Lagbanner
Inför matchen-intervjun: ”Det finns ett litet mentalt övertag i och med Dyches ankomst”

Inför matchen-intervjun: ”Det finns ett litet mentalt övertag i och med Dyches ankomst”

Per Malmqvist Stolt om läget i Everton inför kvällens 242:a Merseysidederby.

Ja, säsongens andra Merseysidederby stundar på Anfield. Hur går tankarna inför matchen mellan två skakiga lag?
- Det har ju varit mer än skakigt i Everton, snarare fritt fall. Och då handlar det inte bara om lagets prestationer, utan inte minst det bristfälliga ledarskapet på styrelsenivå. Egentigen finns alla problem kvar, med den skillnaden att vi fått in Sean Dyche, vars CV definitivt gifter sig med uppgiften att plocka upp ett lag i spillror, utan att för den skull kunna räkna med stora resurser. Han lyckades tända gnistan hos spelare och fans mot Arsenal och nu stundar ett derby mot en gammal ärkerival i gungning. Det borde vara ett upplägg för Dyche, som bore känna blodvittring.    
 
Det har hänt en del i Everton den senaste tiden. Frank Lampard fick för ett par veckor sedan foten och in kom i stället Sean Dyche. Hur skulle du sammanfatta läget i klubben just nu?
- Alla grundläggande problem finns egentligen kvar, men Dyche har lyckats bra med att få upp gnistan igen. Grejen är ju att Frank Lampard var väldigt populär inom klubben och bland många fans, men alla är nog medvetna om att Dyches förmågor behövs här. 


 
Det var en händelserik 0-0-match som utspelade sig i höstas mellan lagen på Goodison. Vad minns du från det mötet?
- Haha, inte så mycket. Tyvärr. Alla dessa 0-0 och 1-1 genom historien försvinner snabbt i en grå massa bland minnen för en man i min ålder. Jag minns dock att vi stod upp på ett bra sätt.
 
Om man ser till hur bra Everton stod upp senast när man besegrade Arsenal ser det ut att finnas lite hopp inför vårsäsongen. Vad kan du redan nu se för förändringar/förbättringar med Dyche som tränare?
- Han har en tydlig taktisk idé och ställer stora krav på spelarna att inordna sig de regler han sätter upp på och utanför plan. Det verkar inte finnas något spelrum för den som är emot. Samtidigt sägs det att han är väldigt bra i sitt man-to-man-management, vilket också Lampard var. Han verkar vilja fånga upp den stolthet som finns i Everton-traditionen. Ett exempel är att han bjudit in den gamle storspelaren Peter Reid till Finch Farm för att han ska ta ett snack med spelarna. På många sätt tror jag att fokus på kollektivet, disciplin och tydliga idéer blir de stora förändringarna.  
  
Slutligen, hur slutar det 242:a Merseysidederbyt?
- Jag tror faktiskt vi vinner. Det finns ett litet mentalt övertag i och med Dyches ankomst och Liverpools kräftgång. Men - å andra sidan - brukar det vara i sådana här lägen som vi ger de röda ny boost och självförtroende. Vi har bjudit på mycket genom åren, det får vara slut med det nu.

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2023-02-13 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool