Lagbanner
Klopp om hur truppen hanterar coronakrisens följder: ”Fotboll är inte det viktigaste i världen”

Klopp om hur truppen hanterar coronakrisens följder: ”Fotboll är inte det viktigaste i världen”

Inga matcher och inga träningar. COVID-19 har vänt upp och ned på fotbollsvärlden. liverpoolfc.com har talat med Jürgen Klopp om hur serieledarna hanterar den unika situationen.

Följande citat är hämtade från liverpoolfc.com:s exklusiva intervju med Jürgen Klopp. 

Klopp om sin egen hälsa… 

”Jag mår bra. Det är en svår tid för oss alla men från en personlig synpunkt också en intressant sådan då jag aldrig befunnit mig hemma så länge. Jag mår väldigt bra men oroas liksom alla andra över situationen vi befinner oss i.”

Om den sista träningsdagen på Melwood innan säsongen började skjutas upp… 

”Det är bara två veckor sedan, men det känns som att det var evigheter sedan vi spelade mot Atlético. Vi var alla medvetna om coronavirusets utbredning över världen men var fortfarande kvar i vår bubbla. Vi vann mot Bournemouth på lördagen och City förlorade på söndagen, så informationen vi nåddes av lydde ’två vinster till’. Men sedan vaknade jag upp på måndagsmorgonen och hörde om situationen i Madrid, att de skulle börja stänga skolor och universitet, så det var väldigt märkligt att förbereda sig inför den matchen. Vanligtvis har jag inga bekymmer med saker som händer runt omkring mig, jag kan fokusera helt på matchen, men inför Atlético var det svårt. [...] Vi var lediga på torsdagen och när vi anlände för träning på fredagen kändes det inte som en träningsdag. Ja, vi tränade men det var mer som ett möte. Vi hade saker att tala om, saker att tänka på, saker jag aldrig i mitt liv har tänkt på tidigare. Ingen visste, eller vet, exakt vad som skulle hända så det enda vi kunde göra var att organisera oss så bra som möjligt. Sedan skickade vi hem killarna, åkte hem själva och där är vi nu.”

Om det annorlunda lagsnacket… 

”Ja, vanligtvis har jag en bättre förståelse för vad jag talar om! Hur kan jag förklara situationen kring corona. Inte en chans. [...] Jag hade lika många frågor att ställa som killarna. Vi pratade vid några tillfällen, vi har en riktigt intensiv stor, stor gruppchatt - hela Melwood är med där. Killarna är väldigt livliga där, de är intresserade över vad alla andra gör, kommer med kommentarer - undrar vad Ox gör på instagram och sådant! Så det hjälper en del. Humöret är bra. Det är en utmaning för oss alla och vi vet att vi har det bra. Det finns så många andra människor där ute som har mycket större problem så jag skulle känna mig generad om jag skulle tala om mig själv.”

Om sin beundran för de som arbetar hårt för att allt ska gå runt… 

”Min engelska räcker inte till för att uttrycka det jag vill säga. Det är extraordinärt, fantastiskt. Igår fick jag en video skickad till mig där folk började sjunga You’ll Never Walk Alone utanför ett sjukhus och jag började gråta direkt. [...] De utsätter sig för stora risker när de går till jobbet för att hjälpa sjuka och allvarligt handikappade människor så jag kan verkligen inte beundra dem mer.” 

Om klubbens samhällsengagemang i denna tuffa tid.. 

”Mycket underbart sker där ute just nu och vi vet att det här är en speciell klubb. Speciella människor jobbar här så jag är inte förvånad över den hjärtliga responsen. Alla klubbens engagemang genom åren, food banks och så vidare, är otroliga. Jag är medveten om att andra klubbar också hjälper till och att fotbollsklubbar tar ansvar - det tycker jag om. [...] I sådana här stunder är generositet det viktigaste, generositet med ord, med känslor och med pengar, såklart. Det är vad vi gör, det står klart, vi försöker hjälpa till där vi kan och då till 100%.”

Om hur mycket han saknar folket kring laget… 

”Jag saknar alla. Det har gått två veckor och jag är inte på semester. Vanligtvis har du rest någonstans och då brukar du inte sakna dina kollegor. Men just nu saknar jag dem jättemycket. Vi har mycket kontakt över telefon, FaceTime och så vidare. Så vi ser mycket av varandra men det är inte riktigt det samma, men de gör ett otroligt jobb. [...] Vi måste tillämpa social distansering, vilket vi försöker med nu. Vi är inne på vår andra vecka nu. Vi måste organisera det hela. [...] Vi fortsätter på samma bana utan att träna tillsammans i grupp. Vi älskar såklart att träna tillsammans men vi respekterar situationen till 100% och vill ta vårt ansvar i det hela.”

Om lagets gemensamma gruppchatt…

”Jag har inte testat att klippa gräset (med nagelsax som James Milner) men jag testade Ox dans! Inte så illa som man kan tro! [...] Man måste hålla humöret uppe. Jag helt lugn med att killarna gör något på instagram så länge de håller sig inom lagens ramar. Jag gillar det. Allt sådant är kul. Det är bra.”

Om hur han håller sig underhållen där hemma…

”Jag har tittat på del film - jag såg om Taken-trilogin. Så är det - du får tid att göra saker du vanligtvis inte har tid till. Jag är fortfarande i det skedet. Två veckor är en lång tid men inte alltför långt.”

Om vikten av att följa experternas riktlinjer och restriktioner…

”Vi säger det ofta och jag säger det igen; fotboll är inte det viktigaste i världen. 100% inte. Vad som egentligen är viktigt står klart i tider som dessa. Men det enda sättet att få tillbaka fotbollen, om det är det som folket vill, är att vi blir mer disciplinerade och ju tidigare vi blir det, desto fortare kommer vi få våra vanliga liv tillbaka. Så är det. [...] Vi måste disciplinera oss på individnivå, vi måste hålla distans till andra människor. Vi kan fortfarande göra saker, men inte mycket, vi måste lugna ned oss. På utsidan måste ekonomin komma igen. Men ju färre smittade när karantänen är över, desto bättre, har jag förstått. [...] Det kommer att komma en tid när andra smarta personer kommer upp med ett vaccin. Men tills dess måste vi göra vårt yttersta för att göra det så bra för så många som möjligt. [...] …det handlar om att visa hjärta och empati och göra det rätta: att stanna hemma. Och sedan kommer vi att kunna spela fotboll igen, 100%. Jag längtar dit, men även jag måste vara disciplinerad och göra mitt bästa.”

Källa: liverpoolfc.com 
 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-03-27 23:04:00
Author

Fler artiklar om Liverpool