Inför: Wolverhampton - Liverpool

Wolverhampton pressade Liverpool på Anfield och åkte på ett diskutabelt VAR-beslut emot. Chans till revansch hemma på Molineux där de nätat i arton av de nitton senast. Wolves har en tendens att försätta sig i underläge och jobba sig tillbaka med en ytterst stark sista halvtimme. Hur matchar det mot Liverpools tendens att ta en uddamålsledning, misslyckas med att punktera och få krypa ner i skyttegraven under slutet av andra halvlek? Laget som har haft ledningen kortast tid mot det som har haft

Säsongen 2019-20

Den så kallade svåra andrasäsongen började tungt för Wolverhamptonfansen som fick se fyra oavgjorda och två förluster innan den första trepoängaren togs hemma mot Watford den 28 september. Två sena mål på Etihad innebar en skrällseger mot Manchester City och på två omgångar lyfte Wolves från plats 19 till 11.

Tre raka 1-1-matcher mot Southampton, Newcastle och Arsenal följdes av 2-1-segrar mot Aston Villa och Bournemouth. Säsongen hade nu antagit en klart roligare trend för Nuno Santos lag som återfanns på en femteplats.

December inleddes med 1-1 hemma mot svårslagna Sheffield United innan West Ham hemmabesegrades med 2-0 och en dubbel från Jota fixade 2-2 borta mot Brighton. Efter elva raka utan nederlag tog sviten slut när Jan Vertonghen på stopptid nickade in 2-1 för Tottenham.

Wolves fick oväntat svårt borta mot Norwich och hamnade i underläge efter en dryg kvart samt såg hemmalaget bränna goda möjligheter att göra 2-0. I stället kvitterade Romain Saïss efter en timme och tio minuter före full tid prickade Raúl Jiménez in 2-1.

Julhelgen bjöd på en underhållande och händelserik match där Manchester City fick målvakten Ederson utvisad tidigt men ändå kunde ta ledningen på en straffsparksretur efter att den första slogs om och den andra räddades. Raheem Sterling gjorde sitt andra mål och 2-0 fem minuter efter halvtid när det såg ut som att City trots allt skulle fixa 3 poäng med tio spelare. Wolverhampton bjöd dock på en imponerande comeback när de reducerade fem minuter senare och under matchens sista tio minuter kvitterade och tog ledningen. Med 63-28 i bollinnehav och 8-3 i avslut på mål var det inte helt omotiverat och givetvis ett välkommet resultat för Liverpool.

Ett Liverpool som tackade genom att vinna med 1-0 på Anfield i en match där hemmalaget fick slita för segern i en match där Sadio Manés mål just före halvtidsvilan blev det enda. Ett mål efter en timme borta mot Watford i 2020 års första match räckte inte eftersom Watford redan gjort två och en andra förlust var ett faktum.

Mané gör 1-0 mot Wolverhampton i december.

Årets första hemmamatch hade väl allt det den sista förra året inte hade och efter 3-2 mot Manchester City blev det bara 1-1 mot bortasvaga Newcastle. Detta trots att Wolves kvitterade det tidiga baklängesmålet redan efter en kvart och bortalaget bara hade ett avslut på mål i matchen.

När lagen klev av planen efter första halvlek på St Marys förra helgen gick Wolverhampton mot den fjärde raka matchen utan seger. Ett pånyttfött Southampton med 13 av 15 poäng på de föregående fem omgångarna ledde nämligen med 2-0. Shane Long nickade i stolpen i början av andra halvlek och det visade sig bli ett avgörande ögonblick för strax efter nätade Pedro Neto på Adama Traorés inlägg och matchbilden hade svängt till Wolves favör. Raul Jiménez kvitterade på straff i minut 65 och tio minuter senare nätade han sitt andra mål och säkrade 3 poäng för bortalaget.

Efter 23 omgångar ligger Wolverhampton sexa med 34 poäng, lika många som Manchester United. De jagas närmast av Sheffield United (33) och Tottenham (31).

Manchester United slog ut Wolverhampton ur FA-cupen efter omspel, men de orangesvarta kan se fram emot en sextondelsfinal mot Espanyol i Europa Leagues slutspel den 20 februari.

Wolverhampton har nätat i varenda hemmamatch den här säsongen och i arton av de nitton senaste på Molineux. Det enda laget som har lyckats hålla nollan borta mot Wolves det senaste året är Brighton som spelade 0-0 där den 20 april i fjol.

Båda lagen har nätat i tretton av Wolves femton senaste matcher. Undantaget är West Ham i 2-0-segern på Molineux den 4 december och matchen på Anfield mot Liverpool.

Åtta av Wolverhamptons matcher i Premier League den här säsongen har slutat 1-1.

Wolves har vunnit 18 poäng från ett underläge den här säsongen. Överlägset flest av alla lag. De har kvitterat i femton av de tjugo matcher där motståndarna har gjort första målet.

Jiménez (10) och Traoré (4) är lagets bästa målskyttar i Premier League.

Wolves främste målgörare i ligan den här säsongen.

Skador och avstängningar

Nuno Santo tvingas återigen vara utan Ruben Vinagre som dras med hamstringproblem.

Diogo Jota (ben) och Willy Boly (fotled) har återhämtat sig och kan vara aktuella för spel.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 50 vinster, 17 oavgjorda och 30 förluster
Totalt Premier League: 8 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust

Molineux: 17 vinster, 10 oavgjorda och 21 förluster
Premier League på Molineux: 3 vinster, 2 oavgjorda och 0 förluster

När lagen möttes på Anfield i september 2011 såg ett långskott av Charlie Adam via en försvarare och ett avslut från snäv vinkel av Luis Suarez till att ge Liverpool en trygg 2-0-ledning i halvtid.
Fletcher reducerade i andra, men Liverpool låg närmare 3-1 än Wolves 2-2. Tre mål i andra halvlek säkrade en stabil Liverpoolvinst den 31 januari 2012 i vad som var lagens senaste ligamöte innan Wolverhampton gick upp förrförra året.

Hösten 2018 hade Fabinho en rutin att tidigt i matcherna slå bort bollen till en motspelare för en jättechans och så också borta mot Wolves strax före jul. Lyckligtvis sköt Adam Traoré utanför och en kvart senare gjorde Mohamed Salah 1-0 på en frisparksvariant. Fabinho revanscherade sig med en assist. Liverpool hade några halvchanser, men Traoré fortsatte att oroa Liverpoolförsvaret och ledningen var med darr på ribban när lagen gick in till halvtidsvilan. Liverpool var markant bättre efter paus och det blev mer av en väntan på mål två än nervositet för kvittering. 2-0 kom till slut i minut 69 när Virgil van Dijk nickade in sitt första ligamål. Då vaknade Wolves till igen och sista tjugo bjöd på möjligheter till 3-0, men fler till 2-1 och en nervös avslutning. Van Dijk hade visat sitt värde redan, men det här var nog matchen när han första gången på allvar underströk sin status som jätte i både defensivt och offensivt straffområde.

Mittbacken stod i centrum i höstmötet 2018.

Mötet på Anfield i maj 2019 betydde väldigt mycket mer för Liverpool som vann efter två mål av Sadio Mané. Matt Doherty sköt i ribban vid 1-0-ställning och Diogo Jota tvingade fram en alert räddning av Alisson Becker, så Wolverhampton ställde dock inte bara ut skorna.

Liverpool vann med 1-0 på Anfield för mindre än fyra veckor sedan efter VAR-koll på Adam Lallanas framspelning när han tog ner bollen med bröstet (och inte armen). Hela Anfield trodde att Wolverhampton hade kvitterat sekunderna före pausvilan, men VAR lyckades dra strecken till Liverpools fördel och ett millimeteravgörande fattades till hemmalagets fördel. I en av de svagare insatserna av Jürgen Klopps lag de senaste två månaderna tryckte Wolverhampton på för en kvittering, men som så ofta den här säsongen gjorde Liverpool just det som krävdes och kunde kvittera ut en ny seger.

Liverpool har 17-3 i målskillnad mot Wolverhampton i Premier League och har hållit nollan i åtta av de nio senaste mötena.

I januari 2017 slog Wolverhampton ut Liverpool ur FA-cupen efter 2-1 på Anfield och två år senare var siffrorna desamma fast den gången på Molineux.

LIVERPOOL FC

Det här blir Liverpools 37:e och Wolverhamptons 40:e match för säsongen, vilket gör dem till de två mest aktiva lagen i Premier League den här säsongen. Jürgen Klopp och hans stab verkar med förtjänst ha parerat det hårda matchandet och lyckats hålla truppen igång med en lagom dos rotation. Under januari återvänder också flera spelare från skador, vilket gör att det erbjuds fler alternativ, inte minst centralt i defensiven och på mittfältet.

Nu väntar två bortamatcher mot lag på W och vi får hoppas att resultatet blir just W som i Win för Liverpool. Därefter kommer Liverpool att ha spelat ikapp sin hängmatch och det blir ännu tydligare inför sista tredjedelen av säsongen hur förutsättningarna för guldjakten ser ut. En bortamatch mot Wolverhampton eller West Ham, som haft en betydligt sämre säsong än Wolves, hör inte till det allra svåraste av de 38 omgångarna, men de markerar ändå slutet på en något krångligare period innan Klopps lag kan blicka framåt mot ett på pappret behagligt spelspela medan det pekar åt motsatt håll för Manchester City. Samtidigt kommer matcherna i Champions League och eventuellt avancemang i FA-cupen att kräva fokus och toppning, så totalt sätt lär det ändå inte bli att glida in i mål.

Wolves inledde säsongen svagt med bara två vinster på de första elva omgångarna. Därefter hittade de formen och vann fem av åtta matcher fram till årsskiftet när de gick utan vinst i tre matcher. Senast blev det vinst igen, men är det tillräckligt för att tro att det är ett trendbrott på gång?

Det vi vet är att Wolverhampton spelar jämnt hemma och borta med 11 poäng på Molineux och 12 poäng på resande fot. Det är bara Chelsea och Tottenham som bortabesegrat Wolves i ligan den här säsongen och Liverpool fick känna av i hemmamatchen i slutet av december att det är hårt att tämja vargarna. Som redan nämnts är Molineux en arena där motståndarna har väldigt svårt att hålla nollan.

Molineux innebär mål för hemmalaget nästan varje gång.

Ser vi till nuvarande placering i tabellen är Wolverhampton ett av de mest framgångsrika lagen mot topp fem med två vinster och poäng i fyra av sex matcher. Även mot lagen längst ner har det gått bra med fem vinster på sex möten med lagen på plats 16-20. Det som gör att Wolverhampton inte utmanar ännu mer om den sista platsen till Champions League är deras resultat mot mittenskiktet. På elva matcher mot lag 7-15 har det bara blivit en 3-poängare. Det är väl bäst att lägga till att åtta av matcherna har slutat oavgjort.

Om de är jämna hemma-borta är torsdagskvällens motståndare betydligt mer ojämna i första kontra andra halvlek. Deras målskillnad första fyrtiofem är 9-20, men efter halvtid 25-10. Wolverhampton har en tendens att försätta sig i ett jobbigt läge, men imponerande ofta ändå till slut få med sig något från matchen. De har bara varit i ledningen under 305 minuter den här säsongen att jämföra med Liverpools 1160 minuter. Detta placerar lagen i varsin ända av det spektrumet.

Wolves är särskilt starka sista halvtimmen då de har 22-4 i målskillnad. Slår vi ihop de båda lagens standardmatchbilder kommer Liverpool att ta ledningen i första halvlek, skapa chanser utan att lyckas punktera, innan det blir ryggen mot repen sista 15-20 när Wolves forsar fram i jakt på en kvittering. Hittills har Virgil van Dijk med näbbar, klor och en gnutta mevind stått emot varenda gång.

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-22 20:58:00