Ipswich – Liverpool 0–2 – succépremiär för Slot – bäst i premiärer, bäst i matchen

Premier League är tillbaka, och Arne Slots första tävlingsmatch blev en succé. Trots en svajig första halvlek visade Liverpool i den andra att laget håller en hög nivå även under ny ledning. Dessutom visade en viss egyptier återigen i en premiär att han ska slåss i toppen av poängligorna.

Det var ett Ipswich som inte bad om ursäkt för att de är nykomlingar i Premier League. Arne Slots spelande Liverpool hade problem att bryta ner ett högt pressande hemmalag, och långbollarna som borde hamnat bakom mittfält och framför försvar sökte sig istället bakom försvaret och där hade Ipswich kontroll.

Farligheterna var snarare för hemmalaget på fasta situationer, och onödiga bolltapp från Liverpool. Med det sagt var det en första halvlek som saknade de allra hetaste chanserna.

Ipswich spelade lite som ett Jürgen Klopp-light och har täckning för att kunna styra ett lag med två sexor, inte nog ett lag utan sexor. Den absolut hetaste chansen fick Omari Hutchinson som kontrade på en hörna för Liverpool men där beslutsfattningen blev lite väl långsam och tvingade fram en rutinmässig räddning från Alisson.

Liverpool saknade nycklarna att bryta sig loss på mittfältet, och trion med Szoboszlai, Mac Allister och Gravenberch fick inte spelet att stämma. Den spontana känslan var att man saknade spelare som Harvey Elliott och nyligen sålda Fabio Carvalho att vara länken mellan mittfält och anfall.

I övrigt var det en tveksam insats av domarteamet åt båda håll. Ipswich fick de gula korten, och Liverpool drog på sig tveksam frispark på tveksam frispark och allt kulminerade i när Burns plockade upp bollen när Jota var på väg fram och undvek sitt andra gula kort. Nåväl. Halvtid 0–0.

I den andra halvleken steppade Liverpool upp sitt spel och visade att det skiljer nivåer på en nykomling och en toppkandidat. Halvleken inleddes med två billiga försök till straffar, men en offside och ett tamt avslut förnekade dessa korrekt.

Liverpool spelade sin bästa kvart för säsongen (inte särskilt svårt) och skapade mer än vad de gjorde på hela den första halvleken och matchens bästa möjlighet dök upp när Trent fångade upp en andra boll och pricksköt Jota på pannan, men nicken stack precis utanför stolpen.

Samma Jota skulle dock mer eller mindre direkt revanschera sig. Trent fann Salah med en genomskärare och egyptiern kunde osjälviskt spela fram Jota till ett öppet mål och denna gång var det inga misstag från portugisen.

Bara fem minuter senare skulle Salah bli belönad för sin osjälviskhet. En stökig situation ledde fram till att Mo kunde peta in bollen, retsamt, men på måltjuvsmaner under Waltons armar och därmed säkra premiärsegern.

Den sista, dryga, halvtimmen, bjöd istället på den stora skillnaden mellan Klopp och Slot. Liverpool kontrollerade 2–0-ledningen och var trots det närmare 3–0 än vad Ipswich var en reducering. Men ställningen stod sig och Arne Slot blir den första Liverpoolmanagern att vinna än premiär sedan Graeme Souness 1991. Dessutom blev Salah den bästa premiärspelaren genom tiderna då målet givit honom nio mål på åtta matcher, och minst ett mål i sju av dessa åtta premiärmatcher sedan han anlände till klubben. En bra start, precis vad alla behövde i starten av säsongen 2024/25.

Spelarbetyg:

Alisson 8
Gjorde allt vad han skulle. Höll tätt med två räddningar varav en på nick i den första stack ut. Dessutom självklar med fötterna där hans värdering av att sätta kort och långt var felfritt.

Trent Alexander-Arnold 8 (ut 77’)
Inledde med viss nerv i det defensiva spelet, men hittade snabbt rätt och var solid under stora delar av matchen. Räddade även Quansah vid ett par tillfällen och den offensiva förmågan behöver ingen närmare förklaring. Med bättre avslut så avslutar även Trent denna match med ett par assist till hans namn.

Jarell Quansah 7 (ut 45’)
Är rejäl och resolut i den första halvleken, vinner majoriteten av hans dueller men skruvar ner lite i slutet av första där Trent kommer till undsättning. Frågan är om det är en känning som sedan slutar i bytet i halvtid? Oavsett en bra insats av Quansah.

Virgil van Dijk
Virgil blir inte lika utsatt som Quansah i den första av förklarliga skäl, men vinner ändå allt. I den andra halvleken blir det mer självklart och ord är överflödiga.

Andrew Robertson 6 (ut 80’)
Var ganska slarvig i såväl defensiven som passningsspelet inledningsvis. Var en liten chock att han fick starta efter skadan i EM och bristfällig speltid under försäsongen, men gör inte bort sig nämnvärt och får viktiga minuter.

Dominik Szoboszlai 7
Tillsammans med sin mittfältstrio står han för en ganska svag första halvlek, men likt laget lyfter de sig i den andra halvleken. Ligger även bakom Salahs mål som ett stort plus.

Alexis Mac Allister 6
Som ovannämnd en svag första halvlek, och har svårare att komma in i matchen i andra halvlek men lyfter sig ändå snäppet. Finns mer att hämta.

Ryan Gravenberch 7
En ganska anonym match, och får ta en ny roll som den absolut mest sittande mittfältaren. Höjer sig allt eftersom och vinner mycket boll samt håller det enkelt. Ungefär det man kan kräva och den andra halvleken är bra.

Mohamed Salah 8
Matchens lirare. Vinner duellerna mot Leif Davies men har likt laget svårt i första halvlek. I andra däremot värderar han helt rätt och är den avgörande spelaren. Lirar läckert fram Jota och måltjuvar sig till tvåan. Bara att applådera.

Diogo Jota 7 (ut 80’)
Har förmågan att skapa något av inget. Missar en jättechans men gräver inte ner sig och revanscherar sig direkt. Farlig spelare.

Luis Díaz 7
Den spelaren med det lilla extra i anfallet. Skapar också något av inget med sin flair. Borde gjort mål tidigt i andra men skapade oordning i Ipswich.

Ibrahima Konaté 6 (in 45’)
Gör vad han kan och ska. Men Ipswich är ganska ofarliga i andra. Viktiga minuter mer eller mindre.