Lagbanner
Inför matchen-intervjun: “Det är mest sorgligt att se”

Inför matchen-intervjun: “Det är mest sorgligt att se”

Ett struligt ägarbyte som lagts på is, en inkompetent manager utan en tillstymmelse till en spelidé och en nedåtgående formkurva. Sportexpressens Noa Bachner målar upp en dystopisk bild av ett Newcastle United fritt från ambitioner.

Om vi börjar med att lyfta blickarna till Newcastles ägarsituation, är det fortfarande Mike Ashley som sitter bakom spakarna? Och vad hände egentligen med saudierna som ville köpa upp klubben för ett tag sedan? 

“Ja, klubben såldes ju som bekant aldrig, således är det fortfarande Mike Ashley som äger den. Han driver just nu en juridisk process mot Premier League med slutmålet att tvinga igenom köpet, som gick i stöpet på grund av att Premier League inte godkände ägarna. Skälen till det är olika beroende på vem du frågar, men en övergripande problematik har varit att Premier League hävdat att det de facto är den saudiska staten som köper klubben eftersom PIF (Public Investment Fund), den statliga investeringsfonden, står för 80% av uppköpet, medan Newcastle och de potentiella köparna anser att PIF är en separat juridisk enhet. Det är ett skäl många ifrågasätter med tanke på vilka som t ex äger Manchester City, och nog tycks reglerna vara annorlunda i just det här fallet. Den pågående konflikten mellan Saudiarabien och Qatar – och Premier Leagues långvariga samarbete med den qatariska statens nära sammanflätade tv-kanal BeinSports – är troligen en grogrund. Dessutom finns trovärdiga uppgifter om att flera etablerade toppklubbar – däribland Liverpool – gick samman för att pressa Premier League att inte godkänna köpet. En sjunde maktspelare var kanske en för mycket? Men affären är alltså inte helt död.”

Så till själva fotbollen då, hur har Newcastles säsong sett ut hittills? 

“Mirakulös. 18 poäng med ligans sämsta spel är smått otroligt. Newcastle som lag har egentligen inget annat beteende än ställa 10 spelare bakom bollen och hoppas på att matchen snart tar slut, oavsett vilka man möter. Det är inte speciellt organiserat eller genomtänkt, utan bara många kroppar i vägen. Skickliga lag öppnar upp oss utan problem, mindre skickliga blir villrådiga, och har de otur kontrar Wilson in ett mål eller två. Framåt handlar allt om individuell skicklighet. Jag räknar till ungefär en helt okej insats, 3-1 hemma mot Burnley, men hade det inte varit för den ovanligt breda och starka trupp man har satt i händerna på farbrorn vid sidlinjen hade vi nog skvalpat runt strax ovanför Sheffield United. Nu har dock hjulen börjat falla av och på senare tid funkar inte världsklassinsatser av vikarierande Karl Darlow eller hundraprocentiga avslut från Callum Wilson längre. Förlusten mot Brentford – som vilade nio spelare – i förra veckan sänkte stämningen rejält. Bruce kallade andra halvleks 12 %-iga bollinnehav mot Manchester City en "stor förbättring".”


Efter uttåget ur ligacupen mot ett roterat Brentford och lördagens 0-2-förlust mot ett överlägset Manchester City är Steve Bruce en pressad man. 


Tankar om Steve Bruce?

“Det är inte hans fel att han har det här jobbet. Han är i Newcastle av samma anledning som Alan Pardew, John Carver, Joe Kinnear, Steve McClaren och alla andra som Mike Ashley anställt för att ha en tränare i evig tacksamhetsskuld som aldrig bråkar eller ställer krav. Newcastles målsättning är år efter år att komma på 17:e plats, för det finns två metoder: En skicklig tränare som inte får några pengar av Ashley (Benitez, Hughton, Pardew efter säsongen 2011/12 när vi slutade 5:a), eller en som är alldeles för inkompetent men får massa pengar (Pardew i perioder, McClaren, Bruce). Det är mest fascinerande att se hur utdaterad han faktiskt är och det klassiska citatet från tiden i Sunderland, "I'm not really into tactics", har fått sällskap av lika avslöjande inblickar i hans syn på yrket nu. "I'm the guy who picks the team" är en, och det är där problemet ligger. Han coachar inte spelarna individuellt, han jobbar inte på ett spelsätt. Han tror att hans jobb är avgränsat till att motivera spelarna, berätta vilken formation som gäller och träna deras kroppar på träningsanläggningen. Han förstår heller inte kritiken som kommer eftersom han "spelar precis som Rafa Benitez", och det tror han eftersom även Rafa hade en ganska defensivt balanserad 3-5-2, men med massor av funktioner och idéer som inte bara gjorde Newcastle defensivt solida, utan även farliga framåt där man alltid hade en plan för hur man skulle såra motståndet. Det är mest sorgligt att se. Bruce känner sig pressad nu, trots att läktarna gapar tomma. Han försvarade sig efter matchen mot City genom att dra fram just det där om hans arbetsbeskrivning, att han bara ska hänga kvar, och därför kommer han heller inte att få sparken.”

Vilken är Newcastles viktigaste spelare?

“Det är en hård kamp mellan Karl Darlow, Callum Wilson och Allan Saint-Maximin, men Darlow har varit överlägset bäst hittills i år. Kan mycket väl hålla Dubravka utanför laget när denne är tillbaka helt och hållet.”

Slutligen, hur kommer skatorna att ta sig an mötet med Liverpool? 

“Nedtryckta i skorna, utan möjlighet att andas med bollen och väldigt få stunder av kontroll. Jag tror det blir en ultradefensiv 3-5-2 eller 5-4-1, men oroa er inte för det.”

***

Stort tack till Noa Bachner som tog sig tid att svara på våra frågor! Läs honom i Sportexpressen, lyssna på honom prata om svensk fotboll i podcasten “Disco & Noa” och följ honom på Twitter (@noabachner).

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-12-30 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool