Lagbanner
Inför matchen-intervjun: ”Kan vi lugga Liverpool på en poäng skulle jag nog fira med en smaskig juldryck”

Inför matchen-intervjun: ”Kan vi lugga Liverpool på en poäng skulle jag nog fira med en smaskig juldryck”

Aston Villa-redaktionens Pär Johansson inför kvällens match mellan lagen på Villa Park.

Efter en tids sämre resultat sparkade klubben Steven Gerrard i oktober månad. In kom i stället den förre Arsenal-tränaren Unai Emery. Vad var det som inte riktigt fungerade med Gerrard vid rodret?
- Det var väl egentligen ganska få saker som fungerade. Det var många som hade hoppats på en mer meriterad och erfaren manager så där hade åtminstone jag dubier när han utnämndes. I början av hans Villa-tid gjorde han ändå ett väldigt bra intryck när han pratade om sina planer, så hoppet väcktes om att vi kanske ändå hittat rätt. Det visade sig att han var bra på att ”talk the talk” men när det var dags att ”walk the walk” så krackelerade fasaden.

Det har spekulerats i hur mycket det betydde att den assisterande managern Michael Beale lämnade för QPR men i ärlighetens namn rev inte laget ner några applådåskor med honom på bänken heller. Det fanns faktiskt inte mycket till spelidé under Gerrard, om man inte räknar långa bollar och en from förhoppning om att någon däruppe ska lyckas låsa fast bollen, och inte många spelare utvecklades nämnvärt.

En personlig reflektion är också att bytet av kapten gjorde det svårt för Gerrard att lyckas. Inte så att någon spelare hade svårt att acceptera John McGinn som kapten, men att bindeln togs ifrån Tyrone Mings var nog inte populärt i spelartruppen.

När sedan resultaten uteblev var Gerrard väldigt pressad såklart och det märktes på vissa presskonferenser där han var ganska snarstucken när han fick vissa frågor. Sedan ska det sägas till hans försvar att två av de största värvningarna, Diego Carlos och Boubacar Kamara, drog på sig svåra skador och det påverkar givetvis en managers möjligheter att spela det spel han tänkt.
 
Efter Emerys intåg har spelet sett bättre ut och segrar har kommit mot Manchester United och Brighton. Vad har spanjoren infört i laget?
- Nu är det ju bara två matcher så här långt men en lekmannamässig analys från undertecknad skulle se ut så här: 1. En mycket tydligare spelidé och en som passar vårt spelarmaterial bättre. 2. En högre och framförallt hårdare press på motståndarlaget. 3. Införande av ett kantspel igen, det lyste nästan helt med sin frånvaro pre-Emery. 4. Sedan såklart en effekt av ett managerbyte där det ser ut som om spelarna jobbar hårdare och tror på det de gör.
 
Efter höstsäsongen parkerar Villa i mittens rike av tabellen, och med tanke på den rätt så namnkunniga truppen borde man kunna förvänta sig en något högre placering. Vad behöver bli bättre för att laget på sikt ska kunna vara med och slåss om en Europaplats?

- Ja, vi har en tämligen stark trupp när alla är friska. För att prata i historiska Aston Villa-termer så tycker jag att vi behöver en Gordon Cowans, en Dennis Mortimer och en Peter Withe, alternativt en Dwight Yorke. Vi har som sagt bra spelare redan nu men en riktigt bra playmaker, en mittfältare som fullkomligt äger planen och en toppforward som i princip garanterar mål. Kanske att vi redan har en Dennis Mortimer i vardande i form av Kamara?
 
Nu väntar ett Liverpool som sannerligen blandar och ger. Hur går tankarna inför mötet på Villa Park?
- Vi hoppas väl på 7-2 som vanligt… ;) Nej, ett Liverpool som måste vara väldigt missnöjda med säsongen hittills och därmed oerhört taggade och revanschsugna inför omstarten är nog bland de svåraste uppgifterna man kan ställas inför. Liverpool har haft chansen att satsa ordentligt i flera år nu och även om det gått knackigt i år så ligger de långt fram i jämförelse med Aston Villa, som återigen måste starta om med ny manager och så småningom nya spelare. Det jag framförallt vill se är att Unai Emery fortsätter att sätta sin prägel på laget som han börjat göra i de två vinstmatcher han varit ansvarig för.
 
Slutligen, vad ger du lejonen för chanser att få med sig poäng från kvällens match?
- Jag tror inte vi är chanslösa även om oroväckande rapporter gör gällande att vi kanske får spela med vår 19-årige femtemålvakt (!) Filip Marschall på grund av skador, guldfirande och utlåningar. Samtidigt slår vi ur underläge och kan vi lugga Liverpool på en poäng skulle jag nog fira med en smaskig juldryck.

TV: Återblick till när Mané sänkte Aston Villa på stopptid 
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-12-26 11:05:00
Author

Fler artiklar om Liverpool