Lagbanner
Krönika: Luis Suárez - Den magiska säsongen 2013/2014

Krönika: Luis Suárez - Den magiska säsongen 2013/2014

Säsongen 2013/2014 slutade Liverpool tvåa i Premier League efter att mer eller mindre slarvat bort ligatiteln i slutskedet av säsongen. Daniel Sturridge, Raheem Sterling, Steven Gerrard och Philippe Coutinho stod alla för en stark säsong och var klart bidragande till lagets framgångar. Den spelare som lyste allra klarast var dock en viss Luis Suárez som hade en helt makalös säsong och tilldelades sedermera Premier League Player of the year.

Trots att den hetlevrade uruguayanen missade Liverpools inledande ligamatcher efter bit-incidenten med Branislav Ivanovic under våren 2013 pangade han under säsongen in 31 mål och stod för 12 assists på 33 matcher. Han tangerade därmed Premier League-rekordet för antal gjorda mål under en 38-matcher lång ligasäsong, trots att han alltså missade de fem inledande matcherna. Dessa makalösa siffror till trots känns det som att de hamnade lite i skymundan av hans ibland huvudlösa aktioner på planen. En hel del fans runt om i England såg säkert Suárez som en briljant dåre vars beteende ofta överskuggade hans fantastiska insatser på fotbollsplanen. Nog om det och nu till några absoluta höjdpunkter som verkligen etsat sig fast på näthinnan från hans helt magnifika säsong.

I sin första ligamatch tillbaka syntes ingen ringrostighet utan han såg ut att vara i superform direkt i bortamötet mot Sunderland. Han utgjorde en fruktad trio tillsammans med Daniel Sturridge och Raheem Sterling. Han gjorde två mål i matchen, varav det ena ett fantastiskt mål där han bröt in från kanten och smällde in bollen i den bortre burgaveln. Han satte tonen direkt i sin comeback för vad som skulle komma att bli en av de bästa säsonger någon stått för i Premier Leagues historia, om inte den allra bästa.

Vidare till mötet mot West Bromwich hemma på Anfield där han slog till med en nästan ofattbar långnick upp i krysset från 16 meters håll. Han stod för ytterligare två mål i matchen till publikens stora jubel. Det var som om supportrarna glömt det idiotiska bettet på Ivanovic ett halvår tidigare. Det kändes som att Liverpools nummer sju inte kunde sluta göra mål, det var mål vecka efter vecka och ofta enastående sådana. I ett galet Merseysidederby skruvade han elegant in en frispark från 25 meter i målvaktens hörn, för att sedan följa upp det med att sänka Spurs med två mål på White Hart Lane i en match The Reds vann med hela 5-0.

Det allra bästa från Suárez skulle vi dock få se i hemmamötet med Norwich under december 2013. Han slog till med fyra mål och en assist i matchen och det var inga dåliga mål vi fick se. Ni minns kanske framför allt hans andra och tredje mål som var riktiga godbitar. Han inledde med att dra på en volley från 35 meter som seglade in bakom en maktlös John Ruddy i "kanariefåglarnas" mål. Han tog sedan med sig bollen från mittplan för att först chippa bollen över en motståndare för att sedan på halvvolley knorra in bollen i det bortre hörnet. Ruddy i motståndarmålet sjönk ner på rygg och såg inte ut att tro sina ögon. För att avsluta det hela skruvade han sedan in en frispark i krysset och 5-1 var ett faktum på Anfield. En av de absolut bästa insatserna av en Liverpoolspelare någonsin och en insats publiken på Anfield säkert kommer att minnas i flera decennier framöver.  På sina sex matcher mot Norwich under sin Liverpoolkarriär stod Suárez för häpnadsväckande tolv mål och tre assists. Han blev också den första spelaren i Liverpools historia att göra tre hattricks mot en och samma klubb. John Ruddy och Norwichförsvaret måste drömt mardrömmar om den magiska ”El Pistolero”.
 
Hans fantastiska form fortsatte sedan säsongen ut med bland annat ett hattrick borta mot Cardiff, vilket var hans tredje för säsongen. Det smärtade därför oerhört att se uruguayanens tårar, efter att Liverpool tappat en 3-0 ledning på Selhust Park som bidrog till den missade ligatiteln. Efter säsongens slut öppnade Barcelona den stora plånboken och Suárez tid i Liverpool var ett avslutat kapitel.

Det är så klart alltid svårt att säga vem som stått för den allra bästa säsongen och de bästa prestationerna i Premier Leagues historia. Det går definitivt att argumentera för någon av Thierry Henrys fantastiska säsonger i Arsenaltröjan eller Cristiano Ronaldos säsong med Manchester United 2007/2008. Sättet som Luis Suárez tog sig an säsongen 2013/2014 på är dock ingen annat än fenomenalt. Med fantastiska mål från alla håll och kanter kryddat med några eleganta framspelningar, två gånger utsedd till månadens spelare, vinnare av guldskon samt tidigare nämnda Player of the year så är han åtminstone väldigt svår att förbise. Efter att ha velat lämna Liverpool och nästan bråkat sig bort under säsongen 2012/2013, blev han kvar och avslutade sin tid i Liverpool på ett otroligt sätt med flaggan i topp.

Luis Suárez ibland otroligt dumma ageranden på planen innebär att han troligtvis aldrig kommer att ses som en av de största anfallarna i Premier League-historien. Det går dock inte att bortse ifrån att få spelare har producerat så kontinuerlig briljans som ”El Pistolero” gjorde under sin sista säsong i den röda tröjan.

Älska eller hata honom, hans 2013/2014 är en av de absolut bästa individuella säsongerna i den engelska högstaligans historia.

***

Hur högt rankar ni Luis Suárez säsong 2013/2014?

Källor: transfermarkt.com, thefootballfaithful.com, theguardian.com

 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-12-10 14:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool