Lagbanner
Krönika: "The last dance" för Liverpools anfallstrio?

Krönika: "The last dance" för Liverpools anfallstrio?

"Mané rycker ifrån sin försvarare.... han spelar bollen till Firmino som klackar bakåt till en helt fristående Salah... som placerar in bollen i mål" Säsong efter säsong har de satt skräck i motståndarförsvaren, men hur länge till får vi uppleva den magiska trion?

Under helgen som stundar är det återigen dags att sparka igång en ny säsong. I Liverpools trupp har det inte skett särskilt många förändringar och vi börjar ju bli ganska vana vid att se samma spelare bära den röda tröjan år efter år. Många supportrar skriker efter fler nyförvärv och visst kan det vara bra att röra om i grytan emellanåt, men vi ska heller inte glömma bort vilken otrolig trygghet och kontinuitet som finns i laget där spelarna känner varandra bättre än sina egna familjemedlemmar. Dessa spelare har gett oss supportrar så många magiska ögonblick och när slutet väl kommer är jag en av de som sist vill inse faktum. Dock inser jag ju att tiden förr eller senare kommer ikapp och att förändring till slut är ett måste. 

Spelare som varit med sedan början av Klopp-eran har sakta men säkert försvunnit. Ifjol var det Lovren och Lallana som försvann medan det nu i sommar var dags för Wijnaldum att ta avsked. Med all respekt för de nämnda spelarna så har det väl ändå inte varit hela världen att deras tid i klubben nått vägs ände. Nu uppges heller ingen av de tongivande spelarna lämna denna sommar och istället har flera nya kontrakt undertecknats. Alisson och backlinjen har flera fina år framför sig och detsamma gäller de ordinarie mittfältarna. Anfallet då? Nej, ingen ska någonstans och ingen har heller kommit in. Firmino-Mané-Salah är lika självskrivna som de alltid har varit, men frågan är dock om detta är sista säsongen vi får uppleva denna hyllade anfallstrio.

Den gångna säsongen såg fronttrion tröttare ut än någonsin och fantasin var som bortblåst. Ibland kunde man se dem glimta till, men det var långt ifrån samma nivå som vi blivit bortskämda med de senaste åren. Salah gjorde förvisso tillräckligt många mål för att undgå den kritik som de övriga två fick ta del av, men överlag såg det mörkt ut. 

De börjar ha varit med ett tag nu. Roberto Firmino kom till klubben 2015 och somrarna som följde skrev först Sadio Mané och sedan Mohamed Salah på för de rödklädda. Sedan 2017 har de alltså bildat den anfallstrio som vi så starkt förknippar dessa spelare med. Under Liverpools historia har vi fått ta del av flera fina duon och anfallspar, men en så här stjärnprydd anfallstrio har vi inte fått uppleva och frågan är ifall vi någonsin får göra det igen. Under fyra säsonger har anfallstrion spelat ihop och stundande säsong blir alltså den femte. Blir den femte säsongen då också den sista? Så kan det nog bli, så tror jag också att det blir. 

Fler och fler supportrar har börjat skrika efter nytt blod i anfallet. Ifjol kom dessutom Diogo Jota in och ifall han utvecklas i samma takt lär ju konkurrensen om anfallsplatserna hårdna ytterligare. Personligen tror jag inte att Salah kommer lämna på ett bra tag eftersom han är på jakt efter rekord och vill bli en av klubbens främsta målskyttar i modern tid. Däremot är jag inte alls lika säker på att både Firmino och Mané har särskilt lång tid kvar på Anfield. Speciellt inte ifall dessa två återigen får problem med att hitta tillbaka till den höjd de tidigare visat upp. Oavsett är jag säker på att alla tre denna säsong kommer vara oerhört revanschsugna från fjolåret och nu är beredda att ge allt om det så ska var för sista gången.

Många av er har sett dokumentärserien “The last dance” som handlar om basketspelaren Michael Jordans sista säsong med Chicago Bulls där han tillsammans med sina kompanjoner motbevisar tvivlarna en sista gång. Det slog mig här om veckan att det nog är i precis det läget Liverpools anfallstrio befinner sig. Ingen av dem är förvisso lastgammal men ändå känns nog slutet på denna fronttrio närmare än någonsin. Under de fyra säsonger man hittills spelat ihop har Salah, Mané och Firmino tillsammans gjort hela 273 mål för Liverpool. Sanslösa siffror som bara understryker hur pass bra denna konstellation har fungerat under Jürgen Klopp. 

Bortser man från förra säsongen så är det faktiskt några av världens absolut bästa fotbollsspelare de senaste åren vi har att göra med. Superstjärnor som de flesta hade varit överlyckliga av att ha i sina lag. Titelvinnande målmaskiner som gång på gång satt skräck i motståndarnas försvar. Hur pass bra denna anfallstrio egentligen har varit kommer vi väl först att fatta när epoken är slut, men innan dess är det dags för en sista show. Njut så länge ni har chansen för detta kan gott och väl vara “the last dance”.

Vad tror ni själva, blir detta sista säsongen vi får uppleva den magiska trion?

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-08-11 07:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool