Lagbanner
Krönika: Varför är Mohamed Salah undervärderad?

Krönika: Varför är Mohamed Salah undervärderad?

Ifrågasatt och kritiserad av media, motståndarfans men också på senare tid av en del Liverpoolsupportrar. Trots sin otroliga statistik i den röda tröjan är Mohamed Salah ändå inte riktigt så uppskattad och respekterad som han borde vara.

Efter en minst sagt magisk första säsong med 44 mål och 16 målgivande passningar på 52 matcher för ”The Egyptian King” så minskade poängproduktionen något under de två föregående säsongerna. Det har höjts röster till höger och vänster på diverse forum och bland Liverpools egna supportarar om att Salah bör säljas, att han är överskattad, missar för många chanser och är slarvig i sitt passningsspel. Rätt orättvis och tuff kritik mot den gode egyptiern kan tyckas då i princip allt han rörde vid förvandlades till guld under säsongen 2017/2018. Det har i sin tur skapat orimliga och sjuka förväntningar på honom och allt under 40 mål per säsong ses av vissa som ett misslyckande.

Mohamed Salah är en spelare som kommer ge dig 25-30 mål per säsong samt ett tiotal assist vilket såklart är riktigt bra siffror i dagens tuffa och tempostarka fotbollsvärld. Hans statistik när det kommer till mål och assists är inget annat än fenomenala och placerar honom före någon annan spelare som representerat Liverpool Football Club. Han blev i säsongens första Merseysidederby den sjuttonde spelaren att nå 100 mål i den röda tröjan, en milstolpe han nådde på blott 159 matcher.

Under fjolårssäsongen var han endast en fullträff ifrån att bli den första Liverpoolspelaren sedan Roger Hunt att göra 20 ligamål tre säsonger i rad. Glöm inte heller att han stått för en del viktiga mål i stora matcher som mot till exempel Roma i Champions Leaguesemifinalen 2018/2019, målet mot Napoli säsongen därpå som tog oss vidare till det slutspel vi sedermera gick och vann eller varför inte den fantastiska projektilen mot Chelsea på Anfield våren 2019.

Det är säkert många av er därute som ibland höjer på ögonbrynen och slänger iväg en svordom eller två efter några tillsynes enkla missar eller felpass från ”The Egyptian King” och undrar om han kanske vaknat på fel sida. Trots att det ibland händer, precis som för alla spelare på den här nivån är det omöjligt att inte älska denne mycket karismatiska och ofta leende man. Han är nästan aldrig skadad, spelar vecka ut och vecka in och ger alltid 100 % för denna fantastiska klubb. Inte bara är han otrolig offensivt utan jobbar också stenhårt i defensiven och har verkligen anammat Klopps spelsätt till fullo. Att klubben skulle casha in och sälja honom efter alla hans enastående insatser är ren och skär galenskap. Vilken klubb som helst skulle ha stor nytta av en spelare som producerat 100 mål på lite drygt tre säsonger.
 
Jag hoppas att supportrar där ute inte glömmer att ge honom den uppskattning han förtjänar. Han förtjänar utan tvekan att nämnas i samma kategori som Mane, van Dijk eller Alisson och han har verkligen varit en av lagets absolut bästa spelare sedan han anslöt från Roma under sommaren 2017.

Mohamed Salah kommer med all säkerhet att fortsätta vara en viktig pusselbit i Jürgen Klopps lagbygge så länge han är kvar i klubben. Så glöm för allt i världen inte bort vad ” the four season wonder” har gjort för Liverpool och vad han fortfarande bidrar med varje dag och varje gång han snörar på sig sina dojor.

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-10-22 11:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool