Lagbanner
Landslagskollen: Flera spelare klara för EM

Landslagskollen: Flera spelare klara för EM

Vi kan konstatera att stora triumfer firades när nu säsongens andra landslagsuppehåll är till ända. Flera Liverpool-spelare säkrade biljetter till nästa års EM med sina respektive nationer medan en annan ledde sitt landslag till första segern på 22 (!) år mot mesta världsmästarna.

Andy Robertsons Skottland är efter denna landslagssamling helt klara för EM i Tyskland nästa sommar. Trots att det blev förlust i samlingens enda kvalmatch mot Spanien säkrades ändå EM-biljetten efter att samma Spanien slagit Norge på bortaplan under söndagen. Dessvärre klev Robertson av skadad i matchen mot Spanien efter att ha dragit en axel ur led. Det återstår att se om vänsterbacken kommer behöva opereras eller ej.

Trent Alexander-Arnold och hans England är även de klara efter att ha besegrat Italien med 3-1. Alexander-Arnold satt på bänken hela matchen men spelade däremot från start när engelsmännen slog Australien i en träningsmatch. Där stod han för en mycket fin hockeyassist som ledde fram till matchens enda mål. Helt klara för EM är också Diogo Jotas Portugal. Detta efter två nya segrar mot Slovakien och Bosnien och Hercegovina. För Jotas del blev det inhopp i båda matcherna.

Ibrahima Konaté spelade hela matchen när hans Frankrike bortabesegrade Nederländerna och till följd av det säkrade sin biljett till EM. Konaté startade även träningsmatchen mot Skottland när Frankrike vann med klara 4-1.

Virgil van Dijks och Cody Gakpos Nederländerna är, trots förlusten mot Frankrike, nära att säkra sin biljett till EM även dem. Efter att ha bortabesegrat Kostas Tsimikas Grekland med 1-0, där van Dijk avgjorde med en kylig straff på stopptid i den andra halvleken är ”Oranje” tvåa med samma antal poäng som Tsimikas Grekland. Däremot har Nederländerna två matcher kvar, mot Irland och Gibraltar, medan Grekland endast har en match kvar. Där ska de möta Konatés Frankrike på bortaplan. Tsimikas noterades för en assist i segermatchen mot Irland (2-0) men ser som sagt ut att missa EM ändå.

Även Szoboszlais Ungern är näst intill klara. En ny stark seger mot Serbien följdes upp av ett kryss mot Litauen, där Ungern hämtade upp ett 2-0-underläge till 2-2. Dominik Szoboszlai skrev in sig i målprotokollet mot Litauen när han reducerade till 2-1 på straff. Montenegro på tredjeplatsen har fortfarande chansen att ta sig förbi Ungern, dock skiljer det sex poäng med två matcher kvar. I den sista omgången möts lagen, men Ungern har möjlighet att säkra EM-platsen i bortamatchen mot Bulgarien omgången innan. Blir det minst en poäng där ser vi Szoboszlai i Tyskland nästa sommar.

Vad gäller sydamerikanerna var det främst Darwin Nunez prestationer som stack ut i VM-kvalspelet. Först efter att ha räddat en poäng mot Luis Diaz Colombia när han smällde dit 2-2 från straffpunkten i matchens absoluta slutskede. Sedan efter att ha lett sitt Uruguay till första segern mot Brasilien på 22 (!) år med både mål och assist i en 2-0-vinst.

För Luis Diaz blev det, utöver krysset mot Uruguay, ytterligare ett oavgjort resultat (0-0) mot Ecuador, trots att Diaz själv haft möjligheten från elva meter, men missat. Alexis Mac Allister och hans Argentina fortsätter att gå som tåget. Efter två nya segrar mot Paraguay och Peru har ”La Albiceleste” maximala tolv poäng på fyra matcher. Alisson satt på bänken i Brasiliens förlustmatch mot Uruguay och även i 1-1-matchen mot Venezuela.

Mohamed Salah var också på landslagsuppdrag med sitt Egypten. Det blev seger med 1-0 mot Zambia och 1-1 mot Algeriet, båda träningsmatcher. En annan som bara spelade träningsmatcher under landslagsuppehållet var Wataru Endo som ledde sitt Japan till en 4-1-seger mot Kanada och en 2-0-seger mot Tunisien.

När det gäller ungdomarna stod Harvey Elliott för en magnifik prestation och bidrog med ett mål och två assist i Englands förkrossande 9-1-seger mot Serbien. Det följde han upp med en assist i förlustmatchen mot Ukraina. Jarell Quansah fanns även han med i Englands trupp till samlingen. Det blev ett inhopp för honom i matchen mot Serbien.

Ben Doak och hans Skottland vann båda sina matcher i kvalet till U21-EM mot Ungern och Malta. I matchen mot Ungern blev det dessutom ett mål från straffpunkten från Doak, däremot var han inte med alls mot Malta på grund av skada.

Cody Gakpo, Caiomhin Kelleher, Thiago och Stefan Bajcetic missade alla denna landslagssamling på grund av skador.

Jag vill även kommentera den fruktansvärt tragiska händelsen som vi nåddes av i måndags kväll. Innan Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien miste två blågula supportrar och landsmän livet i ett terrordåd riktat mot svenska medborgare. Detta när de var på plats för att göra något som ska vara en självklarhet – att stötta det svenska landslaget i den blågula landslagströjan. Vila i frid. Liverpool-redaktionens tankar går till alla nära och kära till offren.
 

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-10-18 20:02:00
Author

Fler artiklar om Liverpool