Lagbanner
Inför: Southampton – Liverpool

Inför: Southampton – Liverpool

Den nästsista ligamatchen för säsongen går av stapeln nere på sydkusten.

The Champions Wall har blivit uppdaterad än en gång då ytterligare en ny buckla har tagit plats i det redan proppfulla prisskåpet på Anfield. Liverpool tog hem FA-cupen i lördags efter en nervkittlande final på Wembley. Hade denna triumf bärgats för några säsonger sedan hade det nog varit ett stort crescendo. Pokalen glänser självklart lika mycket varje gång, men denna gång såg nog Klopp till att spelarna höll igen med firandet en aning, för det finns ju faktiskt lite jobb kvar att göra innan semestern.
 
Det är ju nämligen en ytterst sällsynt säsong vi har att göra med där Liverpool redan har lyft två troféer, men fortfarande är med i matchen om ännu mera silver. Vad som såg ut att vara en orealistisk ligatitel för bara några dagar sedan är nu fortfarande teoretiskt möjlig eftersom West Ham plockade poäng av serieledarna från Manchester i söndags. Vid ännu ett poängtapp i sista omgången samtidigt som Liverpool vinner sina matcher så går vi om de ljusblåa i toppen. Men för att överhuvudtaget ge oss själva chansen så måste Southampton besegras på tisdagskvällen. Vänder man på steken så innebär ju dock en förlust att Manchester City blir mästare utan att spela samtidigt som ett oavgjort resultat i praktiken betyder samma sak.

Med andra ord är det bara seger som räknas och hur lätt är då det en tisdagskväll på sydkusten några dagar efter att man vunnit en final som gick till förlängning? St Mary’s Stadium, hård vind och säsongens sista hemmamatch för Saints låter väl inte direkt som någon lätt uppgift? Förvisso har Southampton inget att spela för, men det betyder också att man slipper att spela med press. Man ligger just nu 15:e i tabellen och kommer troligen också sluta på den placeringen och frågar du mig så känns Southampton som ett av Premier League-säsongens mest intetsägande lag.

Detta blir Southamptons femte raka säsong där man slutar på undre halvan efter att man innan dess slutade topp åtta fyra år i rad. Tränaren Ralph Hasenhüttl har börjat ifrågasättas och de stora spelarprofilerna försvinner en efter en utan att man hittar fullgoda ersättare. Man har denna säsong tappat ledningen i flera matcher för att sedan förlora och ett stigande missnöje bland supportrarna har börjat ta fart. Oavsett så kommer man nog ändå att ge allt för sin hemmapublik en sista gång nu när Liverpool nu kommer på besök.

För Liverpools del handlar en match som denna enbart om att vilja mera än motståndarna. Kvalitén mellan lagen är så pass stor, så bara Klopp ser till att Liverpool är 110 % fokuserade så kommer det gå vägen. Trots att man just lyft en buckla och snart också ska spela Champions League final så är det varje spelares skyldighet att ge ligan en sista chans.

På skadelistan där det överraskande länge såg så ljust ut börjar det tyvärr nu fyllas på med namn efter namn. Efter att en tongivande spelare som Fabinho gick sönder hoppades man ju att övriga nyckelspelare ändå skulle hålla några matcher till, men i FA-cup finalen klev både Mohamed Salah och Virgil van Dijk av med lättare känningar. Det är typiskt att det sker, men heller inte konstigt eftersom Liverpool denna säsong spelar samtliga matcher man kan spela. Nämnda namn kommer nog knappast att involveras i denna match och det återstår att se vilket lag som startar när domare blåser igång matchen.

Det vi i alla fall vet är att årets trupp är bredare än någonsin och nog ska kunna hantera situationer där fler spelare saknas, men någon komfortabel resa tror jag inte vi får ta del av och man får verkligen hoppas att det inte dyker upp ännu fler skador. Hursomhelst, vid seger lever ligan ännu inför den sista omgången, vid poängtapp tar ligasäsongen slut nu. Jag lämnar över uppgiften till Jürgen.


Vad? Southampton – Liverpool, nästsista omgången i Premier League

Plats? St Mary’s Stadium

När? Tisdag 20:45
 
Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-05-16 14:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool