Lagbanner
Anfield, 2023-02-21 21:00

Liverpool - Real Madrid

Inför: Liverpool - Real Madrid

Inför: Liverpool - Real Madrid

Champions League är tillbaka och ett riktigt gigantmöte stundar på Anfield. De regerande mästarna gästar och hemmalaget hoppas på att revanschera sig efter förra säsongens tunga finalförlust.


Det känns som en evighet sedan Liverpool sänkte Napoli i den sista gruppspelsmatchen. Men drygt tre månader och ett världsmästerskap senare så ska Champions League-hymnen få eka på Anfield igen. Det är inte heller vilken åttondelsfinal som helst som stundar, utan ett möte mellan två av de absolut största. Mer klassiskt än Liverpool – Real Madrid i en europamatch blir det nästan inte.

Båda lagen kommer också inte i matchen med några positiva resultat i ryggen. Liverpool som vi alla vet har haft det kämpigt denna säsong har nu två raka segrar bakom sig och börjat närma sig den åtråvärda fjärdeplatsen, en plats som känts väldigt avlägsen. Bara för ett par dagar sedan besegrade man Newcastle på St. James’ Park och bjöd då på kanske den bästa kvarten vi fått skåda denna säsong. Segern innebar inte heller bara tre poäng och ett steg närmare topp fyra, utan bör även fungera som en riktig kick för självförtroendet. Hade morgondagens möte spelats för två veckor sedan hade känslan varit att matchen varit avgjord i Real Madrids favör redan efter första mötet. Nu är dock känslan mer positiv.

Även fast Real Madrid inte haft en lika tuff säsong som Liverpool, så har det inte riktigt gått som man tänkt sig i ligaspelet. Värsta rivalerna Barcelona har stuckit i väg och har ett försprång på åtta poäng efter 22 omgångar. Den senaste resultatraden visar dock två raka segrar i La Liga samtidigt som ”Los Blancos” hunnit med att vinna klubblags-VM efter en målrik final mot Al-Hilal. Efter förra säsongen så vet man också att form inte är något som spelar någon större roll för ett lag som Real Madrid när det vankas Champions League-slutspel.

Några återblickar från förra säsongens final undviker jag helst men det går att konstatera att marängerna från Madrid haft en ”edge” mot de röda från Liverpool i Champions League när lagen har mötts de senaste säsongerna. Inte nog med två tunga finalförluster 2018 och 2022 så gick Real Madrid även segrande ur kvartsfinaldubbelmötet 2021. Senast Liverpool vann mot Real Madrid i Champions League var faktiskt 2009.

På skadelistan hittar vi samtliga namn ifrån helgen vilket är Thiago, Arthur, Ibrahima Konate, Calvin Ramsay och Luis Diaz. Darwin Nunez drog även på sig en axelskada mot Newcastle och rapporterna som kom från Jürgen Klopp idag är att det finns en möjlighet att han kan vara med imorgon, men även att han kan missa. Ett stort avbräck för Liverpool om alternativ två blir utfallet. Även gästerna har tunga namn på skadelistan, då rutinerade Toni Kroos och mittfältslöftet Aurelien Tchouameni förväntas missa matchen. Därtill finns även Mariano Diaz och Ferland Mendy. Karim Benzema fanns inte med i truppen mot Osasuna i helgen, men lär enligt rapporterna finnas med i startelvan imorgon.

Ett tufft dubbelmöte där den spontana känslan är att det kan vara ett misstag eller en sekund av individuell briljans som kan avgöra. Real Madrid är favoriter på förhand men likt spanjorerna själva, så vet man att det ALDRIG går att räkna ut ”The Mighty Reds” i Champions League.

Vad? Liverpool – Real Madrid i det första av två åttondelsfinalmöten i Champions League

Plats? Anfield

När? 21:00, tisdag

Kanal? Cmore
 

Albin Jakobsson@albinjacobsson2023-02-20 16:43:00
Author

Fler artiklar om Liverpool