Inför: Liverpool - Southampton

Med 13 mål på de sexton senaste matcherna från start är från Liverpool utlånade Danny Ings det på förhand mest uppenbara hotet mot Liverpools segertåg och vinstmaskin. Liverpool jagar tjugonde raka hemmasegern i den sista ligaomgången före februariuppehållet.

Säsongen 2019-20

Southamptons första tretton ligaomgångar bjöd på endast två vinster (Brighton och Sheffield United borta) och hela åtta förluster. Resultatet var med en tredjedel av säsongen spelad att laget låg näst sist med 9 poäng och bara Norwich City bakom sig.

Det verkliga bottennappet inträffade den 25 oktober när Southampton föll hemma mot Leicester City med pinsamma 0-9. Enda trösten var väl att det i alla fall var bättre än ett år tidigare när Saints vann en av de sexton(!) första matcherna.

Ett 2-2-mål av Lacazette i den sjätte stopptidsminuten borta mot Arsenal var surt att svälja för Southampton, men det var ändå ett fall framåt och markerade början på en betydligt mer poänggenererande period.

I den sjunde hemmamatchen för säsongen fick publiken på St. Mary’s äntligen se sitt lag vinna när Watford besegrades med 2-0 och Saints vann även måstematchen hemma mot Norwich med 2-1 helgen efter. Laget vände ner under strecket igen efter 1-2 borta mot Newcastle och 0-1 hemma mot West Ham. Två matcher från vilket laget borde ha kunnat få med sig fler än 0 poäng.

Danny Ings hade nätat i fyra raka matcher innan han gick mållös mot Hammers, men han återfanns i målprotokollet två gånger när Aston Villa bortaslogs med 3-1. Inget mål från Ings på Boxing Day, men ändå en fin skalp i form av 2-0 borta mot Chelsea.

Ings kvitterade hemma mot Crystal Palace i en 1-1-match och hans mål efter en dryg kvart hemma mot Tottenham på nyårsdagen säkrade tre poäng på St. Mary’s. För tredje matchen i rad blev Ings poängavgörande när han satte 2-1 tio minuter före full tid borta mot Leicester i mitten av januari.

13 poäng på fem matcher och upp på en tolfteplats. Det såg allt bättre ut och Southampton hade för andra gången under säsongen en tvåmålsledning i halvtid när spelarna klev av för pausvila hemma mot Wolverhampton i omgång 23. Tyvärr tappade hemmalaget övertaget helt i andra och släppte in tre raka mål.

I den senaste ligaomgången besegrade Southampton Crystal Palace borta med 2-0, en vinst som tog dem upp på den övre halvan av tabellen. Southampton återfinns just nu i mitten av ett tätt mittenskikt där bara 4 poäng skiljer Manchester United på plats fem och Newcastle på plats fjorton.

Ings tog målskyttemässigt nästan på egen hand laget från nedflyttningsstriden till en tryggare mittfältsplacering och leder överlägset den interna skytteligan med 14 mål. Närmast efter är James Ward-Prowse med 4 mål.

Efter mötet med Liverpool på Anfield väntar en rad matcher där Southampton har god chans att kunna bygga på poängskörden och kliva upp som femma eller sexa inför avslutningen.

Kommande ligamatcher
Burnley (h)
Aston Villa (h)
West Ham (b)
Newcastle (h)
Norwich City (b)

På onsdag spelar Southampton ett omspel i FA-cupen borta mot Tottenham. Vinnaren av den matchen kommer att ställas hemma mot Norwich i nästa omgång.

Skador och avstängningar

Mittfältaren Stuart Armstrong har en höftskada och missar matchen.

Från Tottenham inlånade Kyle Walker-Peters kommer inte att spela mot Liverpool eftersom Ralph Hasenhüttl vill ge honom mer tid att acklimatisera sig.

Jannik Vestergaard har återhämtat sig från en hjärnskakning och är tillgänglig igen.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 45 vinster, 21 oavgjorda och 24 förluster
Totalt Premier League: 22 vinster, 9 oavgjorda och 10 förluster

Hemma mot Southampton: 30 vinster, 11 oavgjorda och 5 förluster
Premier League borta mot Southampton: 12 vinster, 6 oavgjorda och 3 förluster

Före hösten 2016 hade Liverpool och Southampton bara vid två tillfällen av de 82 gånger lagen mötts i ligaspelet spelat 0-0 oavsett arena. Det hindrade dock inte en andra raka 0-0-match i maj 2017. Lägg till sammanlagt 1-0 till Southampton över två semifinaler i Ligacupen i januari samma år och Liverpool hade fyra raka matcher mot helgonen utan att näta.

Den 18 november 2017 bröts måltorkan när två mål av Mohamed Salah före paus och ett tredje av Philippe Coutinho i mitten av andra gav Liverpool en stabil trea i en match där laget var totalt överlägset. Tre månader senare nätade Roberto Firmino och Salah före paus och Southampton hade inget att sätta emot i andra halvlek.

Liverpool vann sin sjätte raka match för säsongen när Southampton snabbt avfärdades på Anfield i slutet av september 2018. Liverpool gjorde något så ovanligt som att avgöra en match i första halvlek, för när Mohamed Salah gjorde 3-0 på stopptid i första blev andra halvlek mest en transportsträcka.

Ett titeljagande Liverpool hamnade i underläge redan efter nio minuter på St Mary’s i början av april 2019, men innan vi nådde halvtid hade Naby Keïta kvitterat. Med tio minuter kvar av matchen nätade Mohamed Salah efter ett solomål och sex minuter senare punkterade Jordan Henderson matchen från nära håll.

Förra höstens möte på St. Mary’s stod 1-0 till Liverpool i halvtid efter mål av Sadio Mané på stopptid just före paus. Detta kom oförtjänt efter en spelmässigt bedrövlig insats av Liverpool. Andra halvlek tog Klopps lag tag i taktpinnen och dominerade i tjugo minuter fram till 2-0-målet av Roberto Firmino. Det såg avgjort ut, men en usel utspark av Adrián öppnade för Danny Ings som reducerade med åtta minuter kvar. Southampton hade sedan en stor möjlighet att kvittera med ett lurigt inspel som seglade igenom en gröt av spelare inne i straffområdet.

LIVERPOOL FC

Liverpooltåget rullar på och med hängmatchen avverkad skiljer det nu 19 poäng ner till Manchester City på andraplatsen. West Ham sjönk djupare än nästan alla lag Liverpool mött den här säsongen och som underhållningsvärde var matchen en besvikelse. Det krävdes en straffspark för att få hål på hemmalaget och det var viktigt att få in ett mål i det läget. Annars hade tuppkammen på Fabianski och West Ham kunnat växa ytterligare och de visade i andra halvlek att de var ett annat motstånd när de lyfte laget och satte press. Samtidigt som det krävdes både skicklighet och tur för att hålla nollan har känslan i flera matcher varit att Liverpool haft en eller två växlar till att lägga i om så hade behövts. Den typen av spel vi har sett i bländande sekvenser mot de allra bästa lagen.

Normalt sett är det inte bara poängmässigt riskabelt att bevaka en knapp ledning utan det kräver extra och onödig energi eftersom motståndarlaget är med ända in på slutet jämfört med en tvåmåls-, eller i ännu högre grad, tremålsledning då matchen kan spelas av medan båda lagen väntar på slutsignalen. Men Liverpool har hanterat det här vågspelet så många gånger den här säsongen att laget ser ut att ha byggt upp ett lugn som gör att de inte stressar eller slappnar av oavsett om det står 1-0 eller 3-0 på resultattavlan.

Efter 3-1 mot Newcastle den 14 september skulle jag påstå att de enda matcherna som Liverpool punkterat resultatmässigt före 90 minuter är 3-1 mot Manchester City, 5-2 mot Everton och 3-0 mot Bournemouth. 5-2-målet mot Everton dröjde visserligen till minut 90 men det var ingen efter paus som talade för tre raka mål av Toffees. Alla övriga matcher har balanserat en bra bit in på den andra halvleken eller ända till domaren blåst av.

Ett tecken på minsta-nödvändiga-ansträngning är att Liverpool nu har åtta raka ligamatcher med 1-0-ledning i halvtid. Mål nummer två har kommit i minut 90, 71, --, 64, --, 90, 84 och 52. Undantaget mot West Ham har det alltså tagit minst tre fjärdedelar in i matcherna och ofta alldeles in i slutet förrän laget och vi som supporter har kunnat räkna hem en trepoängare. Med tanke på hur överlägsna Liverpool framstår sammanräknat är det förvånansvärt spännande i nästan varenda match.

Av de fjorton matcher som återstår utgör det här mötet med Southampton det tredje svåraste baserat på enbart tabellplacering. Det innebär annorlunda uttryckt att elva av fjorton matcher spelas mot lag som nu befinner sig på den undre halvan.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-31 17:57:25