Lagbanner
Krönika: Generationskiftet behöver inte komma nu - men det bör påbörjas
Hur ser du på Liverpools framtid? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Krönika: Generationskiftet behöver inte komma nu - men det bör påbörjas

Om ett år är Mohamed Salah, en av världens bästa fotbollsspelare, och en given pusselbit i Klopps lagbygge, fri att diskutera ett kontrakt med varenda klubb i hela världen. Det kan vara början på det absoluta slutet för Liverpools framgångssaga. Om mina mardrömmar blir verklighet det vill säga. 

Det är allmänt känt att Salah och Liverpool inte kommer överens om hur en eventuell förlängning av kontraktet skulle se ut. Det han vill är att få betalt på en nivå som motsvarar en toppspelare i Premier League, i världsfotbollen. Varför Liverpool tvekar har jag svårt att förstå. Eller kanske inte. Tillåt mig att tänka högt. Kan det vara så att man är livrädda för att kasta pengar på denna segermaskin till lag, som man åtminstone varit. Det kanske går ändå?

Thiago, Salah, Mané, Van Dijk, Alisson, Henderson, Matip, Robertson, Fabinho, Firmino och Milner är alla över 28 år gamla. Ingen superhög ålder, men många är äldre än så. Det är inte jättemånga säsonger kvar på dessa kvalitetstoppar, vissa har redan passerat toppen. Hur ska man ersätta dessa spelare? Vilka ska man förlänga med? Salah och Mané har drygt ett år kvar på sina kontrakt innan man får förhandla med andra lag. Året efter det är kontraktet för Thiago och Matip utgående. Jag är rädd att FSG inte inser att den sista dansen närmar sig. För det gör den. Och det kostar pengar att leva vidare efter den. 

Många spelare i samma åldersgrupp, med en del påväg bort (får man väl anta), kommer innebära att många spelare behöver ersättas. Men hur? När? 
Vi vet att värvningsgänget gillar att köpa spelare med utvecklingspotential. Spelare som inte är världsspelare, men som kan bli. Min rädsla ligger i att man inte redan börjat värva ersättare än. Visst, varje spelare kommer inte behöva ersättas. Men många av dessa är världsspelare, på en nivå som kostar skjortan att plocka in, och som nog inte finns i den nuvarande truppen. 

Kanske Elliott ersätter Thiago, Konaté ersätter Van Dijk och Morton kan kliva in istället för Fabinho. Men då ska det till att allt stämmer på vägen dit, för dessa är inte några världsspelare. Inte än i alla fall. Min rädsla är att de som har högsta ansvaret för vilka beslut som tas inte är speciellt intresserade av att investera i spelartruppen just nu. Samtidigt vill jag tro att det är just nu man måste göra just det, för att undvika ett smärtsamt generationsskifte. Låt säga att man väntar ett år, för att då plocka på sig spelare. För det första, jag kan aldrig se detta Liverpool plocka in ersättare för majoriteten av dessa spelare under ett år, det kommer rimligtvis att kosta. 

Med detta sagt har jag ett förtroende för Klopp och hans gäng. Och med det sagt sträcker sig detta möjligtvis bortom Klopp och hans gäng. 2024 går Klopps kontrakt ut. Låt säga att vi står där 2024, utan Klopp och med en trupp där de många viktiga spelare är över 30 år gamla. Då ska det generationsskiftas. Och att byta tränare och en stor del av truppen är jag osäker på hur det kommer att gå. 

Detta må ha blivit en rörig text, ett försök för mig att sätta ord på en underliggande rädsla som pyr i mig, under allt hopp och all glädje jag kan känna för detta lag. Allt har ju ett slut. 

Jag har tidigare varit en av de som inte klagat på Klopp och FSG när värvningar uteblivit, men börjar nu svänga om, börjar bli stressad. Jag hoppas att jag har fel när jag tänker att en skilsmässa med Klopp och en försenad generationsväxling är allt som behövs för att vi ska bli ett nytt Arsenal, Spurs eller United. Att vi ska kriga om en Europaplats och sänka förväntningarna. Må detta lösa sig bättre än i mina mardrömmar. 

Hur tänker ni? Diskutera gärna nedan. Och kom ihåg att hålla en god ton. 

Wilhelm EdlundTwitter: @WilhelmEdlund2022-01-14 15:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool