Lagbanner
Landslagsuppehållets Liverpool: Kvalificeringar, målkalas och slagsmål

Landslagsuppehållets Liverpool: Kvalificeringar, målkalas och slagsmål

Årets sista landslagsuppehåll är till ända, och det har varit ett positivt sådant för Liverpool. X kvalificeringar, ett par ”slagsmål” och flera målkalas finns att luta sig mot inför seriefinalen mot Manchester City. Redaktionen ger er ”landslagsuppehållets Liverpool”.

Afrika:

Mohamed Salah
Egyptiern visade sin allra bästa form i VM-kvalet för sitt hemland. I Egyptens första gruppspelsmatch mot Djibouti stod Salah för fyra(!) mål i 6–0-krossen. Mo hann även med att brösta upp sig mot en försvarare när han visade sin inre Darwin Núñez.

I VM-kvalets andra match blev det en assist för Salah i 2–0-segern mot Sierra Leone. Den matchen kom dock mycket att handla om annat när flera män stormade planen med målet, vad jag kan avgöra, att nå fram till vår stjärna. Som tur var hann vakter mellan och när Egypten sedan lämnade planen och arenan figurerade flera bilder där Salah var omringad av skyddsvakter. I övrigt var det en lyckad start för Egypten i kvalet till VM 2026.

Asien:

Wataru Endo
Vi lämnar vår enda afrikanska stjärna till vår enda asiatiska stjärna. Japen inledde deras VM-kval med att besegra Burma med 5–0. I matchen blev dock Endo kvar på bänken i 90 minuter.

5–0 blev även segersiffrorna i den andra VM-kvalmatchen mot Syrien och där var återigen kapten Endo på planen i 83 minuter, japanen stod för en okej insats utan att sättas på allt för stora prov enligt rapporterna.

Europa:

Caoimhin Kelleher
Först ut av våra europeiska stjärnor finner vi Qwe-ween. Vår andremålvakt fick ta samma roll i Irlands sista EM-kvalmatch mot Nederländerna. Ett mindre lyckat EM-kval för Irland.

Irland avslutade landslagsuppehållet med en vänskapsmatch mot Nya Zeeland och där fick Kelleher chansen mellan stolparna i den första halvleken. Keepern hann med en räddning och höll tätt i en match som slutade 1–1.

Cody Gakpo
Först ut av våra “holländare” är Cody Gakpo. Anfallaren startade den första EM-kvalmatchen mot Irland men lämnade planen poänglös. Inget som jag tror att Gakpo grämer sig över då Nederländerna vann med 1–0 och säkrade en plats i nästa års EM.

I den avslutande kvalmatchen ställdes Nederländerna mot slagpåsen Gibraltar. Gakpo inledde på bänken men kom in i matchminut 77 och fyra minuter senare fastställde han slutresultatet till 6–0.

Diogo Jota
Ytterligare en spelare som kunde glädja sig åt ett lyckat landslagsspel var Diogo Jota. Portugal inledde med att besegra Lichstenstein med 2–0 där Jota spelade hela matchen och fick en assist och ett gult kort tillskrivet sig.

I den avslutande matchen mot Island, som också slutade 2–0 till portugiserna, användes inte Diogo Jota men trots det fanns tillfälle till glädje då Portugal i och med segern blev det enda laget som gick helt rent genom hela EM-kvalet. En fantastisk bedrift och kanske är Portugal rentav en segerkandidat till nästa års EM?

Dominik Szoboszlai
Många glädjeämnen fanns det bland Liverpoolspelarna under landslagsuppehållet. Dominik Szoboszlai var inget undantag. Ungern började dock med en missräkning när laget spelade 2–2 mot Bulgarien. Kapten Szoboszlai spelade hela matchen och stod även för assisten till Ungerns tidiga ledningsmål.

Ännu bättre skulle det dock bli. I den sista matchen mot Montenegro stod Szoboszlai för två mål och en insats som betygsattes med en 10:a i 3–1-segern. Scenerna efter matchen blev även de trendiga på Twitter (X) när kapten Szoboszlai firade nationens avancemang med ta en sup av Pálinka tillsammans med supportrarna. Frågan är om inte italienaren Marco Rossis ungrare ledda av Dom kan bli nästa års dark horse i EM?

Kostas Tsimikas
Eller Konstantinos som grekerna säger spelade 90 minuter i 2–0-segern i träningslandskampen mot Nya Zeeland.

I den avslutande kvalmatchen mot Frankrike (2–2) vilades Tsimikas och för Grekland gäller det att förlita sig på Nations League-play off för att kvalificera sig för EM nästa år. I mars ställs grekerna mot Kazakstan.

Trent Alexander–Arnold
Vår högerback har i landslaget fått en större roll som mittfältare, något som han ofta löser med bravur. Så även i matchen mot Malta. Engelsmännen vann med 2–0 och Trent blev ”man of the match” samtidigt som han även manglade och skadade(?) Marcus Rashford. En lyckad match sett med Liverpoolögon?

I den avslutande matchen mot Nordmakedonien blev det en något svagare insats, men 84 minuter för Trent som under den tiden åtminstone han och gnälla till sig ett gult kort. I alla fall någon händelse…

Virgil van Dijk
Kapten van Dijk var även han med i Nederländernas två avslutande kvalmatcher. Mittbacken var sedvanligt stabil i 1–0-vinsten mot Irland när kvalificeringen säkrades och stod bland annat för en galant brytning som trendat på Twitter (X) ett tips för den som gillar försvarsspel!

Virgil startade konstigt nog även den betydelselösa matchen mot Gibraltar trots att matchen mot City bara är ett par dagar bort, men Ronald Koeman fångade sitt förnuft till den andra halvleken och bytte ut van Dijk så att kaptenen kunde fokusera på viktigare saker.

Sydamerika:

Alisson
I Sydamerika har de likt Afrika och Asien börjat kvala till VM 2026 i Mexiko, USA och Kanada och vi börjar med lagets brasse i Alisson. Till följd av Edersons skada återgick Ali till att vara förstavalet i så väl matchen mot Colombia som Argentina. Dessvärre för brassarna blev det ett ovanligt svagt landslagsuppehåll.

Brasilien inledde med att förlora mot Colombia med 2–1, trots det blev Alisson hela planens nästbästa spelare tätt följd av en klubblagskamrat som vi återkommer till. Enligt brasilianska medier var det mer eller mindre enbart Alissons förtjänst att det inte blev en storförlust. Totalt motade Ali 8(!) skott i en fantastisk prestation.

Deras andra match var desto jämnare, men även där skulle Brasilien förlora och denna gång mot ärkerivalen Argentina. Matchen kom mest att handla om kaoset på läktaren där brasilianska poliser anföll argentinska supportrar. För brassarna var det första kvalförlusten på hemmaplan på år och dagar. För Alisson blev det också en svagare insats då han släppte in ett av två skott.

Alexis Mac Allister
Vi börjar i ”fel” ordning för Argentina då vi redan täckt matchen mot Brasilien. Alexis Mac Allister spelade hela matchen i segern och stod för en godkänd insats.

I deras första match mötte laget Uruguay och förlorade med 2–0 där en lagkamrat hade en mer lyckad insats. För Alexis var det en tuff dag på jobbet och han fick bara spela 45 minuter och drog på sig ett gult kort.

Darwin Núñez
Mr. Kaos inledde VM-kvalet med 91 minuter mot Argentina och på sedvanligt Núñez-vis stod han för vissa hutlösa missar men även ett mål i 2–0-segern. Efter matchen hyllades uruguayanen av ingen annan än Lionel Messi som menade att Núñez passar perfekt i den snabba kontringsfotboll som Uruguay spelar under Bielsa (och Klopp?).

I Uruguays andra match blev det också en seger och där stod Mr.Kaos för två mål, varav det ena blev ett elegant mål trots att Darwin har noll koll på vad han sysslar med. 3–0 blev slutresultatet och då kom nästa hyllning när Luis Suarez hyllade anfallaren som en av världens bästa nior.

Luis Díaz
Ytterligare en spelare som skördade framgångar under ”uppehållet” var Luis Díaz. Colombianen överlistade Alisson två gånger i 2–1-segern mot Brasilien och blev utnämnd till matchens lirare före klubbkompisen. Efter matchen väcktes dock onödiga rykten från pappa Díaz som menar på att sonen har en dröm om att spela i Barcelona. De kan spanjorerna fetglömma enligt mig, om de inte betalar ett par miljarder vill säga. Men det kanske får katalonerna att rygga tillbaka med Coutinho hyfsat färskit i minnet? Återigen citerar vi Klopp ”stanna här och bli legend eller gå och bli en i mängden”.

I den andra matchen blev det 81 minuter men utan poäng för Díaz när Colombia besegrade Paraguay med 1–0.

Junisar:

Harvey Elliott
Vi ska såklart även summera lite kort om våra unga landslagsstjärnor och först ut blir Harvey Elliott. I den första matchen för Englands U21 blev det en 3–0-seger mot Serbien. Harvey lirade hela matchen och stod för ett av målen och fann även han sin inre Darwin när han bröstade upp sig mot en väsentligt större serb.

Elliott skulle dock toppa en redan bra insats. I matchen mot Nordirland blev han matchens lirare och stod för två mål, varav ett på frispark, i ytterligare en 3–0-seger i U21-EM-kvalet.

Jarell Qunasah
Vår talangfulla mittback var även han med Englands U21 och i matchen mot Serbien blev det åtta minuter på slutet medan det blev en mycket stabil insats och en hållen nolla över 90 minuter mot Nordirland.

Ben Doak
Vår unga, tekniska, ytter var i stället med Skottlands U21 som först ställdes mot Belgien. Skottarna vann med 2–0 men för Doak blev det en timmes spel som enbart levererade ett gult kort.

I den andra matchen mot Ungern blev det 0–0, och trots att det blev hela 90 minuter blev hans egna facit detsamma. Ett gult kort.

Luke Chambers
Den unga vänsterbacken var med i Englands U20-trupp i matcherna mot Italien och Tyskland. Mot Italien var han enbart med i truppen när England förlorade med 3–0 men mot Tyskland blev det en timmes speltid matchen som England vann med 3–2.

Calum Scanlon
Ytterligare en ung vänsterback var på ungdomslandslagsuppdrag. Calum Scanlon åkte med Englands U19 till Marbella för tre matcher. I den första mot Rumänien spelade han 90 minuter i 6–0-segern.

I den andra matchen mot Japan fick han 30 minuter men spelade en stor roll när han assisterade till det avgörande 3–2-målet i den andra raka segern för U19-laget.

I den avslutande matchen mot Mexiko blev det 69 minuter när England vann med hela 7–1. Ett lyckat läger för Scanlon.

Marcelo Pitaluga
Vår andra brasilianska målvakt spelade visserligen inga matcher, men noterbart är att han var med på ett träningsläger med brassarnas U23. Lovande!

Tillägg:
Tyler Morton
Den Hull-utlånade mittfältare var även han med Englands U21. I den första matchen mot Serbien blev det 16 minuters speltid och i den andra mot Nordirland blev det en helmatch och ett mål för Morton!
 

Har du följt våra spelare under landslagsuppehållet och/eller vem tycker du presterade bäst?

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-11-22 12:03:00
Author

Fler artiklar om Liverpool