Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2024-09-17 21:00

Milan - Liverpool

Inför Milan – Liverpool: ”Tillbaka till verkligheten”

Inför Milan – Liverpool: ”Tillbaka till verkligheten”

Champions League är tillbaka, ish. Liverpool är tillbaka i Champions League, definitivt. Efter säsongens första bottennapp väntar ett klassikermöte, och tajmningen kunde inte vara bättre.

Efter att ha testat på Europa League förra säsongen fick det vara nog. Liverpool har återvänt till det europeiska finrummet i samband med att Uefa skrotat det gamla systemet och inför en form av ligaspel som första fas av turneringen.

Istället för dubbelmöten mot tre olika gäng i en liten grupp väntar åtta matcher, alla mot olika motstånd, och tävlan mot samtliga i turneringen. Ett format som bjuder på bättre matcher, men mer än så vet vi inte riktigt än och mer än så ska och kanske kan jag inte förklara. För den ovetande finns det betydligt bättre förklaringar en googling bort.

Liverpool är tillbaka till verkligheten i Europaspelets finrum borta på San Siro mot ett hyfsat bekant motstånd i AC Milan. Alla är bekanta med finalen 2005 som är den bästa Europamatchen som någonsin spelats, och kanske nästan lika bekanta med reprisen 2007 som inte slutade lika bra. Utöver dessa matcher har lagen mötts fem gånger i Europa- och träningsmatcher och Liverpool har idel segrar (dock bara en gång på San Siro).

Dessa inbördes matcher talar gott för kvällens match, men det finns lite oro i mig kring att möta ett italienskt lag i Italien. En mismatch som inte stämt till fullo för Liverpool under Klopp-eran, det återstår om Arne Slot kan göra det till en roligare upplevelse.

För kvällens hemmalag är det egentligen en motsatt säsongsöppning kontra Liverpool. Det har varit hela havet stormar, där en svensk stått i fokus. Zlatan Ibrahimovic är sportslig rådgivare åt ägarbolaget RedBird och har fått kritik för hans frånvaro och semesterbilder när laget inledde säsongen med en pinne mot Torino och Lazio samt en förlust mot Parma. Lägg därtill att klubben fokuserade på ett kontrakt för Maximilian Ibrahimovic över supertalangen Francesco Camarda och det var onda blickar mot Zlatan.

Men laget lyckades bryta den negativa trenden i förra omgången när Venezia fullkomligt kördes över. 4–0 efter 29 minuter blev slutligen slutresultatet så det är svårt att riktigt veta var man har Milan.

För Liverpool vet ni alla läget. Efter en fläckfri start på säsongen fick vi alla känns att vi lever igen när Nottingham Forest tog deras första seger på Anfield sedan 1969. Tillbaka till verkligheten? Oavsett kunde tajmingen, att ställa saker i ordning, inte vara bättre.

Matchen har således en större betydelse en tre poäng i ligaspelet, det är också en chans att visa att Forest var en plump och att Arne Slots bygge fortsatt håller en bra kurs. En förlust här och kanske ytterligare en i ligan och det kan lätta blåsa upp till storm.


I hemmalaget finns det ett par avbräck för kvällens match. Back-up slipsen Marco Sportiello, försvararna Alessandro Florenzi och Malick Thiaw samt kanske framför allt mittfältaren Ismael Bennacer. I övrigt av namn som sticker ut kan vi nämna att Luka Jovic inte återfinns i italienarnas bruttotrupp till turneringen.

I Liverpool är truppläget, sett till förutsättningar, bra. Den spelare vi saknar är Harvey Elliott som under senaste landslagssamlingen åkte på en fraktur i foten. I övrigt var det mycket snack kring Federico Chiesa under presskonferensen från Arne Slot. Italienaren är med i den 23-mannatrupp som rest till stöveln, och trots att det ser ut som att han blir på bänken finns det en stor chans för debut med ett inhopp.

Slutligen, innan vi försöker sia laguppställningar kan det vara roligt att titta till de åtta matcher som väntar lagen i den första fasen av Champions League.

För Milan väntar: Liverpool (H), Leverkusen (B), Club Brügge (H), Real Madrid (B), Slovan Bratislava (B), Röda Stjärnan (H), Girona (H), Dinamo Zagreb (B).

För Liverpool ser det ut som följande: Milan (B), Bologna (H), Leipzig (B), Leverkusen (H), Real Madrid (H), Girona (B), Lille (H), PSV (B).

Utan att veta vad som krävs för ett slutspel, sett till poäng, i detta nya format är känslan att Liverpool har snäppet svårare matcher och att denna inledning kanske blir viktigare för oss än italienarna.

Även om hemmamatcherna blir viktiga för italienarna tror jag att deras fokus kan bli viktigare längre fram sett till spelschemat. Detsamma kan sägas för Liverpool, men inte i samma grad. Jag tror också att Milan är mer nöjda med att ta sig till en sextondelsfinal med Liverpool nog mår bra av att knipa en topplacering och således direkt till åttondelsfinal. Lägg därtill ett uppkommande derby mot Inter så skulle jag förutspå att vi får se Liverpool med mest boll och tryck utan att det nödvändigtvis betyder något i slutändan.

Dåså, lite tankar och information inför kvällens premiär. Tittar vi till laguppställningar blir det såklart svårare att sia om Milan. Men jag skulle förvänta mig nästintill starkast möjliga, med fokus på defensiv och i min bok ser det ut så här:

Maignan – Calabria, Tomori, Pavlovic, Hernandez – Fofana, Reijnders – Pulisic, Loftus-Cheek, Leao – Morata.

Där vi kanske skulle kunna se Tottenham-bekantingen Emerson istället för Calabria, Gabbia istället för Tomori? Och Tammy Abraham som spets före Morata.

I Liverpool ser jag också starkast möjliga elva framför mig:

Alisson – Trent, Konaté, van Dijk, Robbo – MacAllister, Gravenberch – Salah, Szoboszlai, Díaz – Jota.

Eventuellt Núñez före Jota. Men utgår från detta och tror istället vi kan se fler och tidigare byten från Slot.

Mitt tips blir 3–1 Liverpool, vad tror ni om matchen?

Vad? Milan – Liverpool, Champions League.

Var? San Siro.

När? Tisdag, 21:00.

Kanal? Viaplay.

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-09-17 10:40:36
Author

Fler artiklar om Liverpool