Inför: Tottenham - Liverpool

José Mourinho har en historia med Liverpool som garanterat gör honom segersugen och han leder ett skadeskjutet Tottenham mot serieledarna Liverpool som ångvältar på i toppen. Jürgen Klopps lag har nätat i 29 raka matcher och har bara förlorat ett av de fjorton senaste mötena med Spurs.

TOTTENHAM HOTSPUR FC

Säsongen 2019-20

Tottenham vann bara tre av de avslutande tolv omgångarna förra säsongen och även om det går att hänvisa till framgången och fokus i Champions League som en orsak är det en för stor dipp på slutet för att inte väcka frågan om den totala avsaknaden av värvningar under två fönster inte till slut gav negativ effekt.

Pochettino sprängde inte plånboken den förra sommaren heller, men det kom i alla fall in nytt blod på mittfältet i form av Ryan Sessegnon, Tanguy Ndombele och Jack Clarke för 1 miljard kronor.

Resultaten fram till ligan tog paus för landslagsuppehåll i november hade bjudit på tre vinster hemma mot Aston Villa, Crystal Palace och Southampton och i övrigt sex oavgjorda och fyra förluster. För ett lag som de tre senaste säsongerna slutat tvåa, trea och fyra samt förra våren spelat final i Champions League var detta givetvis inte bra nog och klubben tog beslutet att sparka Pochettino.

Pochettinos efterträdare blev den inte helt okände José Mourinho som tog över den 20 november i fjol och tre dagar senare inledde sin sejour i England med en 3-2-vinst borta mot West Ham. Samma siffror stod på resultattavlan när den andra raka segern bärgades hemma mot Bournemouth. I båda matcherna reducerade motståndarna djupt in på stopptiden så det var målmässigt inte så jämnt som det kan se ut.

Det blev förlust på Old Trafford mot Mourinhos tidigare klubb, men sedan en övertygande 5-0-vinst hemma mot Burnley följt av 2-1 borta mot då ytterst formstarka Wolverhampton. Segermålet nickades in av Jan Vertongen i minut 91.

Även i Mourinhos andra match mot en klubb han tidigare varit manager för blev det förlust, 0-2 hemma mot Chelsea den 22 december. På Boxing Day besegrades Brighton med 2-1 hemma och december avslutades genom att spela 2-2 borta mot Norwich City. I den senaste ligamatchen föll Tottenham borta mot Southampton efter att Danny Ings gjort matchens enda mål efter en dryg kvart.

En liten dipp på slutet alltså, men annars en tydlig förbättring av resultaten efter att Mourinho tog över och Spurs har lyft från plats 14 till 6. Tottenham har spelat ihop 30 poäng, 1 poäng bakom Manchester United på positionen ovanför och 6 poäng efter Chelsea på den åtråvärda fjärdeplatsen.

Betydelsen av de nyliga förlusterna mot dessa båda lag visar sig tydligt i tabellen och eftersom Chelsea möter Burnley på hemmaplan till helgen kan Spurs finna sig distanserade ytterligare i kampen om Champions Leagueplatserna efter omgång 22. De ligger 18 poäng efter motsvarande tidpunkt förra säsongen.

Tottenham har en oavgjord och fyra förluster mot lagen ovanför i tabellen (de har inte vunnit på elva matcher mot de etablerade toppsexklubbarna). Till ett möjligt försvar har fyra av de fem matcherna spelats på bortaplan. 20 av deras 30 poäng har tagits hemma mot lag under dem i tabellen.

Sedan Mourinho tog över har laget bara hållit nollan i två av elva tävlingsmatcher.

Utan Kane har Spurs inte vunnit på fyra matcher den här säsongen och bara två av de tolv senaste när forwarden har saknats.

Bäste målskytt är Harry Kane (11 mål) följt av Dele Alli (6) och Son (5). Sydkoreanen har även bidragit med 7 assist, vilket är klart flest i laget. Alli följer närmast på 3 assist.

Skador och avstängningar

Son är tillbaka efter tre matchers avstängning och det är välbehövligt för Mourinho som saknar flera viktiga pjäser.
Kane (hamstring) och Moussa Sissoko (knä) kommer inte att spela igen förrän i april.

Lagkaptenen Hugo Lloris har en armbågsskada och förväntas tillbaka i slutet av januari.

Dessutom missar Tanguy Ndombele (höft/ljumske) och Ben Davies (fotled) matchen samtidigt som Danny Rose (vad/häl) och Harry Winks (fotled) är frågetecken.

Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 72 vinster, 39 oavgjorda och 42 förluster
Totalt Premier League: 26 vinster, 15 oavgjord och 14 förluster

Borta mot Tottenham: 23 vinster, 17 oavgjorda och 36 förluster
Premier League borta mot Tottenham: 8 vinster, 7 oavgjorda och 12 förluster

Efter 3-0 på White Hart Lane siste augusti 2014 blev matchen på Anfield i februari 2015 klart jämnare där Tottenham kvitterade två gånger om innan Mario Balotelli med ett sällsynt ligamål avgjorde i den 83:e minuten.
Säsongen 2015-16 slutade båda matcherna oavgjort, 0-0 på White Hart Lane och 1-1 på Anfield. 1-1 stod även på resultattavlan efter 90 minuter när lagen möttes i London i slutet av augusti 2016.

Efter tre kryss tog Liverpool samtliga poäng när två mål av Sadio Mané inom loppet av tre minuter avgjorde matchen i en av lagets starkaste insatser under säsongen 2016-17. Det var en av endast två matcher Tottenham förlorade under de avslutande tjugotre omgångarna.

Mötet i London hösten 2017 blev ingen rolig historia för Liverpool som blev resultatmässigt avklädda med 1-4. Resultatmässigt ja, eftersom Liverpool hade 64 % av bollinnehavet och vann avsluten på mål med 7-6. Deli Allis volleymål på tre minuters stopptid i första halvlek blev psykologiskt och poängmässigt avgörande liksom Hugo Lloris räddning via ribban på Philippe Coutinhos skott i andra. Det var Tottenhams första seger på tio matcher lagen emellan.

Tottenham har bara vunnit en av de tjugosex senaste matcherna på Anfield och gjorde det inte förrförra säsongen heller, men 2-2 kändes både direkt efter slutsignalen och när tabellen sammanfattades i maj som en förlust eftersom Spurs slutade 2 poäng före Liverpool och knep tredjeplatsen. Tottenham tilldömdes två straffsparkar, där den första var väldigt billig och den andra direkt felaktig. 2-1-målet gjorde Victor Wanyama på volley efter en misslyckad utboxning av Loris Karius.

Förra säsongen vann Liverpool både hemma och borta med 2-1 men inte utan dramatik. Tottenham reducerade sent i höstens hemmamatch och blev blåsta på en straffspark och chans till 2-2 på stopptid. Ett av få tillfällen förra säsongen när Liverpool gynnades av att VAR inte fanns. På Anfield i april bröt Firmino en måltorka genom att ge hemmalaget ledningen efter en kvart, men Tottenham kvitterade välförtjänt i minut 70 och såg ut att fixa en pinne när Toby Alderweireld satte bollen i eget mål i slutminuten.

2-1 är ett gångbart resultat mellan lagen för det var slutresultatet för tredje matchen på rad när Liverpool vann på Anfield den 27 oktober förra året. Harry Kane öppnade målskyttet redan efter en minut och först en bit in på andra halvlek fick Jordan Henderson in kvitteringen. Sadio Mané avgjorde till hemmalagets fördel på straff med kvarten kvar. Liverpool fick jobba för poängen, men hade 68 % av bollen och vann avsluten på mål med 13-4.
Sammantaget har Liverpool vunnit nio och förlorat en av de fjorton senaste mötena med Tottenham. På bortaplan har Liverpool har tre vinster och en förlust på de sex senaste besöken.

Att det inte är enkelt att rada upp trepoängare i huvudstaden visas av att om Liverpool vinner på lördag är det första gången sedan oktober 1989 som laget vunnit fyra raka matcher i London.

LIVERPOOL FC

Liverpool och Jürgen Klopp kan lägga en oerhört framgångsrik första halva av säsongen bakom sig. Trots mindre goda insatser mot Napoli i Champions League gick laget vidare som gruppetta, en mycket ungdomlig elva besegrade ett toppat Everton i FA-cupen och i ligan har laget genom en kombination av att maxa mot de bästa och göra vare sig mer eller mindre än vad som behövts mot de sämre lagen varit nästintill felfria och tagit 58 av 60 poäng. Liverpool har också nätat i 29 raka matcher, den bästa sviten sedan Manchester Uniteds 36 fram till november 2008.

Nitton vinster och en oavgjord på tjugo omgångar är nästan svårt att ta in och framstår som orimligt att matcha, men vi behöver bara backa två år för att finna samma monstruösa mangling av Manchester City. Oavgjort hemma mot Everton i den andra gången var Peps lags enda poängtapp de första tjugo matcherna. De spelade sedan oavgjort borta mot Crystal Palace, vann hemma mot Watford och gick på sin första förlust borta mot Liverpool i omgång 23. Återstår att se om Liverpool kan överträffa detta och sätta nya rekord. För egen del bryr jag mig inte så mycket om det eller ifall laget kan gå obesegrade så länge Henderson skulle lyfta ligapokalen i maj.

Med 13 respektive 14 poäng ner till de två närmast jagande lagen och en match tillgodo ser det oförskämt bra ut inför de avslutande fyra månaderna. Det måste till ett dubbelt trendbrott för att stänga gapet, med andra ord att Liverpool dippar i prestation samtidigt som Leicester eller Manchester City höjer sitt poängsnitt.

Jag vet, om jag hade varit i den omvända situationen och sett Liverpool sladda 13-14 poäng bakom tabellettan hade jag konstaterat att det var kört, men som luttrad Liverpoolsupporter tar jag inte ut någonting i förväg. Dock måste jag erkänna att om Liverpool inför februaribreaket leder Premier League med 13 poäng eller fler så vågar jag köpa champagne om än inte lägga den på kylning än. Skälen till det är tre.

För det första kommer vi då att ha hunnit 24 av 38 omgångar in på säsongen och möjligheterna att hinna vända på trenden blir allt mindre. För det andra kommer Liverpool då att ha betat av flera av de på pappret svåraste matcherna som återstår, närmare bestämt:

11 jan, Tottenham (b)
19 jan, Manchester United (h)
23 jan, Wolverhampton (b)
29 jan, West Ham (b)
 1 feb, Southampton (h)

Därefter väntar ett spelschema som bjuder motstånd från mitten eller de nedre regionerna: Norwich (b), West Ham (h), Watford (b), Bournemouth (h), Everton (b) och Crystal Palace (h).

Det tredje skälet tror jag talar för sig självt genom att lista Manchester Citys spelschema under februari och mars.

29 jan, Manchester United (h)
 2 feb, Tottenham (b)
 9 feb, West Ham (h)
22 feb, Leicester (b)
26 feb, Real Madrid (b)
 1 mar, Arsenal (h)
 1 mar, Final i Carabao Cup (City förväntas spela)
 4-5 mar, FA-cupen 5:e rundan (City förväntas spela)
7 mar, Manchester United (b)
14 mar, Burnley (h)
17 mar, Real Madrid (h)
21 mar, Chelsea (b)
21-22 mar, ev. FA-cupkvartsfinal

Bortamatcher mot Tottenham, Leicester, Manchester United och Chelsea förutom dubbelmöte med Real Madrid och en förväntad Ligacupfinal på Wembley. Det kryddar vi med FA-cupen och en flyttad match mot Arsenal som ska petas in någonstans framöver. Det är något att bita i för Peps lag och åttondelsfinalen mot Real Madrid kommer givetvis att ges högsta prioritet. Om läget i ligan inte förbättras är frågan om laget orkar maxa i matcherna som närmast omger dubbelmötet med Los Blancos.

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, liverpoolfc.com, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-10 18:44:58