Lagbanner
Anfield, 2021-03-10 21:00

Liverpool - RB Leipzig

Inför: Liverpool - RB Leipzig

Inför: Liverpool - RB Leipzig

Med sex raka hemmaförluster i bagaget är det väl en himla tur att Liverpools hemmamöte i CL-åttondelen mot RB Leipzig spelas i Budapest.

Ja, Budapest. Igen. Det första mötet mellan lagen (som Liverpool vann som bortalag med 2-0) tog plats på Puskas Arena och på grund av (eller snarare tack vare i Liverpools fall) rådande coronarestriktioner i Tyskland kommer så även hemmamötet att utspela sig i den ungerska huvudstaden. 

Vad minns vi från det första mötet då? Jo, vi minns ett RB Leipzig som gick ut hårt och bjöd in till en intensiv första halvlek. Östtyskarna pressade högt upp i plan och Jordan Hendersons precisa högerfot från en mittbacksposition spelade en stor roll i hur bortalaget lyckades rida ut den första anstormningen. Liverpool växte in i matchen, Ozan Kabak studsade tillbaka efter en förrädisk debut, Curtis Jones lekte med motståndarna på mittplan och Mohamed Salah öppnade målskyttet efter en riktig kalasbjudning från hemmakapten Marcel Sabitzer. 1-0 kom som serverad på ett fat och 2-0 var inte långt därifrån när Nordi Mukiele missbedömde en hög boll och lämnade öppen gata för Sadio Mané att springa in ett för honom sällsynt vintermål. Med två bortamål och ett rent lakan efter den föregående Leicester-matchens försvarsbryderier var det ett tillbakastudsande och nöjt Reds som återvände från Ungern, och en missnöjd Julian Nagelsmann som gjorde detsamma med sitt Leipzig. 


Jürgen Klopp går just nu igenom sin allra tuffaste tid i Liverpool sedan han kom till klubben i oktober 2015. 

Sedan dess då? I Liverpools fall har (bortsett från en inte jätteövertygande 2-0-vinst mot Blades på Bramall Lane) det mesta gått precis så illa som det kunnat gå. Eller vad sägs om den första derbytorsken på över ett decennium (det första på Anfield sedan 1999), en hemmaförlust mot närmaste topp fyra-konkurrenten i Thomas Tuchels Chelsea och ytterligare en mot nedflyttningskandidaten Fulham? Liverpools situation har gått från oroande till krisartad i en rasande fart och just nu lever man som supporter i princip enbart för Champions League-spelet. För ligan, den känns allt tuffare och tuffare att försöka uträtta någonting i som läget ser ut nu. 

I Leipzig råder det istället mycket god stämning. 0-2-förlusten i det första mötet var en missräkning och något som absolut kunnat undvikas, men de har studsat tillbaka på bästa sätt och kan efter Liverpool-matchen stoltsera med fyra raka segrar. På skadefronten ser det också bra ut; redan nämnda Sabitzer satt av lördagens 3-0-viktoria mot Freiburg men förväntas vara tillbaka i spel imorgon, liksom Marcel Halstenberg och Willi Orban. Litet frågetecken dock för Angelino som muskelskadad inte kunnat medverka i de senaste tre fajterna. 

2-0 är ett mycket fördelaktigt utgångsresultat för Liverpool. De röda kommer ha råd med att ta hem laget och ta emot Leipzigs intensiva presspel för att sedan kunna gå på kontring. Sannolikt är detta också en matchbild som passar Liverpool bättre än de som de oftast ställs inför i det inhemska spelet, där motståndarna i regel tar hem laget för att sedan dra nytta av Reds trubbiga anfallsspel på senaste. 

Vad? Liverpool - RB Leipzig i Champions League-åttondelens andra möte

Var? Puskas Arena, Budapest 

När? 21.00, på onsdag

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay 



Källor: liverpoolfc.com, Forza, transfermarkt, bulinews.com

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-03-09 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool