Lagbanner
St James' Park, 2023-08-27 17:30

Newcastle - Liverpool
1 - 2

Inför: Newcastle United - Liverpool

Inför: Newcastle United - Liverpool

Newcastle mot Liverpool, det andas fight, urkraft, offensiv och passionerade fans. Mer passionerade fans än Newcastles och Liverpools går inte att uppbringa i England (se fotnot).

Det finns många likheter mellan Liverpool och Newcastle. Två arbetarstäder, två hamnstäder, två städer som lever för sina fotbollslag. Det kan vara arbetarklasstraditionerna, det karga, det tuffa och vinden från havet som gör att dessa fans blir extra passionerade.

Sedan har lagen varit olika framgångsrika. Newcastle var grymma i början av 1900-talet och vann ligan 1905, 1907 och 1909. Dom vann en fjärde gång 1927, men sedan har det varit stopp vad gäller ligasegrar. Dom har vunnit FA-cupen sex gånger, Ligacupen två gånger och "Mässcupen" 1969. Liverpools facit är känt hos oss "poolare": 19 ligasegrar, sex CL/Europacupssegrar, åtta FA-cupsegrar, nio ligacupssegrar, tre UEFA-cupsegrar och en Club World Cup. Mest stora pokaler av alla lag i England. 

Även om det går att yvas över historien har det föga bäring när dom 22 spelarna tågar ut på St James Park på söndag. Det var länge sedan Newcastle jagade trofeer, det har varit tuffa tider för skatorna, men nu har det svängt, saudiarabiska rials har runnit till. Nu är Newcastle en maktfaktor och knep en fjärdeplats förra säsongen på 71 poäng vilket var fyra poäng mer än Liverpool som kom femma. 

Newcastle sägs vara världens rikaste lag men dom har inte handlat hejdlöst på det vis som Chelsea brukar göra. Dom har handlat klokt och manager Eddie Howe har byggt ett bra och sammanhållet lag. Dom har en stark defensiv som bara släppte in 33 mål förra året, bäst av alla lag tillsammans med Manchester City. Vi röda släppte in 47 mål.

Nick Pope är en bra målvakt, backlinjen Kieron Trippier, Fabian Schar, Sven Botman och Dan Burn är mycket ramstark. Dom har ett kompetent mittfält förstärkt i år av mycket duktige Sandro Tonali. Framåt finns Alexander Isak, som enligt vår gamle vänsterback Jose Enrique "reminds me a lot of Zlatan Ibrahimovic in a way, he is at that kind of level and I love him as a player". Anthony Gordon och Miguel Almeron lär sannolikt vara dom som flankerar Isak. Newcastle har bra spelare, inte fullt hus med världsspelare, men laget som helhet är bättre än individerna adderat och det är en eloge till Eddie Howe.

Vi har ett bra facit mot Newcastle. Vi har vunnit dom fyra senaste matcherna, men som sagt, historia är bara historia. Vi har sett lite ofärdiga och ojämna ut under dom två första PL-matcherna. Vi har haft spelare som skött sig bra enligt förväntan som exempelvis Alisson Becker, Ibrahima Konaté och Alexis Mac Allister. Vi har haft spelare som har underpresterat som exempelvis Trent Alexander-Arnold och vi har åtminstone en spelare som har briljerat i Dominik Szoboszlai.

Vår akilleshäl är försvaret. Vår offensiva 3-2-2-3 gör att vi i regel vinner mittfältet och skapar många chanser, men vi lämnar luckor bakåt inte minst på ytterflankerna. Det kan bli mumma för Gordon, Almeron och Isak. Det är inget nytt att vi blir sårbara bakåt då vi är ett lag som ligger högt och pressar högt. Det gäller att hela tiden pressa bollhållaren och hela tiden ha en koll på motståndarna och farliga ytor. Kan vårt nya nyförvärv Wataru Endo styra upp och täcka luckor? Vi håller alla röda tummar.

Båda lagen verkar vara ganska skadebefriade. Newcastle har haft Emil Kraft, Joe Willock och Javi Manquillo skadade men ingen av dom är nyckelspelare. Vi har haft skador på Thiago, Curtis Jones och Stefan Bajcetic, men Stefan är nu tillbaka i truppen. Thiago och Curtis är inte längre några givna startspelare.

Det kommer att bli en jämn och mycket tuff historia. Sannolikt kommer individuella prestationer att avgöra. Vi har nog en bättre offensiv men Newcastle har en bättre defensiv. Kungen Mohamed Salah har inte riktigt varit i slag, kan han börja kicka loss kommer han att avgöra matchen. Jag kan se det i min spåkula.

Var: St James Park', Newcastle
När: Söndag den 27 augusti klockan 17:30
Hur: Det får att se matchen på V Sport Ultra samt på Viaplay
Domare: John Brooks, Melton Mowbray

Fotnot: Enligt fanbanter.co.uk, 1sports1.com, soccerprime.com och wolfgangsport.com kommer Liverpool på plats 3, 3, 1, 1 och Newcastle på plats 2, 1, 3, 2 i deras rankingar av mest passionerade fans. Det enda lag som är i närheten är Leeds.

TV: Höjdpunkter från fjolårets möte mellan lagen på St James' Park
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-08-25 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool