Lagbanner
Inför: Real Madrid-Liverpool

Inför: Real Madrid-Liverpool

I morgon väntar ett nytt "Mission Impossible". Vi har gjort det omöjliga förut, allt kan hända i fotboll, men det ska väldigt mycket till att vända denna match på Santiago Bernabeu.

Real Madrid är ingen favoritmotståndare, snarast tvärtom. Vi har mötts tio gånger i denna den finaste av alla turneringar, Marängerna har vunnit sex matcher, vi har vunnit tre och en har slutat oavgjort. Våra tre segrar har skett i dom tre första matcherna. 1-0 i finalen i Paris 1981 när Alan Kennedy frälste oss i den 82:a minten. Sedan slog vi ut dom vita i åttondelsfinalen 2009 genom att vinna både borta och hemma, 1-0 och 4-0. Målskyttar var Yossi Benayoun respektive Fernando Torres, Steven Gerrard två gånger och Andrea Dossena. Men sedan har det varit slut på det roliga. Från 2014 och framåt har det blivit sex torsk och en oavgjord, varav den sista torsken fortfarande svider illa i själen, 2-5 på Anfield efter att ha lett med 2-0. Det säger en hel del om den nuvarande upplagan av Liverpool FC. 

Vi har haft en väldigt svajig röd säsong och det beror på att vi har ett svajigt lag. Vissa dagar kan vi vinna med 9-0 eller 7-0. Vi kan slå Tottenham borta, Newcastle både hemma och borta och vi kan slå Napoli hemma med 2-0. Vi ser jättebra ut i dessa matcher, spelet flyter och vi hotar gång på gång. Men så kommer dom där andra matcherna, Wolves, Nottingham Forest, Brighton, Crystal Palace och borta mot Bournemouth. Lag som kryper ihop och försvarar sig bra, vi passar runt, får inte till det, ser impotenta ut, får ingen utlösning och blir mållösa. Vi tappar koncentration och kraft och våra motståndare kontrar istället in mål. När det tar emot verkar vissa hänga med huvudet. Är det verkligen okej i detta lag som representerats av spelare som Gerry Byrne, Tommy Smith, Jimmy Case, Graeme Souness, Jamie Carragher och Steven Gerrard? Dom nämnda karaktärsspelarna hade nog blivit fullständigt galna på vissa av dom nuvarande spelarnas uppträdande.

Vad som skulle kunna tala till vår fördel är att vi skärper oss mot bättre motståndare och när vi får momentum kan det flyta på ordentligt. Real Madrid har inte heller varit ett under av stabilitet denna säsong. Dom har tappat 19 poäng och släppt in 19 mål på 25 matcher i La Liga. Dom är akterseglade med nio poäng av Barcelona. Dom vita har haft ett gammalt lag och är också inne i en generationsväxling. Många av dom vita gamlingarna kan fortfarande vara dödliga, sätter vi inte press på Luka Modric, 37 år, eller Tony Kroos, 33 år, så sätter dom ett målgörande pass till någon av anfallarna. Sannolikt slipper vi tampas med Karim Benzema, 35 år, då han dras med en vristskada, men det finns farliga ersättare. Dom två unga brassarna Vinicius Junior och Rodrygo, som båda är 22 år, gillar Champions League, dom har gjort 6 respektive 3 mål på vardera sju matcher. En annan yngre förmåga är Jürgen Klopp-favoriten Aurelien Tchouameni, 23 år, som tagit över Casemiros roll som ankare på mittfältet. Ska vi ha något att säga till om måste vårt mittfält sätta stopp för Marängernas tre mittfältsstjärnor. 

Om vårt försvar ser ut som mot Bournemouth, där vissa spelare var på semester, kan vi lika gärna slänga in handduken på en gång. Framför allt måste Virgil van Dijk ta på sig arbetskläderna och ledarkepsen. Hade vi inte haft en så stor match som denna borde han ha petats för sin bedrövliga insats mot Bournemouth, nu lär han få chansen att revanschera sig. Förhoppningsvis har både han och Trent Alexander-Arnold fått ordentliga åthutningar efter Bournemouthmatchen. Och Mohamed Salah? Han han någonsin gjort en sämre match än den mot Bournemouth? Gubben rörde sig i slowmotion hela matchen, men han lär också få en ny chans.

Det kommer nog inte att bli några större förändringar i vårt lag jämfört med senast. Det kryllar inte med alternativ. Jürgen har roterat vårat ickefungerande mittfält fram och tillbaka utan någon egentlig funktionsskillnad. Stefan Bajcetic har varit både vår bästa "sexa" och vår bästa "åtta", men det har gått att se vissa avmattningstendeser dom senaste matcherna, han är bara 18 år. Vi behöver vara taggade till max, vi behöver det första målet, vi får inte sluta pressa, vi får inte tappa bort motståndarspelare, vi behöver få momentum ... då kan allt hända. Men procentchansen är inte stor, endast ensiffrig, kanske fem procent.

När: Onsdag den 15/3 klockan 21:00
Var: Santiago Bernabeu, Madrid
Hur: Åttondelsfinal i Champions League

TV: Liverpool går in i mötet med Real med en förlust mot Bournemouth i ryggen
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-03-14 16:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool