Lagbanner
Krönika: Kan Liverpool bli kungar av Europa igen?

Krönika: Kan Liverpool bli kungar av Europa igen?

Trots en tid av många lama insatser, sex raka förluster på Anfield i ligaspelet och ett mittbacksskiftande utan dess like så är Liverpool trots allt framme i kvartsfinal i Champions League. Kan The Reds gå hela vägen precis som den där kvällen i Madrid för snart två år sedan?

Liverpool återvände till Budapest med en 2-0-ledning i ryggen från den första åttondelsfinalen mot RB Leipzig. Ett fint utgångsläge som skulle visa sig räcka gott och väl när The Reds gjorde två till på tyskarna och tog sig vidare till kvartsfinal med totalt 4-0. Liverpool såg fokuserade ut, spelade med ett högre passningstempo jämfört med hur det har sett ut i Premier League och det är  bara att hoppas att de bygger vidare på den fina insatsen. Visst finns det en känsla och ett hopp om att det kan bli en rolig vår ute i Europa?

Nathaniel Phillips spelade mittback som om han aldrig gjort något annat i sin Champions League-debut, Fabinho var tillbaka på sin ordinarie mittfältsposition och var fenomenal som så många gånger förr. Fronttrion Mané, Jota och Salah kontrade bort tyskarna ett antal gånger och efter femtioelva chanser punkterade The Reds dubbelmötet med två sena mål.

Bayern München, Manchester City och PSG kanske alltjämt ses som de största favoriterna till att plocka hem den åtråvärda bucklan i maj men lita på att ingen av dem lär vilja stöta på Liverpool redan nu. När Liverpool senast stod som mästare besegrade de röda just Bayern München i åttondelsfinalen, säsongen innan slogs Manchester City tillbaka i kvartsfinalen, ett City som haft det förtvivlat svårt att ta sig riktigt långt i slutspelet. De har fortfarande inte lyckats ta sig förbi kvartsfinal under Pep Guardiolas ledning. PSG stötte de röda på i gruppspelet under säsongen 18/19. Tre lag de känner till väl och känslan är att Klopps mannar kommer lägga mer fokus på att försöka vinna Champions League än att försöka nå topp 4 i ligan.

Rio Ferdinand sa efter gårdagens avancemang att Liverpool inte kan vinna Champions League utan van Dijk och Gomez. Att just Bayern, City och PSG:s offensiv kommer springa åttor runt Phillips och Kabak. Den gode Ferdinand glömmer dock en sak och det är att de röda lyckades med bedriften att vinna den där pokalen i den berömda finalen i Istanbul 2005 med ett sämre lag än dagens Liverpool-upplaga. Bollen är rund och allt är möjligt trots avsaknaden av van Dijk och Gomez, och inte minst när det också finns en leende tysk på tränarbänken som kan få fram det bästa ur alla spelare.

Det har varit en minst sagt speciell säsong på alla sätt och Liverpools ligasäsong påminner en del om den Chelsea hade säsongen 11/12 då de sedermera gick och vann Champions League mot alla odds. Kan det vara Liverpools tur att gå igenom något liknande?

De röda har varit uträknade många gånger förr, inte minst efter 3-0 i baken mot Barcelona på Camp Nou under våren 2019. Vi vet alla vad som hände två veckor senare på Anfield. Det finns alltid ett ljus i tunneln och kan mittbackslåset Phillips och Kabak få spela ihop sig, Fabinho få fortsätta spela på sin vanliga position och offensiven hitta nätet lite oftare så är det absolut ingen omöjlighet att vi återigen står där som segrare i maj och kapten Henderson får lyfta pokalen mot skyn ännu en gång.

Vi är Liverpool – en klubb som aldrig går att räkna bort.


 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-03-11 16:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool