Lagbanner
Inför matchen-intervjun: ”Poäng för Villa får ses som en bonus”

Inför matchen-intervjun: ”Poäng för Villa får ses som en bonus”

Oskar Laurell på Aston Villa-redaktionen ger sin syn på dagens Villa inför eftermiddagens match på Anfield.

En speciell säsong är snart till ända. Hur summerar man den som Villa-supporter?
- Jag skulle summera säsongen som en bra sådan, sett till slutprodukten. Vi kommer att sluta topp-10, vilket är en placering som jag hade som målsättning och förväntning inför säsongen. Säsongen inleddes brutalt dåligt, men räddades upp när Emery klev in. All framgång som skett under den här säsongen tackar jag Emery för, helt enkelt. 

Efter en rad svaga resultat fick Steven Gerrard foten i oktober. In kom Unai Emery och han har därefter lyft laget rejält. Vad var det som inte funkade med Gerrard och vad har blivit bättre med Emery vid rodret?
- Gerrard ville sätta sin prägel på laget genom att byta kapten och sätta mittbacken Tyrone Mings, vanligtvis en konkurrent bland landslagsplatser, på bänken. Det var uppenbart att Gerrard hade laguttagningar som inte grundade sig på dagsform, utan snarare på vad man gjort tidigare. Sättet som Aston Villa spelade fotboll på passade inte spelarmaterialet särskilt väl heller. Det finns bollskicklighet i laget, men taktiken var knappast att äga boll utan snarare att slå långa bollar med ett syfte som kan likställas vid "går det så går det". 

Sedan Emery tog över så har han stått på sig gällande sin spelidé. Han har en klar och tydlig plan med hur fotbollsmatcher ska vinnas och han lägger ned oerhört många timmar på att scouta motståndare och använda sig av en strategi som passar för just den aktuella matchen. Han är mer kapabel till att förändra en matchbild, både till spelsätt samt hur han nyttjar sina spelarbyten under match, men även laguttagningar inför en match. 

En spelare som haft en stark andra halva av säsongen är Ollie Watkins. Är han något för en större klubb i sommar tror du?
- Jag skulle gissa på att han är intressant för andra klubbar. Det ryktades lite om Bayern München, men jag tror att den tyska storklubben kommer att gå för andra namn än just Ollie. Han har inte fått något förtroende från den engelska förbundskaptenen Gareth Southgate den här säsongen, vilket gör Ollie lite mindre eftertraktad - gissar jag på. Han har gjort en mycket bra säsong och exploderat mål-och poängmässigt sedan Emery tog över. Min bedömning är att han skulle må bra med minst ett år till i Villatröjan under Emerys ledning innan han tar klivet mot klubbar som fightas om större titlar.



Ur svenska ögon har Robin Olsen för det mesta fått stå vid sidlinjen till förmån för Martinez. Hur ser du på den svenske målvaktens situation?
- Som landslagssupporter tycker jag att hans klubbyte är bedrövligt. Att konkurrera med Martinez, som kanske är ligans mest självklara förstaval, är som att skjuta sig själv i foten rent karriärsmässigt. Det enda han gör är att träna, träna och återigen träna. För några matcher blir det väldigt sällan tal om, vilket i sin tur skadar hans spelarutveckling och det svenska fotbollslandslagets chanser att vinna fotbollsmatcher i och med avsaknaden av matchträning/matcherfarenhet. 

Som Villasupporter så är jag ganska neutral i mina känslor för honom. Jag vill att det ska gå bra för honom, men det råder inga som helst tvivel om att jag hellre matchar Martinez så mycket det bara går. Men självklart är det en lyx att ha en målvakt som Robin Olsen, med den erfarenhet och spelarkarriär han har upplevt, som andraval. Men hade jag varit Olsens rådgivare så hade jag arbetat intensivt med att finna ett nytt fotbollsgig, så att säga. 

Slutligen, kan Villa trots lagets något knackiga bortaform få med sig ett bra resultat från Anfield?
- Känslan är att allt är möjligt med Emery som manager. Men jag vill också upplevas och betraktas som en realist i så stor utsträckning som möjligt. Sanningen är att Aston Villa inte vunnit på Anfield sedan 2014. Oddsen på en bortaseger för Villa är, i denna skrivande stund, 6,15. Jag tänker mig att det finns både en och två anledningar till det oddset. 

Min förväntning är att Aston Villa hänger med i dansen så gott det går, men jag har dessvärre inga förhoppningar om poäng. Favoritskapet vilar hos Liverpool och poäng för Villas del får anses som en bonus. 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2023-05-20 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool