Lagbanner
Estádio do Dragão, 2021-09-28 21:00

Porto - Liverpool

Inför: Porto – Liverpool

Inför: Porto – Liverpool

Det är dags för matchdag två i årets upplaga av Champions League. För Liverpool väntar en resa till Portugal och Estadio do Dragao för ett möte med Porto.

Även fast lagen inte stötte på varandra varken säsongen 19/20 (Porto kvalade inte in) eller säsongen 20/21 så är det två lag som gjort sig bekanta med varandra under de senaste årens Champions League-säsonger. Porto känner nog att man hade klarat sig utan den nya bekantskapen med laget från Merseyside, då resultaten inte direkt gått portugisernas väg. Säsongen 17/18 möttes man i åttondelsfinal, vilket blev ett dubbelmöte som avgjordes redan i den första matchen, då Sadio Mané hade show och Liverpool vann med hela 5–0 på morgondagens arena. Säsongen efter var det dags igen, denna gång i kvartsfinal, och även då tog sig de röda vidare genom att gjort fem mål mer än portugiserna över två möten. I Champions Leagues gruppspel har man också mötts en gång i tiden, säsongen 07/08. Då lyckades Porto ta en poäng på hemmagräs men förlorade med klara siffror på Anfield. Så historiskt sett har Liverpool ett tydligt övertag.

Denna Champions League-säsongs första matchdag är nog båda lagen nöjda med. Liverpool var överlägsna mot Milan på Anfield, trots att det blev onödigt spännande efter bristande fokus i slutet på den första halvleken. Porto fick med sig en stark poäng ifrån den spanska huvudstaden då man gästade Atlético Madrid. Man var även en VAR-granskning ifrån att få med sig alla poäng hem till Portugal, men bollen nuddade Mehdi Taremis hand på vägen in i mål och dömdes korrekt bort.

Lagen har ju även spelat inhemsk fotboll sedan man senast lyssnade på Champions League-hymnen. Liverpool vet vi kommer senast från poängtappet mot Brentford under helgen, en match där lagets försvarsspel låg i fokus. I vanliga fall brukar tre mål framåt räcka för Liverpool, men mot det rödvit-randiga laget från London så bjöd man på alldeles för mycket bakåt och tillät sig själva att tappa poäng. Detta är något som jag tror laget pratat mycket om under dagarna, och jag har svårt att se att defensiven ska vara lika ihålig mot Porto.
Det blåa laget från Portugal har hunnit med att vinna två matcher i ligan och är i skrivande stund placerade tvåa bakom Benfica som fortfarande inte har tappat poäng.

Porto har i stort sett en skadefri trupp vilket gör det möjligt att ställa ut bästa möjliga elva imorgon kväll, något man självklart gärna vill. Liverpool har däremot några frågetecken kring sig. Naby Keita missade matchen mot Brentford och det är som det ser ut just nu ännu oklart om mittfältaren kan komma till spel imorgon. Och även om guineanen skulle vara spelklar ser jag nog Curtis Jones gå före efter en fin insats senast. Roberto Firmino gjorde comeback efter en kortare skadefrånvaro, och även där går det att spekulera om han kommer ta en plats i anfallet. Om så är fallet ser jag Diogo Jota som troligast att ge plats. I backlinjen ser jag också Klopp göra någon eller några ändringar. Andy Robertson hade inte sin bästa dag på jobbet mot Brentford, och Kostas Tsimikas har bara överraskat positivt när han spelat, så att greken startar ser jag inte som omöjligt. Tror även det finns möjlighet att någon av mittbackarna roteras ut.

Vad? Porto – Liverpool, andra omgången av Champions Leagues gruppspel

Plats? Estadio Do Dragao

När? 21:00, tisdag

Kanal? Cmore



 

Albin Jakobsson@albinjacobsson2021-09-27 18:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool