Lagbanner
Inför: Manchester United - Liverpool

Inför: Manchester United - Liverpool

Det har blivit dags för säsongens första North West derby. Under måndagskvällen gästar Liverpool Manchester Uniteds Old Trafford, i en match där bägge aktörer är på jakt efter säsongens första vinst.

Manchester United. Old Trafford. North West derby. Alla tre variabler skapade tillsammans en vägvinnande ekvation för Liverpool under föregående säsong. Först gästade man den anrika arenan i oktober månad. Knappt en månad efteråt hade norrmannen Ole Gunnar Solsjkaer fått sparken från sitt uppdrag som tränare för klubben och visst var denna match en av de stora anledningarna till utfallet. 5-0 till Liverpool och en fullständig demolering hade beskådats på Old Trafford. Mohamed Salah hade gjort hattrick och vissa Manchester United fans hade lämnat arenan redan innan knappa timmen hade spelats. Andra mötet på Anfield utspelade sig i ungefär samma anda. Liverpool hade fullständig kontroll på rivalerna och även om laget från Manchester stundtals stod upp något bättre och starkare, kunde ändå slutresultatet skrivas till 4-0. 9-0 på två matcher och medan Liverpool slogs på alla fronter och jagade alla de slags titlar, klarade Manchester United, med nöd och näppe, att nå en 6:e plats. Avståndet mellan rivalerna kändes astronomiskt.

Men då var då och nu är nu. Manchester United har sedan dess tillsatt nederländaren Erik Ten Hag vid tränarrodret, efter ett par framgångsrika år i Ajax. Men trots ny tränare och omdirigeringar av spelartruppen, har "The Red Devils" påbörjat den här säsongen med ungefär samma melodi som den föregående ackompanjerades av, om inte än värre. En svag premiär hemma mot Brighton följdes upp av en 4-0 förnedring av Brentford. Två rejäla missräkningar som nog inte ens de mest pessimistiska Manchester United supportrar kunde föreställa sig. Med detta placerar sig alltså klubben på en 20:e plats med 0 inkasserade poäng och 1-6 i målskillnad. Motsatsen till drömstart för Erik Ten Hag. 

Någon drömstart har det inte heller blivit för Liverpool. Jurgen Klopps mannar har visserligen lyckats inkassera poäng på kontot, men de är bara två till antalet och med tanke på motståndet kan man för all del tycka att fyra förväntade poäng saknas.  En svag premiärinsats mot nykomlingen Fulham, där Liverpool fick strida i underläge vid två tillfällen och nöja sig med 2-2, följdes upp av ännu ett kryss mot Crystal Palace. Även om den matchen kanske spelmässigt lovade mer än den förstnämnda, skrevs resultatet till 1-1 och det var långt ifrån vad publiken hade förväntat sig i hemmapremiären. En av "snackisarna" i den matchen var Darwin Nunez röda kort, som även ger påföljder längre fram med start redan imorgon. Uruguyanen är nämligen avstängd i tre matcher framöver och den första avtjänas alltså under morgondagens drabbning. Inte helt optimalt med andra ord, framförallt inte med tanke på den redan långa skadelistan som truppen dras med.

Det är alltså två lag som är på jakt efter sin första seger och trepoängare. På förhand känns det som att denna match och dess poängskörd kan bli säsongsdefinierande för Liverpools del. En vinst och den lilla mini-"krisen" är löst och bortglömd. Ett kryss eller förlust och säsongsinledningen fortsätter i samma mediokra tema, där känslan av att ligan redan är förlorad förstärks innan vi lämnat augusti månad. Det står med andra ord blytunga poäng på spel för Liverpools del och i alla fall jag får den obehagliga känslan av att det finns mycket att förlora. För som tidigare nämnts, ännu ett poängtapp och frågan är om inte backen upp till, kanske framförallt, Manchester City blir alltför brant och svårbestigen.

Liverpools skadelista är som sagt lång. Det positiva som finns att hämta är att Roberto Firmino och Naby Keita finns tillgängliga efter frånvaro. Bägge två kan komma att bli nyttiga redan imorgon, där den förstnämnde antagligen ersätter Darwin Nunez längst framme, medan den sistnämnde förhoppningsvis kan besvara några av alla de frågor som finns angående mittfältet. Utöver det är Joel Matip, Thiago Alcantara, Ibrahima Konate, Curtis Jones, Diogo Jota, Alex Oxlade-Chamberlain, Calvin Ramsey, Caoimhin Kelleher och Darwin Nunez (avstängning), alla otillgängliga för spel.

Skadelistan hos hemmalaget är desto kortare. Anthony Martial, som har missat Manchester Uniteds inledande matcher, verkar vara tillbaka inför derbyt imorgon. Utöver det hittar vi Victor Nilsson Lindelöf på den föga önskvärda listan tillsammans med Facundo Pellistri. Ska även tilläggas att Manchester Uniteds stora nyförvärv, Casemiro från Real Madrid, inte kommer att spela derbyt imorgon.

Som sagt, tre blytunga poäng står på spel och vi får hoppas att den magnifika prestationen från oktober förra året på Old Trafford kan återspeglas.

Vad? Manchester United-Liverpool, omgång 3 av Premier League 
Spelplats? Old Trafford
När? Måndag, 21:00
Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

Källor: liverpoolfc.com, manutd.com, tvmatchen.nu

 

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2022-08-21 18:03:56
Author

Fler artiklar om Liverpool