Lagbanner
Långläsning: Thiagos livsresa

Långläsning: Thiagos livsresa

En tidsresa från Thiagos uppväxt fram till övergången till Liverpool.

ITALIEN, 1990
Brassen Mazinho hade precis lämnat tryggheten i Brasilien och moderklubben Vasco da Gama för att ta steget ut i den europeiska toppfotbollen. Som 24-åring hade han redan gjort fem säsonger i Brasilien och hunnit med några tunga landskamper, bland annat med en titel i Copa America 1989 innan flytten till Italien och Lecce var ett faktum.

1990 slog Argentina ut Brasilien i VM-åttondelsfinalen med 1–0 och revanschlustan hos brassarna var stor. Att bli utslagna ur ett stort mästerskap kan alla bli. Att göra det mot ärkerivalen Argentina i ett sådant tidigt skede för ett lag som Brasilien var inget alternativ. Mazinho var en av de som valde att lämna landet för att ta nya tag i Europa.

ITALIEN, APRIL 1991
Mazinho och hans fru Valéria var båda väldigt idrottsintresserade. Han var en fotbollsspelare med en spännande karriär framför sig, och hon, en väletablerad volleybollspelare. Deras förstfödda son Thiago föddes med andra ord in i en familj med väldigt stora idrottsliga förutsättningar. Till skillnad mot många andra fotbollsspelare växte Thiago upp med två föräldrar som verkligen förstod vad som krävdes för att lyckas med sina idrotter och gav honom de bästa sportsliga och ekonomiska förutsättningarna han behövde.

Tiden i Italien för familjen blev kort. Efter att pappa Mazinho gjort en säsong i Lecce gick flyttlasset vidare till Fiorentina, för att sedan vända tillbaka till Brasilien och representera Palmeiras.

USA, 1994
Världsmästerskapet i fotboll 1994. Mazinho är av de spelare som ska försöka rädda brassarnas heder och ställa saker till rätta igen. Sonen Thiago är bara tre år gammal när han ser sin pappa representera Brasilien i VM och sedan den dagen var det ingen tvekan för Thiago – han skulle också bli en fotbollsspelare.

VM slutar med succé för Brasilien som besegrar Italien efter straffläggning. Det är även här som Mazinhos landslagskarriär tar slut. Nu väntade en flytt till Spanien och Valencia.

SPANIEN, 1996
Mazinho gjorde två säsonger i Valencia från 1994 till 1996 innan familjen också kom till Spanien. En ny klubb var klar, Celta Vigo var den nya adressen. Sonen Thiago hade bekantat sig med fotbollen hemma i Brasilien med laget Palmeiras innan han kom till sin pappa och började spela för Ureca, en liten klubb några krossbollar från Vigo på Spaniens västkust.

Att Thiago var en stor talang var det inget tvivel om. Delvis kanske på grund av gener, men att hans pappa Mazinho körde hårt med honom var också en bidragande orsak. Efter varje slutförd träning med Celta Vigo tog han med sin son till träningsplanen för att lära honom de viktiga sakerna i fotboll, och gav honom ovärderlig vägledning från en tidig ålder.

Mamma Valéria har berättat i intervjuer om hur mycket Thiago såg upp till sin fotbollsspelande pappa, och när Thiago och hans två år yngre bror Rafinha kom hem från träningarna var det inte slut på fotbollsspelandet. Hemmet hade gjorts om till en arena där man skulle utvecklas ännu mer, där skor fick agera konor och bröderna gjorde allt för att kopiera vad deras pappa gjorde på planen.

Mazinho körde på några säsonger till i Spanien innan flyttlasset gick hem till Brasilien och karriären avslutades i Vitória 2001. Resten av familjen följde också med tillbaka till Sydamerika och Thiago gick tillbaka till sin moderklubb Flamengo i några år innan ett nytt äventyr var på gång.

BARCELONA, 2005-2013
Thiagos kusin spelade för Barcelonas akademi, vilket var en inkörsport till La Masia och 2005 gick flyttlasset till Spanien igen för att ge fotbollen en chans. Thiago hade hunnit bli 14 år och ville gå i sin pappas fotspår. De fotbollsstjärnor som vuxit fram från La Masia kräver ingen större presentation, med bland annat Xavi, Iniesta och Messi som också gått den vägen.  Utvecklingen fortsatte hela tiden och efter att ha varit framträdande i Barcelona B gavs han också chansen i A-laget och debuten kom 2009.

Pep Guardiola var tränare i Barcelona vid den här tiden och revolutionerade världsfotbollen på ett sätt som inte hade upplevts innan. Att han utvecklade en slags fotbollsmässig kärlek för sin adept Thiago är något som kommer att vara ett vägskäl vid ett senare tillfälle.
Totalt blev det fyra säsonger i Barcelonas A-lag och mäktiga titlar på kontot, bland annat fyra ligatitlar och en Champions League-titel.

MÜNCHEN, 2013
Pep Guardiola ville ha en ny utmaning och blev ny tränare för Bayern München. Att han ville ha med sig Thiago dit var ingen tvekan.  ”Jag berättade för klubben om mitt koncept och sa att jag ville ha Thiago. Han är den enda jag vill ha. Det är honom eller ingen alls.” sa Guardiola om sin värvning.

Thiago blev värvad och representerade klubben mellan 2013-2020 och även här fortsatte titlarna att strömma in. Flertalet Bundesliga, Tyska Cupen – och Champions League-titlar senare valde ändå Guardiola att fortsätta sin tränargärning i Manchester City 2016.
Trots många år av flirtande från andra klubbar valde Thiago att vara trogen tyska mästarna fram till år 2020, när han kände att det var dags för nya utmaningar och nya äventyr, och Klopp lyfte luren.

LIVERPOOL, 2020
Efter flera månader av rykten och spekulationer fick äntligen Jürgen Klopp sin vilja igenom. Brassens extrema bolltalang hade inte undgått Klopp under sina år som tränare för Borussia Dortmund och det var länge uppenbart att Klopp var väldigt angelägen om att locka mittfältaren till Merseyside.

Det kunde ha blivit Manchester City och en återförening med mentorn Guardiola. Men Thiago valde Liverpool. Den flerfaldige landslagsmannen för Spanien kritade på för Liverpool den 18 september 2020 och kontraktet gäller i fyra år.  En ny resa har bara börjat.
 

 
Källor: lifeblogger.com, sportskeeda.com, bundesliga.com, givemesport.com

Jacob Resarejacob.resare@svenskafans.com2020-10-12 16:12:00
Author

Fler artiklar om Liverpool