Lagbanner
Karlsruher – Liverpool 2–4 (1–1): Äntligen tillbaka, typ

Karlsruher – Liverpool 2–4 (1–1): Äntligen tillbaka, typ

Säsongen är äntligen tillbaka, typ. Liverpool inledde försäsongen med att övertidssegra mot zweitelaget Karlsruher. Redaktionen ger er matchrapport och spelarbetyg i ett efter den första matchen.

Liverpool planerade att starta försäsongen, och därmed säsongen 2023/24, med vinna och inleda med positiva vibbar efter ett tufft fjolår. Trots att det blev så till slut, så var det kanske inte på sättet som man förväntat sig.

23 spelare kom att användas under denna match, och något överraskad blev jag när startelvan med majoritet av ordinarie spelare inledde säsongen mot det tyska zweitelaget Karlsruher. Nästan lika förvånad var jag i halvlek när ställningen var 1–1.

Liverpool inledde dominant, och trots att Darwin Núñez jagade en assist fick han efter lite flipperspel mellan honom och Mohamed Salah nöja sig med att bli målskytt redan efter två minuter. Liverpool fortsatte trycka på och efter nio minuter var bollen i nät igen, men van Dijks nick blev dessvärre bortblåst när domaren såg ”gruffet” i straffområdet.

Efter den chansrika tio minutersperiod som vi bjöds på mattades stämningen av något. Liverpool fortsatte att styra och ställa, men utan direkta målchanser. I stället var det tyskarna som skulle få utdelning.

I slutskedet av den första halvleken passade hemmalaget Karlsruher på att öva en fast situation, och efter att bollen hittat ut till lagets enda namnkunniga spelare Lars Stindl sa det bara pang och laget fick med sig ett lika resultat i den första halvleken.


I den andra byttes hela laget ut och juniorerna med Tsimikas, Jota, Gomez, Matip och Gakpo som stöttepelare kom in. Och ungefär här började problemen… för mig.

Sedan HesGoal gick i graven har jag letat efter en studentanpassad streamingtjänst utan större lycka, Totalsportek kan åtminstone få mig att se ungefär 35 minuter av en full match men inte mer än så. Till hösten väntar däremot jobb efter studierna, så nu kanske man ska bli vuxen och skaffa sig flera abonnemang?

Nå väl, åter till matchen. ”Ynglingarna” fortsatte att vara det spelförliga laget men entusiasmen av att gå framåt kan ha påverkat defensiven något. Hela vänsterkanten med Tsimikas och Quansah som högst ansvariga var som bortblåst och en äldre herre vid namn Sebastian Jung (ironiskt) bombade in ledningsmålet i Jaros första kryss.

Ingen större fara, och ingen katastrof. Det är trots allt en träningsmatch, och dessutom skulle den vändas. De mer rutinerade spelarna i ”ynglingarna” skulle kliva fram och först ut var Cody Gakpo som, efter assist av Diogo Jota, elegant kunde snurra till sig öppen gata i offensivt straffområde och bomba in kvitteringen.

Länge såg det sedan ut som att vi skulle få nöja oss med 2–2, och trots att min partiska ådra skrek straff när Diogo Jota blev en bratwurst mellan två tyska brödskivor så friade domaren. Och strax efter hände det igen. Streamingen kraschade.

När sidan skulle uppdateras blev jag tillbaka tvungen till matchminut 66 och i jakten på en ny flik han Liverpool att inte bara göra ett, utan två mål. I efterhand kan man se att den alltid målfarliga Diogo Jota stod för båda, först framspelad och återbetald av Cody Gakpo och sedan även elegant framspelad av nyförvärvet Alexis MacAllister. 2–4 och planen med seger och positiva vindar bärgades på övertid. Framför allt vindarna på Cody Gakpo och Diogo Jota som nosar den ordinarie (?) fronttrion i nacken.


*Under försäsongen tänker jag att vi även inkluderar spelarbetyg, eller en bättre formulering, spelartankar i matchrapporten. Mycket tyder på att vi likt denna match kommer få se flera spelare så ta betygen från en halvlek med en nypa salt och läs hellre genom tankarna.

Första halvlek:

Caoimhin Kelleher 6
Står för en bra räddning efter en obehaglig studs och släpper sedan in en kanon av Lars Stindl. Varken bu eller bä att säga om Kellehers insats över 45 minuter.

Conor Bradley 5
Mycket i den första halvleken kom från den högra sidan i Liverpools försvar, ska inte enbart lastas på Bradley men den första känslan är att positionsbytena mellan Bradley och Trent gjorde det något förvirrat för 20-åringen.

Ibrahima Konaté 6
Robust, rejäl, stark och kanske något oslipad. Konaté är däremot given bredvid van Dijk i det ”ordinarie” mittlåset. Roligt att de får spela ihop sig tidigt och kommer de båda upp i nivå och får vara skadefria ska det inte gå att klaga på mittbackarna säsongen 2023/24.

Virgil van Dijk 6
Kapten van Dijk ledde oss ut denna match, och lär leda oss genom hela säsongen 2023/24 om han får vara frisk. Milner och Henderson mer eller mindre borta och förhoppningsvis kan hans pondus få sig ett uppsving med den ordinarie kaptensrollen och lyfta självklarheten som fanns där innan skada och fjolåret.

Andrew Robertson 5
En spelare som borde kunna visa upp sig mer mot ett lag från tyska andradivisionen. Men Robbo är också en spelare som kan vara bäst i världen mot svårast motstånd och något osynlig mot sämre. 45 minuter i benen.

Trent Alexander-Arnold 7
Skolas allt mer och mer om som en mittfältare, och även fast det är helt rätt väg att gå så väcker det fler frågor än svar för mig i dagsläget. Med Fabinho och Hendo ”all but gone” undrar jag vem i den ordinarie(?) trion av Trent, Alexis och Szoboszlai som ska axla den defensiva rollen? Känslan är att det måste in en, två mittfältare till med defensivt fokus och kanske även en högerback? Eller ska Stefan Bajcetic, Tyler Morton samt Joe Gomez och Conor Bradley axla de rollerna? Modigt, ja. Smart, nja?

Bobby Clark 6
En ynglig som ser lika sjuk i huvudet ut som Harvey Elliott och Bobby Duncan. Bara att hoppas att han spelar som dem förstnämnda. Gör inga mirakel, men heller inga fiaskon på 45 minuter.

Dominik Szoboszlai 6
Lite övertaggad, men skönt att bli av med de känslorna tidigt. Drar på sig några enkla frisparkar och gör inget av värde framåt, men det ska bli spännande att följa Szobo och frågan är om han även kommer vikariera som ytter om Alexis och Trent ges utrymme på mitten?

Mohamed Salah 8
Första halvlekens bästa spelare. Han ser taggad ut från start och mer klinisk i sina aktioner än den lite klumpiga Salah man kan se från och till. Viktigt att han är med från början för då kan det mycket väl bli en säsong med 25+10 minst från Egyptiern.

Darwin Núñez 7
Står för målet i första halvlek och får bollarna på mål. KISS-metoden (Keep It Simple Stupid) är A & O för Núñez. Fortsätter han så och får lite enkla mål med sig så är det en anfallare som bidrar med 15-20 mål per säsong med sparkapital.

Luis Díaz 6
Lika viktigt som det är att mittbacksparet får spela ihop sig är det med fronttrion. På förhand är detta min tänkta fronttrio och om de hittar spelglädjen tillsammans kan vi ha något bra på gång, igen. Vår sydamerikanska joker på kanten ska leka av motståndarna och sedan bidra Núñez och Salah med målen. Om det inte funkar har vi två hungriga målmaskiner tätt bakom trion.

Första halvleks bästa spelare: Mohamed Salah


Andra halvlek:

Vítezslav Jaroš 5
Släpper inte ett bra avslut, men gör inte mycket annat väsen från sig. Känns otrygg och behöver nog matchas i en seniorliga på lån för att växa till sig som målvakt, kommer nog knappt att synas på bänken när tävlingssäsongen startar.

Joe Gomez 6
Från att tyskarnas spel varit på den högra flanken i första byttes det till den vänstra i andra. Joe Gomez-effekten? Kanske. Gör inget större väsen av sig och efter fjolårets halvtuffa säsong var det kanske för det bästa. Återstår att se om tanken är att Joe Gomez ska etableras som högerback när Trent tar plats på mitten, men då måste formen sitta från start.

Joel Matip 6
Hade inte heller han särskilt mycket att göra, men det känns tryggt att ha Matip som backup till första halvlekens mittbackspar. Jag hoppas att det får fortsätta så under säsongens gång.

Jarell Quansah 6
Är väl lite på mellis vid tyskarnas mål, men inget som man inte kan bortse ifrån när det komemr till en junis. Har ett par fina aktioner med fötter men likt Jaros är det nog en gubbe som behöver lite mer erfarenhet innan han får sitta på de sköna bänkarna på Anfield.

Kostas Tsimikas 5
Här är däremot en gubbe som inte ska släppa på de enklare misstagen. Kostas Tsimikas hade en bra säsong för två år sedan med Liverpool och en mer besviken fjolårssäsong. Jakten på vänsterbacksplatsen har nog inte varit så långt borta som man kan tro vid vissa tillfällen, men tyvärr har greken inte tagit chansen. Vill se en förbättring spelmässigt denna säsong, för att han är bra för truppen råder ingen tvekan om.

James McConnell 6
En helt okej insats av ytterligare en junior. Såg inte jättemycket av honom, eller så var det mitt skiftande fokus men han går nog samma öde till mötes i min profetia som Quansah och Jaros.

Alexis MacAllister 6
En bättre start på Liverpoolkarriären än Szoboszlai vilket nog är viktigt för honom men kanske lite slarvig i passningsspelet från och till. Får däremot avsluta med en assist och det kan nog ge mycket energi till vår nya mittfältsmotor.

Calum Scanlon 5 (ut 79’)
Ytterligare en ny bekantskap för mig, och trots att ingen yngling gav mig samma intryck som Tyler Morton och Stefan Bajcetic givit mig de senaste åren så hade Scanlon ett par fina aktioner som tyder på något. Fick sedan kliva av för Koumas och vi ska nog inte festa oss vid någon av ungtupparna i den andra halvleken när säsongen startar.

Ben Doak 6
En yngling man nästan glömt bort, och han stod kanske inte ut lika mycket i mina ögon denna match som han gjort i inhoppen under tävlingssäsong. Förhoppningsvis kan han få upp vittring på seniorfotboll och kanske ännu fler chanser att utmärka sig denna säsong när lägre Europafotboll och de inhemska cuperna drar i gång?

Diogo Jota 9
Han har ett öga för mål den gode portugisen. Han behöver inte alltid synas och höras, men ändå levererar han fina siffror. Det är ett vapen. Två kliniska avslut och en assist, och dessutom borde han eventuellt haft en straff (?) frågan är om han kunde gjort mycket mer.

Cody Gakpo 8
Cody Gakpo stod för en fin prestation vid sitt kvitteringsmål och han utöver det att servera tillbaka Diogo Jota på en assist. De två herrarna kan lämna den första träningsmatchen med huvuden högt genom att sätta press på fronttrion i den första halvleken.

Louis Koumas – (in 79’)
Spelade för kort tid för att betygsättas eller tänkas på.

Andra halvleks bästa spelare: Diogo Jota

TV: Szoboszlai om flytten till Liverpool – förklarar nummervalet

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-07-19 21:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool