Lagbanner
Stadium de Toulouse, 2023-11-09 18:45

Toulouse - Liverpool
3 - 2

Inför: Toulouse - Liverpool

Inför: Toulouse - Liverpool

Dags för match nummer fyra i Europa League och en resa till “den rosa staden” Toulouse i södra Frankrike. En kultur-, student- och flygplanstillverkarstad.

Toulouse Football Club är inte någon av den franska fotbollens storheter. Klubben bildades 1937 men efter stora ekonomiska problem sålde klubben sina spelare och sin plats i förstaligan till Red Star Paris 1967. Tre år därefter steppade en ny klubb, Union Sportive Toulouse fram i seriesystemet och 1979 byttes namnet till Toulouse FC och den lilafärgade klubben från 1937 återuppstod.

Toulouse FC har som bäst kommit fyra i den franska ligan säsongen 2008-09, André-Pierre Gignac vann skytteligan på 24 mål. En annan stor stjärna är Fabian Barthez som började spela i Toulouse som 15-åring och tog över målvaktströjan som 20-åring. Det blev dock bara en A-lagssäsong i det lila laget innan han vandrade vidare till Monaco. Toulouse största framgång är årets vinst i Franska cupen vilket gjorde att dom nu deltar i Europa League.

Vi mötte Toulouse i UEFA-cupen 2007 och vann matchen i Toulouse med 1-0 den 15/8. Rafa Benitez coachade och vår startelva var: Pepe Reina; Steve Finnan, Jamie Carragher, Sami Hyypiä, Alvaro Arbeloa; Javier Mascherano, Steven Gerrard; Yossi Benayoun, Andriy Voronin, Ryan Babel; Peter Crouch. Crouch passade fram till Voronin som gjorde målet i den 43:e minuten. Johan Elmander spelade hela matchen för Toulouse och fick ett gult kort i den 60:e minuten. Sammanlagt gick vi vidare med 5-0. På bilden syns dom två hårdhudingarna Moussa Sissoko som sedan har spelat för Newcastle och Tottenham samt vår forna hjälte Javier Mascherano.

Nu går det lite skakigt för “Les Pitchouns” som dom också kallas för. Efter förlusten på Anfield med 1-5 har det blivit två förluster till, borta mot Mountpellier med 0-3 och hemma mot Le Havre med 1-2. TFC ligger på elfte plats i ligan med 11 poäng på 11 matcher. Vi röda har en bättre formkurva även om vi inte fick till det som vi ville mot Luton i söndags. 

Jürgen Klopp kommer säkert att rotera i vanlig ordning. Vissa nyckelspelare såg slitna ut mot Luton och våra andravalsspelare har fungerat mycket bra i dom matcher som dom har fått spela. 

Laget skulle kunna bli: Caoimhin Kelleher; Joe Gomez, Joel Matip, Jarell Quansah, Kostas Tsimikas; Harvey Elliott, Wataru Endo, Ryan Gravenberch; Diogo Jota, Cody Gakpo, Luis Diaz

Toulouse startade med detta lag i förlustmatchen mot Le Havre: Guillaume Restes, Mikkel Desler, Logan Costa, Rasmus Nicolaisen, Gabriel Suazo; Niklas Schmidt, Cristian Casseres Jr, Stijn Spierings; Aron Donnum, Thijs Dallinga, Frank Magri. Ett lag med endast två fransmän, den 18-årige målvakten Restes och den 24-årige yttern Magri men innehållande två danskar och en norrman.

Liverpool är bettingfavoriter och ger 1,42 tillbaka av satsade slantar vid vinst hos Svenska Spel när detta skrivs. Oavgjort ger 5,20 och seger för Toulouse ger 6,50. 

När: Torsdag den 9 november klockan 18:45
Var: Stadium de Toulouse i Toulouse
Hur: Matchen går att se på TV6 och Viaplay

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-11-08 13:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool