Leeds United - Liverpool 0-3: Elliott skadad när Reds vann tryggt i Leeds

Liverpool var numret större när de röda bortavann på Elland Road.

Full fart.

Två ord som får beskriva de inledande tjugo minuterna på Elland Road.

Marcelo Bielsas Leeds United är inget lag som rättar sig efter motståndet. De har sin spelidé, sin matchplan, sin höga press och håller fast vid dem. En hållning som visat sig framgångsrik - Leeds ses efter bara en säsong tillbaka i Premier League som ett lag för den övre halvan - men som också bjuder in till en hel del svängiga matchbilder.

Och svängigt var det från första visslan. Yorkshires egen Andrea Pirlo - Kalvin Phillips - pingade iväg en femtiometerspassning mot Raphinia som testade Alisson Becker i bortamålet. Minuten senare var det farligt åt andra hållet när Diogo Jota fläkte sig fram och var någon ynka centimeter från att stöta in 1-0.

Det bjöds på högkvalitativ fotboll och även om det som djurgårdare givetvis var hutlöst roligt att se blåränderna nedmontera Hammarby i 08-derbyt någon timme tidigare var det tydligt att första tjugo på Elland Road hörde hemma i en helt annan stratosfär.

Mohamed Salahs 1-0 (hans hundrade PL-mål i karriären) satte punkt för en galen inledning från båda lagen. Därefter tog Liverpool över mer och mer, och visade att man fortfarande är numret större.

Mer skulle det bli efter paus. Sadio Mané jagade febrilt säsongens andra mål och snubblade bort ett friläge i den 48:e minuten. Hörna på det och då var Liverpool desto lyckosammare när Fabinho lurade halva Leeds-försvaret genom att först sparka hål i luften och sedan forcera in mål nummer två.

Liverpool spelade bra, hade 2-0 på tavlan och gick mot en skön seger mot en tuff motståndare. Då var olyckan framme.

Reprisbilderna var sparsamma, vilket aldrig är ett bra tecken, och det man kunde se av Harvey Elliots vänsterfot efter Pascal Struijks tackling på mittplan såg inte bra ut. Mohamed Salahs skräckslagna reaktion och kritvita ansikte sade det mesta och nu är det bara att hålla tummarna för att läkarnas diagnos inte ska vara så illa som man tyvärr erfar.

Sista tjugo blev märkliga. Liverpoolspelarna var skakade efter Elliotts skada och det numerära övertaget efter Struijks utvisning märktes knappt. Patrick Bamford var nära att straffa gästerna vid två tillfällen men Alisson höll tätt.

Sadio Mané fortsatte jaga sitt mål och brände både två och tre lägen innan han äntligen hittade nätet på stopptid. Han firade glatt, innan han liksom fick glädjen i halsen. För det här var ingen seger som satt särskilt långt inne, men en seger som kostade en hel del.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-09-12 20:15:00