Lagbanner
Intervju med en spelare som mötte Liverpools mästarlag 2005

Intervju med en spelare som mötte Liverpools mästarlag 2005

Tidigare litauiske landslagsmålvakten Eduardas Kurskis spelade mot Liverpool 2005. Vi hör hur han upplevde detta möte och ifall han minns att både Gerrard och Carragher gjorde mål på honom.

Trots att Liverpool vann Champions League 2005 tvingades man ändå kvala för att nå nästa års upplaga av samma turnering. Eduardas Kurskis, före detta landslagsmålvakt för Litauen, spelade sommaren 2005 för litauiska mästarlaget FBK Kaunas som i andra kvalomgången ställdes mot just Liverpool. Mötena lagen emellan ägde rum i slutet av juli med retur i början av augusti. Detta möte låter kanske inte så glamoröst på pappret, men för oss finsmakare så är ju varje match speciell och detaljen jag kommer ihåg är ju att Jamie Carragher gjorde ett av sina ytterst få mål i karriären just i bortamatchen mot Kaunas i det litauiska inlandet. För Liverpool var det såklart bara en match i mängden, men för många av spelarna i FBK Kaunas var det karriärens höjdpunkt.
 
Jag gick i vintras igenom FBK Kaunas laguppställningar från detta dubbelmöte och försökte söka upp spelarna på sociala medier utan särskilt lyckade resultat. De jag lyckades identifiera som rätt personer svarade inte, men efter några veckor plingade det ändå till i mobilen och målvakten i laget, Eduardas Kurskis, skrev att han nog kunde svara på några frågor men att han hade fullt upp för tillfället. Jag sände iväg mina frågor men räknade inte med något svar då veckorna blev till månader. I slutet av maj fick jag dock till slut ett nytt meddelande av Kurskis där han på knackig engelska delade med sig av sin upplevelse av att möta Liverpool. Här följer de rätt simpla frågorna och svaren översatta till svenska.
 
Liverpool vann Champions League 2005, men då de slutade femma i ligan tvingades de ändå kvala för att nå nästa säsongs turnering. I andra rundan av kvalet ställdes man mot FBK Kaunas, där du spelade som målvakt. Hur kändes det att ställas mot de regerande Europamästarna?
 
-Det var lite som en chock att ställas mot Liverpool. För bara ett par månader sedan hade alla sett dem på TV i den makalösa finalen och nu skulle de komma till Kaunas. Inte bara för en träningsmatch, utan för en officiell tävlingsmatch. Jag kände mig extraordinär.
 
Ditt lag ställdes mot flera stora och kända spelare. Vilka tyckte du var bäst i Liverpool och i form av vilka egenskaper?
 
-Dzerard (Steven Gerrard) och Haxi Alonso (Xabi Alonso) på mittfältet hade båda kontroll och teknik. Boudewijn Zenden hade bra inlägg och Peter Crouch var väldigt lång!
 
Ni tog ledningen i den första matchen i Litauen efter ett mål av Gierdrius Barevicius, men Liverpool vann ändå med 1-3. På Anfield vann Liverpool med 2-0 (du spelade inte den matchen). Hur pass mycket kände du att ni kunde störa Liverpool, hur stora skillnader var det mellan lagen?
 
-Jag minns att vi startade väldigt imponerande, men slutresultatet blev ändå 1-3. Jag tror att vi skapade lite hopp bland fansen då vi tog ledningen, men det skulle inte bli lätt heller, för senare fick vi erfara styrkan hos Liverpools lag och då var det verkligen inte lätt att stå emot.
 
Jamie Carragher gjorde nästan aldrig mål under sin långa karriär, men ett av få mål gjorde han på dig som målvakt (nickade in en hörna). Kanske han borde tacka dig! Minns du detta mål?
 
-Jag fick reda på det först efter matcherna, mina lagkamrater skämtade om att Carragher endast kan göra mål på mig. Jag tror att Carragher i någon intervju efter matchen fick frågan om det och då svarade att han definitivt kommer att komma ihåg FBK Kaunas för evigt!
 
Djibril Cissé och Steven Gerrard gjorde också mål på dig i första mötet i Kaunas. Gerrard gjorde mål på straff, men du var inte särskilt långt ifrån att kunna rädda straffen?
 
-Det gick rätt snabbt när straffen skulle skjutas och jag försökte ta den, men bollträffen var för bra och hård, det var ju ändå Gerrard.
 
Slutligen, du spelade för landslaget, du har blivit mästare i Litauen med FBK Kaunas och du har också spelat för Hearts i skotska högstaligan. Vad är dina bästa minnen av karriären och hur högt står sig mötet med Liverpool?
 
-Så länge jag kan minnas kommer jag att minnas de misstag jag gjorde som målvakt, som resulterade i att lagen jag spelat i förlorat matcher. Jag tänker på hur jag kunde gjort det annorlunda för att förhindra att laget drabbades. Men det är redan historia som vi inte kan ändra på nu. 
 

Stort tack till Eduardas för att han delade med sig av sina erfarenheter!


(För övrigt verkar det som att FBK Kaunas tyvärr har lagt ner sin verksamhet och inte längre existerar som klubb. Gällande svaret på sista frågan antar jag också att Eduardas syftar på sin tid i Skottland som slutade mindre bra. Hearts of Midlothian ägdes under en period av en litauisk affärsman som var rätt kontoversiell och som värvade flera av sina landsmän till klubben).
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-06-22 08:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool