Lagbanner
Inför matchen-intervjun: "Finns spets och en bredd vi inte hade föregående säsong"

Inför matchen-intervjun: "Finns spets och en bredd vi inte hade föregående säsong"

En upphämtning efter coronauppehållet gav Chelsea den så viktiga fjärdeplatsen i ligan och dessutom en finalplats i FA-cupen. En hektisk transfersommar senare står Frank Lampards upprustade lag redo att ge titeln en chans och pokalskåpet påfyllning. Ja, om det inte var för det där med målvaktsposten då.

Väntan på att få investera i spelartruppen är över och Chelsea har verkligen öppnat plånboken under sommaren med värvningar för 2,3 miljarder (sålt för 770 miljoner). Vem eller vilka av nyförvärven förväntar du dig att de levererar direkt och är det någon du tror kan behöva acklimatisera sig innan han kommer till sin rätt? 

Timo Werner visade redan i första matchen mot Brighton att han inte behöver en längre inkörningsperiod, såg ruskigt pigg ut och bidrog direkt med en rörelse Chelsea som jag tycker man saknade lite förra säsongen. Ben Chilwell känner både ligan och en hel del spelare i laget, där förväntar jag mig inte heller en längre period att skolas in. Likaså Thiago Silva som fyller 36 år på tisdag, med all rutin och erfarenhet ska det nog inte ta mer än några matcher innan han är inne i det.

Kai Havertz dock tror jag man får ha tålamod med, ung och blyg grabb som har en aura av att ”ha flyttat hemifrån för första gången”, tror att det kommer vara upp och ner prestationsmässigt av den unge tysken första säsongen.
 
Ser du en risk att det unga gardet (Abraham, Mount, Hudson-Odoi, m.fl.) som visade upp sig i förra säsongens Chelsea kommer få ont om speltid nu när större stjärnor har anlänt?
 
Inte alls, just den här frågan är lite komisk. Många uppskattade Lampards ”unga Chelsea” förra säsongen, när han nu väljer att värva in spets och spelbredd är man det där hatade Chelsea igen som köper upp alla spelare there is.

Lite kul hur det kan vända på en säsong, men för att svara på din fråga. Reece James startade premiären, Mason Mount likaså, Loftus-Cheek likaså, Christensen som är fostrad i akademin likaså och Hudson-Odoi hoppade in i matchen. Fem produkter fick alltså på något sätt speltid i premiären, detta kommer vara ett genomgående mönster. Många kommer få chanser till speltid, många kommer få sina chanser att cementera en plats i startelvan så länge man tar chansen. Skillnaden är att det numera finns spets och en bredd vi inte hade föregående säsong, jag tror tex Mason Mount och Reece James kommer vara startspelare denna säsong och att Hudson-Odoi ger Pulisic en rejäl match om en ytterplats i startelvan.

Det är uppenbart när man lyssnar till Chelseafansen att en ny målvakt är hett efterlängtad och en stor pusselbit som saknas. Hur avgörande betydelse talar vi med en uppgradering av Kepa, är det skillnaden mellan en titelutmaning och en femteplats?
 
Alisson Becker sades ju ha erbjudits till Chelsea från Roma när Thibaut Courtouis stod och velade vad han ville göra i sin framtid, men Chelsea-ledningen var så övertygade om att Courtouis skulle stanna kvar i klubben. Man tackade då artigt nej till Alisson, fick se Thibaut träningsvägra och i sista stund köpte vi Kepa för ett rekordpris. Som det kan vända på en sekund, men ja i många matcher känns det som vi spelat med tio man på planen. Man ser även hur försvaret påverkas av en sista utpost som saknar pondus och kvalitéer överhuvudtaget. Sämst räddningsstatistik av världens dyraste målvakt talar sitt tydliga språk, det kommer vara skillnaden på att utmana City och Liverpool än att med nöd och näppe klara en Champions League-plats.
 
Mot de fyra överst placerade konkurrenterna i tabellen 2020/21 var Chelseas facit 1 vinst, 2 oavgjorda och 5 förluster med 19 insläppta mål. Avspeglar det en ren kvalitetsskillnad för det gångna året eller har Lampard och laget haft fel matchplan och taktik i toppmötena?
 
Intressant fråga, om man ska hålla sig till matcherna emot just Liverpool tyckte jag man gjorde sina bättre matcher mot topplagen. Både hemma som borta, som ni säger var Liverpool redan mästare och totalt överlägsna i ligan. Men jag tycker ändå Chelsea stod upp bra, skillnaden var ju den här effektiviteten de absolut bästa lagen i världen har. T.ex. Alexander-Arnolds fot som talade sitt tydliga språk hemma mot Chelsea samt borta mot Chelsea.

Många gånger enligt min åsikt har Lampard försökt lite för mycket, skifta till en 3-4-3 som inte alltid gått hem. Eller stå för bollinnehavet på Etihad Stadium som till sist inte heller bar frukt, där har han än idag lite att lära. Tycker också att man kan ha förståelse för att resultaten svänger generellt med en väldigt ung trupp och en orutinerad tränare.
 
En svängig match påverkad av allt kring corona och ett Liverpool som redan säkrat titeln slutade med 3-5-förlust för Chelsea på Anfield i slutet av juli. Det är väl osannolikt att vi får se 8 mål även på söndag - vad förväntar du dig för matchbild på Stamford Bridge?

Man vet aldrig, känns som det ofta blir målrikt mot Liverpool. Jag förväntar mig en matchbild där Lampard kommer vilja föra spelet och bollinnehavet, mot ett Liverpool som gärna ligger lite på rulle och ser istället till att nyttja Mané – Firmino – Salah i omställningar. Jag tror vi också kommer få se ett taggat Chelsea som nog vill bryta Liverpools segertrend i ligan mot Chelsea, intressant match i matchen mellan Van Dijk och Werner med.

***

Tack till Kevin Ståhlberg från Chelsearedaktionen som ställde upp och svarade på frågorna!

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-09-20 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool