Lagbanner
Inför matchen-intervjun: ”Dags att släppa lillebrorskomplexet”

Inför matchen-intervjun: ”Dags att släppa lillebrorskomplexet”

Ett viktigt toppmöte väntar på Emirates Stadium. Hemmalaget Arsenal slåss för en Champions League-plats och bortalaget Liverpool går en till synes hård kamp mot Manchester City om ligatiteln. Journaliststudenten, och Arsenal-supportern, Lukas Henningsson delar med sig om sina tankar kring laget och matchen.

I dagsläget är Arsenal tillsammans med Liverpool (och Werder Bremen) de formstarkaste lagen i Europa, hur är känslan i Arsenal inför matchen?
– Det var längesedan det var sådan här optimism i och runt omkring laget. Det är en känsla av självförtroende och självsäkerhet som vi inte haft på länge. Arteta har byggt om ett lag med oberäkneliga karaktärer till ett lag so man har en tro på. Så känslan är klart positiv.

Hur skulle du beskriva Arsenals spel de senaste matcherna?
– Bortsett från Watford-matchen där vi såg tendenser av det gamla defensiva Arsenal så har Arsenal spelat på ett kontrollerande sätt. Arsenal har som lag de senaste åren haft svårt att dominera matchbilder och att stänga matcher, men mot Leicester senast kunde vi döda matchen med passningar sista 30. Något Arteta har haft som vision men som vi inte sett i spelet under hans tid i klubben. Sedan har de offensiva spelarna levererat konstant, oavsett konstellation. Saka, Ödegaard, Maritnelli och Lacazette har varit givna men om exempelvis Saka, Ödegaard eller Martinelli varit out har Smith-Rowe klivit in och gjort det minst lika bra.

Under denna säsong och även under de senaste åren känns det som att Arsenal haft stora problem med det disciplinära, något vi bland annat såg under dubbelmötet i ligacupen där Arsenal fick två röda. Vad tror du det berott på och hur ser de problemen ut i dagsläget?
– Av de oerhört många röda kort vi tagit under Arteta så är det allt som oftast enskilda felbeslut, så jag tror inte det är ett disciplinärt problem. För en av Artetas hjärtefrågor inom ledarrollen har varit disciplin, något vi sett i utgången av Özil och Aubameyangs karriärer. Men nu har vi klarat oss i ett helt gäng matcher, hela fyra, sedan Martinelli tog ett rött borta mot Wolves.

Jota och Firmino har varit något utav mardrömsmotståndare för Arsenal under de senaste åren, likt hela Liverpool. Med hård konkurrens om de tre anfallsplatserna och med Salah som ett frågetecken, vilka skulle du helst möta och hur ska Arsenal bryta den negativa sviten laget har mot Liverpool?
– Precis, Jota har ett par mål mot Arsenal på de senaste och sen har vi den klassiska Firmino-matchen mot Mustafi på Emirates. Men det är klart, Liverpool har en av de bästa anfallslinjerna i världen. Luis Díaz har acklimatiserat sig jättebra, Mané har hittat tillbaka till formen och Salah är en av världens bästa spelare, så kan jag få Minamino och Origi från start så vore jag jättenöjd. Skämt åsido, Liverpool har inte allt för många på skadelistan så vi får räkna med att möta ett väldigt starkt Liverpool.

Det känns väl lite lustigt att säga inför motståndarsupportrar men matchen mot Manchester City, som vi förlorade ska tilläggas, var en banbrytare för hur Arsenal har betett sig mot topplagen. Tidigare har det känts som att Arsenal besuttit ett lillebrorskomplex och mer eller mindre förlorat matchen innan domaren blåst i gång, men när vi visar att vi kan stå upp och pressa högt mot Manchester City så kändes det som en vägvisare i rätt riktning, så att spela vårt eget spel och rida på den positiva vågen så hoppas jag att vi ska kunna ge Liverpool en match.

Slutligen, vad blir det för typ av match och hur tror du att den slutar?
– Jag förväntar mig att Arsenal går in med samma självförtroende som de senaste matcherna och vågar spela sitt eget spel trots att vi står inför den tuffaste matchen på länge, det är dags att släppa lillebrorskomplexet. Hjärtat säger 2-1 Arsenal, två kassar av Saka och en Klopp som återigen flörtar med honom efter slutsignalen.

***

Stort tack Lukas Henningsson (@luhenningsson på Twitter) som tog sig tiden och svarade på våra frågor.

Emrik Johansson@emrik_johansson2022-03-16 13:20:00
Author

Fler artiklar om Liverpool