Lagbanner
Anfield, 2024-03-14 21:00

Liverpool - AC Sparta Prag

Inför Liverpool – Sparta Prag: Jobbet ska slutföras

Inför Liverpool – Sparta Prag: Jobbet ska slutföras

Första benet är redan i kvartsfinal efter 5–1:an mot Sparta Prag i Tjeckien. Under torsdagen ska jobbet bara slutföras. Med tre plusmål till godo förväntar jag mig att en luftad trupp löser avancemang utan skador.

För en vecka sedan åkte Liverpool återigen på en resa i Europa när Sparta Prag stod för motståndet i Europa League-åttondelen. Slutresultatet blev, om något orättvist, bästa möjliga. När returen äntrar mattan på Anfield ska jobbet mer eller mindre bara slutföras, men Prag visade att man är ett, offensivt, slagkraftigt lag så det krävs 90 minuter fokus för att Liverpool ska kunna vandra vidare till kvartsfinalerna.

Lagen kommer från två vitt skilda veckor inför returmötet. Tjeckerna hade en tuff bortamatch i titelstriden mot tredjeplacerad Viktoria Plzen, och väl där blev det ett rejält bottennapp. Offensiven mäktade inte med ett skott på mål och defensiven med Vindahl Jensen lyckades inte stoppa hemmalaget. Plzen vann med överlägsna 4–0, och frågan blir om Sparta Prag väljer att gå för det i Europa eller om fokus efter den bottenmatchen blir att säkra upp i den tajta slutstriden hemma i Tjeckien?

Liverpool däremot kommer från säsongens bästa insats, som trots det inte räckte till tre poäng. Matchen mot Manchester City vet vi redan allt om men den stora frågan blir huruvida det blir en positiv injektion och hur många av spelarna involverade i den matchen ställer upp under morgondagen?

Jag ser två utgångar av denna match i dagsläget; antingen ett Liverpool som spelar ett lugnt och metodiskt spel för att undvika bortalagets farliga kontringar med firman Birmancevic och Haraslin i spetsen ELLER ett Liverpool som går ut för att punktera matchen tidigt. Jag landar nog i att det första alternativet känns mest troligt och även säkrast.

Liverpool verkar sluppit undan nya skador efter City-matchen, men det finns trots det ändå en gedigen skadelista med: Alisson, Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Ibrahima Konaté, Stefan Bajcetic, Thiago, Ryan Gravenberch, Curtis Jones, Diogo Jota, Ben Doak och Jayden Danns. Av de rapporter som finns tillgängliga är det nog Ibrahima Konaté och Jayden Danns som skulle kunna vara närmast en återkomst men jag räknar med att den duon inklusive eventuellt Curtis Jones skulle kunna vara tillbaka tidigast mot Manchester United till helgen.

I bortalaget finns det inga skadekänningar dokumenterade utan där bör alla vara redo för att användas.

Förväntad/önskad laguppställning:

Kelleher – Bradley, Quansah, Gomez, Robertson – Clark, McConnell, Szoboszlai – Elliott, Gakpo, Koumas

Vad? Liverpool – Sparta Prag, returen i Europa League-åttondelsfinalen.

Vart? Anfield.

När? 21:00, torsdag 14 mars.

Kanal? Viasat Extra, Viaplay.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-03-13 09:35:22
Author

Fler artiklar om Liverpool