Lagbanner
Old Trafford, 2024-03-17 16:30

Manchester U - Liverpool

Inför Manchester United - Liverpool

Inför Manchester United - Liverpool

I morgon möts Englands två största lag sett till historien, antal titlar och antal följare. Det finns en enorm rivalitet mellan dom helröda och dom halvröda. Nu gäller det FA-cupen men det gäller mycket mer än så.

Lagen mår olika bra för tillfället. Liverpool har vunnit ligacupen, ligger i delad ligaledning, är i kvartsfinal i både Europa League och FA-cupen. Manchester United ligger på en sjätteplats i ligan, sjutton poäng efter Liverpool och sju poäng upp till fjärdeplatsen. Dom kom sist i sin Champions League-grupp och åkte därmed ur Europaspelet i december. Nu har Manchester United hemmaplan och behöver göra ett “statement” för att himlen inte ska totalförmörkas.

Lagens managers befinner sig i än mer kontrasterande positioner. Jürgen Klopp håller på att avsluta sitt segertåg i Liverpool efter åtta och ett halvt år. Han kommer för evigt att vara en hjälte för oss helröda. Det kommer att byggas en staty över honom på Anfield dit fäder och mödrar kommer att vallfärda och berätta för sina barn om den fantastiske och oefterliknerlige tysken som gjorde Liverpool stort, mäktigt och vackert.

Erik ten Hag befinner sig i en helt annan situation, han är jagad och hunsad och det mesta pekar på att hans dagar är räknade. Hur har det blivit så? Han valdes ut för att Manchester United skulle bli som ett uppgraderat Ajax, bli spelförande och vinna titlar. Det fordras en artikelyta av gigantiska mått för att analysera Manchesters fall och svårigheter att komma tillbaka. Men brist på tydlig spelidé, brist på tålamod, dålig harmoni och dåliga rekryteringar är delorsaker.

Sett till ovanstående resonemang gällande form och stabilitet borde Liverpool vara klara favoriter. Svenska Spel instämmer i detta och ger bara 1,79 gånger pengarna tillbaka för bortaseger, hemmaseger ger 4,0 tillbaka och oavgjort 4,15.

Samtidigt kan det vara väldigt bedrägligt att köpa den linjen. Vi vet också att form och välmående har väldigt liten bäring när dessa ärkerivaler ställs mot varandra. Blodet rusar, motivationen och hungern sprutar. Hemmaplan är också en given fördel. Det kan snarare vara hugget som stucket.

Efter förlusten mot Arsenal den 4 februari har Liverpool vunnit åtta av nio matcher, den nionde matchen var 1-1-matchen mot Manchester City. På dessa matcher har laget gjort 28 mål och släppt in sex mål. Skadelistan har hela tiden legat på omkring tio spelare och Jürgen har roterat friskt. Flera nyckelspelare som Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones och Diogo Jota är fortfarande skadade, sannolikt kommer inte heller Ibrahima Konaté att kunna starta mot Manchester United. Men dom unga spelare som har ersatt dessa har verkligen tagit chansen.

Manchester United har också en skadelista av liknande längd där deras skadade nyckelspelare har varit Lisandro Martinez, Harry Maguire, Luke Shaw, Mason Mount och Rasmus Højlund. Nu har såväl Maguire, Shaw som Højlund kommit igång i träning och kan därför vara aktuella för match.

Liverpools lag skulle kunna bli: Caoimhin Kelleher; Conor Bradley, Jarrel Quansah, Virgil van Dijk, Joe Gomez; Dominik Szoboszlai, Wataru Endo, Alexis Mac Allister; Mohamed Salah, Darwin Nüñez, Luis Diaz

Manchester United startade med detta lag i segermatchen mot Everton den 9/3: Andre Onana; Diogo Dalot, Raphael Varane, Jonny Evans, Victor Lindelöf; Kobbie Mainoo, Casemiro; Bruno Fernanderz, Scott McTominay, Alejandrio Garnacho; Marcus Rashford

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-03-16 13:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool