Lagbanner
Krönika: Får jag lov att vara kontroversiell?

Krönika: Får jag lov att vara kontroversiell?

Det är ett känsligt ämne som behöver lyftas. Skulle Liverpool gynnas av en reformation?

Liverpool Football Club can confirm that we have joined Europe´s leading clubs in agreeing to form a new competition, the European Super League.”

Det ovannämnda citatet var det Liverpools officiella hemsida använde som ingress i artikeln som informerade oss supportrar till klubben att vi skulle ge oss ut på nytt vatten, ni kan historien. Girighet och ännu mer girighet låg bakom det här beslutet från klubbarna och supportrarna svarade på det genom att ta till högafflar och kastruller. Utanför Anfield kunde man skåda banderoller där det stod ” R.I.P LFC 1892–2021” och ”thanks for the memories”. FSG och John W. Henry var en drivande kraft i detta och även om jag vet att det var av ekonomiska skäl så behöver inte girighet nödvändigtvis betyda att det är dumt. Jag var också en motståndare till detta men jag har nu börjat ifrågasätta vart engelsk fotboll är på väg och vad Liverpool har för roll i dom sportsligt oskrivna planerna.

Jag vill börja med att skriva att vi har nått dom framgångar som vi har nått under dom senaste säsongerna för att vi har en manager som är exceptionellt bra på att arbeta med begränsade resurser och som har en otrolig förmåga att få ut maximal potential från varje enskild spelare. Vi har också en sportslig ledning som värvade Mohamed Salah under sommaren 2017 för €42 miljoner, för att sedan sälja Philippe Coutinho för €135 miljoner ett halvår senare. Salah har under sina nästan fem år på Merseyside utvecklats till en av världens bästa fotbollsspelare samtidigt som Coutinho gick och blev Barcelonas kanske största floppvärvning någonsin. Försäljningspengarna gick åt att återinvestera i truppen i form av Virgil van Dijk och Alisson Becker. Vi har lyckats med att få nästintill maximal utdelning på i princip alla spelare som har värvats till klubben under Klopps tid. Loris Karius är undantaget och Naby Keita ser jag fortfarande som ett sparkapital. Andrew Robertson värvades för €9 miljoner och duon Jordon Ibe och Dominic Solanke skeppades till Bournemouth för €39,2 miljoner. Det är spektakulärt men det som jag vill ha sagt med detta är att det är en överprestation som ligger bakom vår framgång dom senaste åren och att det inte är ett koncept som är hållbart i längden. Moneyball kommer inte kunna mäta sig med oljemiljarder och jag tror att detta är något som Fenway Sports Group har insett. 

Manchester City är en välskött klubb och till viss del så har jag en beundran för City Football Group i allmänhet och Manchester Citys sportsliga ledning i synnerhet. Bara för att en person får mycket pengar att leka med så behöver inte det innebära att hen blir nya Warren Buffett. Det behövs väldigt mycket kompetens och skicklighet för att kunna värva ihop ett vinnande lag, men med det sagt så är dom ljusblå kraftigt ekonomiskt dopade. Under dom senaste fem åren så har Manchester City en netspend på €-465,01 miljoner, Liverpools ligger på €-174,11 miljoner. Det skiljer alltså nästan tre miljarder kronor i netspend mellan dom två lag som varit titelkandidat ett och titelkandidat två under det tidsspannet. Manchester United är värst med €-532,87 miljoner, men där pratar vi om en av världens största klubbar. Manchester City spelade i Championship så sent som efter sekelskiftet.

Nu drar City i väg igen i toppen av tabellen och jag börjar mer och mer luta emot att det kommer bli svårt att hänga med. Chelsea och United har resurserna för att kunna haka på framöver och nu har ju Newcastle saudiarabiska staten i ryggen så vem vet. För Liverpool, Arsenal och Tottenham så tror jag dessvärre att en ganska dyster framtid i ingenmansland väntar om det inte sker en förändring. Jag vet inte om en superliga är rätt alternativ men vi befinner oss i ett stadie där sporten kommersialiseras, moderniseras och även amerikaniseras. Jag vill se en serie där alla lag har chansen att konkurrera och hur man löser det vet jag inte. Striktare finansiella regler? Lönetak? Jämn fördelning av TV-pengarna?

Från och med säsongen 2024/25 så kommer Champions League-formatet att förändras till något halvmärkligt seriesystem som ersätter gruppspelet tävlingen har i nuläget. Allt är för ekonomisk vinning och min uppfattning är att det är pest eller kolera när det gäller ifall det blir en europeisk superliga eller det nya formatet av Champions League. När ska vi supportrar börja tycka till? Helst hade jag velat se att vi tog ett par steg tillbaka till hur det var förr men det kommer inte hända. Vilken väg framåt vill vi ta?

Jag tror att vi med tiden kommer landa i en form av ”Global Super League”. Rika människor och företag (men förhoppningsvis inte fler nationer) kommer pumpa in pengar i klubbar utanför Europa för att ta affärsdelen av sporten till en ny nivå. Klubbar i Sydamerika, Nordamerika och Asien kommer få ett ekonomiskt lyft och i och med att dom spelar i samma serie som storklubbarna i Europa deltar i så kommer även deras attraktionskraft att öka. Det är bara jag som spekulerar men förmodligen kommer nog serien delas upp i olika konferenser men med ett gemensamt slutspel för att minska reseavståndet vid vanliga seriematcher.

Jag älskar engelsk fotboll och dess kultur men det känns som att den lever på konstgjord andning numera. Skulle Liverpool gynnas av en reformation?

Kommentera gärna nedan, men kom ihåg att hålla god ton!

Källa: transfermarkt.com
 

Ludvig Wadellludvig.wadell@liverpoolsweden.se@LudvigWadell2022-01-04 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool