Lagbanner
Inför: Watford - Liverpool

Inför: Watford - Liverpool

Dags för ny match mot ett motstånd på W med svag form som ligger i botten. Liverpool mötte ett hårt jobbande lag när Nigel Pearson som nytillsatt manager för Watford besökte Anfield i december. Lägg till att Liverpool hade påtagliga problem med West Ham i förra omgången och vi räknar med att Jürgen Klopp har skruvat upp energi och koncentration till lördagskvällen.

WATFORD FC

Januarivärvningar 2020

IN
João Pedro, anfallare, Fluminense
Ignacio Pussetto, högerytter, Udinese, £7,5m

Lån IN
---

UT
Marvin Zeegelaar, vänsterback, Udinese
Sebastian Prödl, mittback, kontrakt avslutat

Lån UT
Dimitri Foulquier, högerback, Granada, säsongslån
Pontus Dahlberg, målvakt, FC Emmen, säsongslån

Säsongen 2019-20

Watford har förstås en annan budget än Liverpool och Manchester City, men smällde till med att värva ett framtidsnamn i den 21-årige senegalesiske yttern Isamila Sarr för 30 miljoner pund och i övrigt skulle Arsenals Danny Welbeck bidra med fler mål.

Så mycket mål framåt blev det inte och alldeles för många bakåt för att gneta till sig poäng. När Liverpool besegrade Watford med 2-0 på Anfield den 14 december var det Hornets tionde förlust på sjutton omgångar och under samma period var 2-0 borta mot Norwich City lagets enda trepoängare. Trots din vinsten låg Watford sist i tabellen bakom Norwich.

Javi Garcia gick in till säsongen som manager, men satt bara till den 7 september då Quique Sánches Flores ersatta. Det blev inte ens tre månader för Flores innan han sparkades och näste man till rakning blev Nigel Pearson som tog över den 6 december.

Pearsons första match var 0-0 hemma mot Crystal Palace, följt av förlusten mot Liverpool, men därefter hände något med laget. Omgång 18-23 tog Watford 14 av 18 poäng inkluderat segrar mot Manchester United, Aston Villa, Wolverhampton och Watford. För första gången under säsongen befanns sig Watford i mitten av januari i år över strecket.

Lyckan blev dock kortvarig eftersom 1-2 borta mot Aston Villa och 2-3 hemma mot Everton skickade ner Watford på nedflyttningsplats igen. 1-1 borta mot Brighton följt av 0-3 borta mot Manchester United har adderat till vad som verkar vara en svagare form igen, men tack vare att övriga lag i botten också har gått svagt är läget inte jättekritiskt.

Watford ligger på näst sista plats med 24 poäng, 6 poäng före Norwich. Ovanför befinner sig West Ham (24), Aston Villa (25), Bournemouth (26) och Brighton (28) alla inom nära räckhåll.

Troy Deeney (5) samt Abdoulaye Doucouré (4) och Gerard Deulofeu (4) är bästa målskyttar i ligan.

Skador och avstängningar

Pearsons enda skadebekymmer är Kiko Femenia och Daryl Janmaat som båda ändå har en chans att bli spelklara till på lördag.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 19 vinster, 2 oavgjorda och 4 förluster
Totalt Premier League: 10 vinster, 1 oavgjord och 2 förluster

Borta mot Watford: 7 vinster, 2 oavgjorda och 3 förluster
Premier League borta mot Watford: 4 vinster, 1 oavgjord och 1 förlust

Om det hade varit tätt och balanserat i flera möten de senaste åren var det inget snack om vilket lag som skulle vinna i mötet på Anfield den 6 november 2016. 3 mål mellan minut 27 och 43 punkterade matchen som till slut slutade 6-1 till Liverpool.

I den 35:e omgången säsongen 2017-18 mötte Liverpool Watford på Vicarage Road och det är ingen överdrift att påstå att det mest minnesvärda från den matchen är Emre Cans spektakulära cykelsparksmål på stopptid i första halvlek.

En sommar och fyra matcher senare var det dags igen för Liverpool att resa till en bortamatch i Watford. Matchen blev klart mer sevärd och händelserik än i april, men Traveling Kop hade sannolikt hellre rest hem med en trist 1-0-vinst igen snarare än 3-3 efter ett slappt baklängesmål i den 94:e minuten. Det förebådade en defensivt skral prestation på bortaplan under en säsongsöppning då Liverpool släppte in 15 mål på fem bortamatcher.

I mars 2018 såg en glödhet Mohamed Salah till att Watford aldrig hade en chans och med fyra mål, det första redan i den fjärde minuten, var han huvudperson i en 5-0-seger.

Tre mål sista fjärdedelen av matchen gav till slut Liverpool en stabil 3-0-vinst i november 2018 i en match där Jordan Henderson satte 1-0 och blev utvisad en kvart senare.

För andra säsongen i rad slutade matchen på Anfield 5-0 till Liverpool. Den här gången gick Salah mållös och i stället blev Sadio Mané och Virgil van Dijk tvåmålsskyttar.

Efter tre raka vinster med fem mål marginal hemma stannade det vid 2-0 mot Watford i december i fjol. Salah öppnade målskyttet i minut 38 och punkterade matchen i sista spelminuten. Däremellan visade Watford prov på en fysisk närvaro och hade fler bollvinster (28 mot 22), vann tacklingarna (26 mot 15) och satte in press 188 gånger att jämföra med Liverpools 120. De skapade också vassa chanser där Doucouré och Sarr i första och Deulofeu i andra halvlek var nära en kvittering. 

Inräknat cupspel och bakåt över några decennier har Liverpool besegrat Watford i tolv av de fjorton senaste mötena. I nio av de elva senaste matcherna lagen emellan har Liverpool vunnit utan att släppa in ett enda mål.

LIVERPOOL FC

Liverpool hade 0-1 borta mot Atlético Madrid i ryggen, den första matchen laget förlorat (jag räknar inte in U23-laget mot Aston Villa) sedan mitten av september. West Ham å sin sida kom närmast från en klen insats på Etihad där laget förlorat med 0-2.

Det var uppenbart att det laget som i störst utsträckning bjöd på en reaktion var West Ham. Eller, inte alldeles omedelbart. Liverpool öppnade starkt första tio m inuterna och när 1-0 kom så tidigt var jag nog inte ensam om att vänta mig att dammluckorna skulle öppnas. När West Ham i stället i sitt första anfall vann en hörna och kvitterade var det som att Liverpool helt kom av sig och blev ängsliga.

Inför mötet med Atlético lyftes statistik fram som sa att Liverpool bara släppt in mål på 1 av de föregående 120 hörnorna. Självklart nätade Madridlaget på en hörna alldeles i upptakten och så föll ännu ett baklängesmål mot West Ham på hörna. Störde det Liverpool extra mycket? Nja, det tror jag inte, men att 1-1 kom så lätt och snabbt störde märkbart flytet och därifrån tog det en bit in på andra halvlek innan laget hittade rätt, hjälpt av Alex Oxlade-Chamberlains inhopp.

Liverpool behöver bara vinna fyra av de återstående elva ligamatcherna för att lyfta bucklan som gäckat klubben i 30 år och med en FA-cupmatch mot Chelsea nästa vecka och returen mot Atlético om två veckor finns det en risk att alla spelare inte var  hundra procent påslagna i en ligamatch mot ett lag på den undre halvan.

Nu väntar en nästan likadan uppgift. Ett lag på W som ligger under strecket på 24 poäng och i svag form. Förhoppningsvis kan insatsen i första halvlek mot West Ham fungera som en väckarklocka för mötet med Watford.

Källor: BBC Sports, transfermarkt.com, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-02-28 17:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool