Lagbanner
Inför: Liverpool - Stoke City

Inför: Liverpool - Stoke City

Det är 21 år sedan Stoke senast nätade på Anfield och 55 år sedan den senaste bortasegern mot Liverpool. Brendan Rodgers lag har dock bara vunnit en av de åtta senaste tävlingsmatcherna och sliter med att hitta en stabil defensiv och en kreativ offensiv.

STOKE CITY FC

Vägen tillbaka tog 23 år

1990 påbörjade Stoke en stigning från tredjedivisionen upp till en fjärdeplats i Championship, men de föll i playoffspelet och vände ner i trean igen i slutet av 90-talet. Där blev de kvar i två säsonger innan en ny resa uppåt inleddes med manager Gudjon Thordadson som under sin tredje säsong tog upp laget i Championship, något som dock inte räckte för att Thordadson skulle få förlängt kontrakt. Steve Cotterill gavs 4 månader hösten 2002 innan Tony Pulis tog över och en 1-0-seger mot Reading i den sista ligaomgången räddade klubbens tillvaro i andradivisionen.

Efter en elfte- respektive tolfteplats sparkades Pulis efter meningsskiljaktigheter med ägarna. Ersättaren från Holland, Johan Boskamp, köpte in flera nya spelare men lyckades inte bättre än sin företrädare och laget slutade på plats tretton, ännu en säsong i mitten av tvåan. Boskamp lämnade sommaren 2006 samtidigt som Peter Coates, tidigare styrelseordförande i Stoke, tog över klubben. Coates rankas i dag som den 25:e rikaste personen inom brittisk fotboll och har på sitt CV att år 2000 ha grundat Bet365.

Coates val av manager föll på Tony Pulis som i sin comebacksäsong styrde laget till en åttondeplats i Championship med 73 poäng, men playoffplatsen var nära eftersom lagen 4-6 hade 76, 76 och 76 poäng. Säsongen 2007-08 ökade Stoke på poängskörden med 6 poäng vilket resulterade i en andraplacering bakom WBA och direktkvalificering till Premier League. Stoke City var tillbaka i Englands toppdivision för första gången på 23 år.

Hit men inte längre

Stokes facit i Premier League
2008-09           Plats 12, 45 poäng, 38-55 i målskillnad
2009-10           Plats 11, 47 poäng, 34-48 i målskillnad
2010-11           Plats 13, 46 poäng, 46-48 i målskillnad
2011-12           Plats 14, 45 poäng, 36-53 i målskillnad
2012-13           Plats 13, 42 poäng, 34-45 i målskillnad
2013-14           Plats   9, 50 poäng, 45-52 i målskillnad

Stoke har haft en tydlig spelidé som de varit trygga i och gjort dem svårspelade även om det är ett rykte snarare än ett faktum eftersom de snittat ca 15 förluster per säsong i Premier League. Förr eller senare måste (eller åtminstone bör) ett lag dock gå från att undvika förlust till att även ha en vinnande spelidé. Problemet för Tony Pulis och hans Stoke var att de, som det brukar heta, ”gjorde det bra”, men att det aldrig lyfte.

För om vi lägger stundtals överdrivet kritiserade långa inkast, backuppspel mot Peter Crouch och endimensionalitet i Pulis spelfilosofi åt sidan så visar siffrorna ovanför att Pulis och Stoke hade fastnat i samma hjulspår. Under 5 år låg de kring plats 13, de spelade ihop 45 poäng, hade svårt att ens nå 1 mål/match i snitt och hade en hyfsad men absolut inte anmärkningsvärd stark defensiv. Stabilt ja, men rätt ord är nog snarare stagnation.

Inför den förra säsongen lämnade Pulis och Mark Hughes, närmast från QPR, skrev på för tre år. Hughes klargjorde att han hade för avsikt att förändra Stoke till ett mer bollinnehavsbaserat spel, men en brist på transferaktivitet gjorde att många inför säsongen placerade Stoke som en av favoriterna till att åka ur.

Under sommaren 2013 var yttermittfältaren Marko Arnautovic den enda offensiva värvningen och under den första halvan av säsongen drogs Stoke med problem med målskyttet. Under januarifönstret anslöt Peter Odemwingie från Cardiff City i en bytesaffär med Kenwyne Jones och det markerade en brytpunkt varefter prestationer och resultat förbättrades för laget.

Säsongen 2013-14

Stoke vann två av de första tre matcherna, men gick sedan åtta matcher utan seger. Sedan följde en period av sex matcher före jul då de tog 11 av 18 poäng, men formen höll inte i sig och kring årsskiftet gick det riktigt tungt fört Stoke som bara tog 1 av 18 poäng, även om det ska sägas att fyra av sex matcher var på bortaplan och att motståndet var på den övre halvan. 1-5 mot Newcastle, 0-5 mot Tottenham och 3-5 mot Liverpool skvallrar om att Pulis defensiva fokus inte satt på första parkett längre.
Sammanfattar vi läget i slutet av januari hade Stoke bara vunnit fem, men förlorat elva, av tjugotvå matcher med 22-37 i målskillnad. De hade spelat ihop 22 poäng och låg på  n femtondeplats bara 4 poäng ovanför jumboplatsen. Men så kom januarifönstret, Hughes växlade till en 4-4-2-formation och resten av säsongen sköt laget uppåt i tabellen.

Från den 1 februari och framåt vann Stoke åtta och förlorade bra tre av femton ligamatcher, där förlusterna kom borta mot Manchester City och Chelsea förutom en uddamålsförlust hemma mot Spurs. De släppte in fler än 1 mål i bara två matcher och gick bara mållösa från de tre förlustmatcherna just nämnda.

Det blev till slut en niondeposition med 50 poäng och lagets högsta placering sedan 1974/75. Hughes hade helt klart lyckats bättre än sin föregångare Pulis och brutit trenden av placeringar strax under mitten av tabellen.

Transferaktivitet sommaren 2014

IN
Phil Bardsley, försvarare, Sunderland, fri transfer
Steve Sidwell, mittfältare, Fulham, fri transfer
Mame Biram Diouf, Hannover 96, fri transfer
Dionatan Teixeira, försvarare, Dukla Banská Bystrica, okänd summa
Bojan Krkic, anfallare, Barcelona, okänd summa

Lån IN
Victor Moses, yttermittfältare, Chelsea, säsongslån
Oussama Assaidi, mittfältare, Liverpool, säsongslån

UT
Matthew Etherington, mittfältare, fri agent
Lucas Dawson, mittfältare, fri agent
Kevin Gomez-Nieto, mittfältare, Helmond Sport, fri transfer
Ben Heneghan, försvarare, Chester, fri transfer
Jordan Keane, Alfreton Town, fri transfer
Jordan Richardson, mittfältare, fri agent
Karim Rossi, anfallare, Hull City, fri transfer
Michael Kightly, mittfältare, Burnley, okänd summa
Cameron Jerome, anfallare, Norwich City, okänd summa

Lån UT
Brek Seha, mittfältare, Birmingham City, 13 dec 2014
Daniel Bachmann, målvakt, Wrexham, 1 jan 2015
Jamie Ness, mittfältare, Crewe Alexandra, 1 jan 2015
Ryan Shotton, försvarare, Derby County, 1 jan 2015
Andy Wilkinson, försvarare, Millwall, 21 jan 2015

Säsongen 2014-15

Färgläggningen av Stokes inledning de första tolv matcherna läser som en röd-gul-grön trasmatta. Undantaget avsaknaden av en oavgjord match mellan omgång sex och sju har de spelat förlust-oavgjort-vinst fyra gånger på raken och adderade en förlust hemma mot Burnley senast. Håller mönstret i sig blir det kryss på Anfield.

Stoke har inte förlorat två raka i ligan sedan januari i år.

Hughes lag har tagit 7 poäng hemma och 8 poäng borta, så de ligger på positionen ovanför Liverpool i tabellen med 1 poäng mer och ett mål bättre i målskillnad.

Stoke har undvikit många av de tunga lagen i början av säsongen och ska under de kommande nio omgångarna möta Liverpool, Manchester United (2 gånger), Arsenal (2 gånger), Chelsea och Everton. Dubbelmötena med United och Arsenal beror på att serien ”vänder”.

Av Stokes 13 mål den här säsongen har alla utom två kommit från öppet spel.

Skador

Någon återsyn med Victor Moses blir det inte då yttermittfältaren har ådragit sig en allvarlig ljumskskada och blir borta i sex veckor.

Stoke drabbades i veckan av ett elakt virus på träningsanläggningen. Asmir Bergovic, Phil Bardsley och Geoff Cameron insjuknade samtliga, men förväntas vara tillgängliga för spel.

Försvararna Erik Pieters och Marc Wilson har återvänt till träning och kan bli involverade mot Liverpool.

Robert Huth är dock fortfarande någon vecka från spel efter en muskelskada.

Tidigare möten (i Liverpools favör)
 
Totalt i ligan: 54 vinster, 33 oavgjorda och 29 förluster
Totalt Premier League: 4 vinster, 5 oavgjorda och 3 förluster
Hemma i ligan mot Stoke: 44 vinster, 11 oavgjorda och 3 förluster
Premier League hemma mot Stoke: 3 vinster, 3 oavgjorda och 0 förluster
Vi hittar en förkrossande hemmastatistik för Liverpool hemma mot Stoke utspritt över drygt 118 år, men räknar vi endast matcher spelade i högstadivisionen blir dominansen ännu mer total. Stoke har trots 51 försök aldrig vunnit borta mot Liverpool och bara plockat totalt 4 poäng på de senaste 29 bortamatcherna, vilket gör det till det mest hemmadominerade mötet någonsin i högstadivisionen.

Räknat endast Premier Leagueeran och både hemma och borta krävdes det dock ”dubbeln” över Stoke i fjol för att Liverpool skulle gå upp på plusstatistik mot Potters.

Senast Stoke slog Liverpool på Anfield i ligan var den 20 mars 1959 när lagen möttes i andradivisionen och så långt tillbaka i tiden att Bill Shankly ännu inte hade gjort entré.

Liverpool har nätat i 33 av de 37 senaste hemmamatcherna mot Stoke i liga eller cup, men två av de fyra nollorna hittar vi så sent som i januari respektive oktober 2012.

Senast Stoke hittade nätat på Anfield var i en 1-5-förlust den 5 mars 1981 under Bob Paisleys sista säsong som Liverpoolmanager.

Efter totalt 11 mål på nio möten i ligan har det fallit 13 mål i de tre senaste matcherna och då slutade ändå en av dem 1-0.
Efter fem säsonger då bortalaget inte vunnit oavsett arena bröt Liverpool trenden i fjol genom att vinna med 5-3 på Britannia.
Jonathan Walters har gjort 4 mål i de sex senaste matcherna mot Liverpool.

LIVERPOOL

För första gången under Brendan Rodgers ledning har Liverpool förlorat tre raka ligamatcher. Skulle det bli ett fjärde raka nederlag på lördag är det första gången sedan slutet på 2002.

Endast i en av de åtta senaste matcherna, inräknat både liga och cup, har Liverpool stått som segrande lag efter full tid.
Sammanräknat i de tre senaste matcherna i Premier League har Liverpool bara haft åtta avslut på mål.

Två nollor efter tolv matcher är delat sämst i ligan.

Vändningen kommer att ta tid

Spelet mot Ludogorets i veckan fick hård kritik från flera besvikna supportrar, men jag undrar hur många av dessa som hade förväntat sig en plötslig och markant förbättring över en natt. Vändningen, och vi får väl anta att en sådan sker förr eller senare, kommer att ta tid och det mest avgörande på vägen till en högre nivå är om ni frågar mig att få med sig resultaten och gärna som en bonus att successivt kunna skönja en positiv utveckling.

Den utsatta positionen, där fjärdeplatsen håller på att glida Liverpool ur händerna, gör att en kortsiktig utdelning i poäng väger tyngre än tendenser till linjer i spelet även om de förhoppningsvis går hand i hand. Dessutom kommer segrar att lyfta laget självförtroendemässigt och bara det kommer att ha en positiv effekt också spelmässigt.

Hade inte Terzeiv hittat en lucka mittemellan fem Liverpoolspelare tre minuter före full tid i onsdags hade vi kunnat blicka tillbaka mot en seger i en svår bortamatch i Europa mot ett lag som var piskat att vinna. Liverpools bortamatcher under Gérard Houllier och Rafael Benítez tid var inte alltid några klangochjubelföreställningar, om ni minns, utan det handlade om att i första hand ta med sig en pinne eller skaffa sig ett bra utgångsläge inför returen. Dock fanns det en annan grunddefensiv på plats då, det är vi säkert överens om.

Liverpool vände ett underläge på mindre än en halvlek, Raheem Sterling såg särskilt med tanke på att han var magsjuk pigg ut, Rickie Lambert nätade igen och Jordan Henderson tog den typen av kraftfull djupledslöpning vi har saknat i år och stötte in ett mål smart framspelad av Sterling. Ja, det bjöds mot Ludogorets både gamla och nya synder därutöver, men sett utifrån var laget står just nu fanns det mer positivt än negativt att ta från matchen i veckan. Även det säger förstås en del om var bedömningsribban ligger för tillfället.

Källor: en.wikipedia.org, stats.football365.com, BBC Sport
 

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2014-11-28 16:48:34
Author

Fler artiklar om Liverpool