Lagbanner
Inför matchen-intervjun: "På väg åt rätt håll"

Inför matchen-intervjun: "På väg åt rätt håll"

liverpoolsweden.se kontaktade Everton-redaktionens Per Malmqvist Stolt inför kvällens derby.

Ni har efter 23 spelade matcher häng på såväl topp fyra som "bäst i stan"-titeln. Hur skulle du betygsätta Evertons säsong såhär långt?  

"På en skala på 1 - 10, så sätter jag en 7: a. Alla gånger. Så här efter två raka förluster så kanske den kan ifrågasättas (inte ovanligt bland oss Evertonians), men sett utifrån ett större perspektiv tycker jag ändå att Carlo Anceltottis bygge är på väg åt rätt håll."

Höstderbyt är för oss röda givetvis mest ihågkommet för Virgil van Dijks knäskada och VAR-granskningen som snuvade Liverpool på ett sent avgörande. Vad minns du från den matchen?

"Viss besvikelse måste jag ändå säga är det som fastnat i minnet. Inför matchen var vi ju i lysande form, men redan efter någon minut och underläge kändes det så där frustrerande som det gjort i de flesta derbyn under de senaste decennierna. Även slutresultatet 2–2 kändes sådär med tanke på att när vi får oavgjort så är det i regel vi som kvitterar och får kämpa för det. Och lycka ska inte alltid behöva vara en kvittering, någon ska det också kunna handla om en vinst. Det mest positiva var väl att vi denna gång hade marginalerna på vår sida i samband med offsidemålet. Normalt sett studsar bollarna alltid åt fel håll för oss blå i derbysammanhang.

Lägg därtill Virgil van Dijks skada, som tyvärr la rätt mycket sordin på tillställningen, inte minst i efterhand, så kan jag inte annat än att känna att det är ett derby som inte blev någon klassiker värd att minnas. Vi förlorade ju också formen därefter.

Det roligaste var dock Dominic Calvert-Lewins briljanta kvitteringsnick, vilket innebar att han blev den första spelaren i Everton sedan legendaren Tommy Lawton 1938/39 att göra mål i de fem inledande ligamatcherna. Och då vann vi ju ligan..."


Carlo Ancelotti har hattat en hel del mellan Jordan Pickford och Robin Olsen på målvaktspositionen på sistone. Vem har du störst förtroende för?

"Svårt, men jag skulle nog ändå säga Robin Olsen. Trots att han har stått i matcher där vi släppt in många mål, så känns han ändå stabilare än Pickford. Bara det att han ibland plockar ned bollar i luftrummet, Pickford boxar ju alltid!

Vi har sex bra försvarsspelare som Ancelotti lugnt kan rotera med, men de saknar den avgörande tryggheten en målvakt kan ge. Där tror jag Olsen kan bli stabilare. Å andra sidan är Pickford Ancelottis förstaval och jag kan också förstå idén att ge honom tid. De riktigt stora målvakterna har ju ofta fått många chanser, men vid en viss tidpunkt måste stabiliteten komma, något som är helt avgörande om man som klubb vill ta hem titlar. Just nu är jag skeptisk till om Olsen och Pickford någonsin kommer nå dit."


Vem är lagets viktigaste spelare?

"För mig behöver ett framgångsrikt lag en ledare i varje lagdel, där alla är lika viktiga. Det har vi inte i Everton idag, och har inte haft på många år. Bland backarna är det Ben Godfrey som visat tydligast ledarskap och har varit ett stort utropstecken sedan han anlände från Norwich.

Abdoulaye Doucoure har varit briljant under hela säsongen i sitt ständiga löpande i djupled på mittfältet. Och längst fram har Dominic Calvert-Lewin varit lysande. Även under perioder när han inte gjort mål så är han oerhört nyttig. Han sliter hårt och har ett väl utvecklat spelsinne, vilket gör honom till en mycket bra target player. James briljans märks i vissa matcher, då han är en avgörande faktor såväl som Lucas Dignes magiska assistfot. Men det är inget som är mer permanent, om man bortser från Dignes vänsterfot...

Om man hårdrar det så är det många spelare som gjort bra ifrån sig, men jag tycker fortfarande att vi saknar ledartyper. Men utgår vi ifrån Carlo Ancelottis laguttagning, där han roterar rätt mycket, så finns alltid Doucoure och Calvert-Lewin på plan, så där har vi väl de viktigaste spelarna just nu."


Slutligen, Everton har inte vunnit på Anfield på över tjugo år, vad talar för att man tar död på det spöket ikväll?

"Att vi inte behöver föra matchen.

Fram till för två matcher sedan har vi varit oerhört svårslagna (förutom formdippen efter förra derbyt) och Ancelotti har framförallt infört självförtroendet att kunna göra mål, trots att vi inte dominerar matcher. Vi har vassa spelare för omställningar och är riktigt bra på fasta situationer.

Att vi förlorade senast mot Manchester City handlar mer om att vi inte är tillräckligt bra just nu för att matcha dem i deras fina form. Vi höll ändå emot bra i cirka 60 minuter. Förlusten mot Fulham var givetvis en stor missräkning, men om man studerar den lite närmare, hade vi ingen Dominic Calvert-Lewin på plan och en Richarlison som hade en sådan där dag då han överarbetade och var ur slag, James såg helt ointresserad ut, vilket händer med jämna mellanrum i hans fall. Det hör liksom till hans personlighet. Dessutom är Fulham ett lag som är bra på att hålla boll samtidigt som vi förväntades att dominera bollinnehavet. Med andra ord tror jag att vi kommer få minst lika tuffa utmaningar mot bollsäkra lag på den nedre halvan som topplagen. Lagbygget vi har just nu passar för omställningar. Nästa steg, det vill säga att vinna matcher vi måste föra är inte taget ännu. Liverpool på Anfield borde därmed passa oss rätt bra, om man bortser från derbyts historia, vilket man aldrig kan göra."


***

Stort tack till Everton-redaktionens Per Malmqvist Stolt som ställde upp och svarade på våra frågor! 
 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-02-20 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool