RB Leipzig - Liverpool
0 - 1

Leipzig – Liverpool 0-1: "Slots segertåg bara fortsätter"
Lagkaptenen ledde laget till ytterligare en seger och en hållen nolla.

Liverpool tog under onsdagskvällen en viktig 1-0 seger mot Leipzig i Champions League. Det var en svängig historia som hade kunnat sluta hur som helst, men Liverpool tog med sig alla tre poäng tillbaka till England. Arne Slot har nu vunnit elva av sina tolv första tävlingsmatcher i Liverpool.

I den tredje matchen av Champions League stod Leipzig för motståndet på bortaplan. En på förhand lurig och tuff match. Liverpool inledde matchen slarvigt och trevande. Leipzig fick ett mål bortdömt när Openda var offside. Det kändes som ett startskott och en väckarklocka för Liverpool. Liverpool spelade upp sig och lyckades i matchminut 27 ta ledningen. Kostas Tsimikas skickade in ett inlägg som Mohamed Salah nickade ner. På den bortre stolpen dök Darwin Nunez påpassligt upp och petade enkelt in ledningsmålet. Liverpool borde ha tilldelats en straff när Orban klumpigt sparkade ner Darwin Nunez precis innan halvtidsvilan.

Andra halvlek började lite likt den första. Liverpool trillade mycket boll och skapade några halvchanser. Känslan var att Liverpool hade matchen under kontroll, men 2–0 målet lös med sin frånvaro. I takt med att matchminuterna tickade på började Leipzig ta för sig allt mer. Hemmalaget skapade flertalet högkvalificerade chanser och Benjamin Sesko fick det allra bästa, men Kelleher stod på huvudet i mål. Openda fick i slutminuterna ytterligare ett mål bortdömt för offside och Liverpool lyckades att hålla ut. 1–0 resultatet stod sig matchen ut.

Arne Slot har nu vunnit elva av sina första 12 matcher som Liverpool-tränare. Även om spelet idag inte var helt hundra så är resultatraden otroligt imponerande. Laget står på nio av nio möjliga poäng i Champions League och leder ligan. Det är en start som inte ens den mest optimistiska supportern hade vågat drömma om på förhand. Slots segertåg bara fortsätter.

Spelarbetyg:

Caoimhín Kelleher 7
Fortsätter att vikariera för en skadad Alisson. Höll på att ställa till det rejält när han kom fel ut och misslyckades att nicka ut bollen till inkast, men Benjamin Sesko lyckades inte att skruva in bollen i mål. Revanscherade sig med en jätteräddning på ett friläge med 20 minuter kvar. Gjorde sedan ytterligare några fina räddningar. Hållen nolla, alltid strakt. Matchens lirare.

Trent Alexander-Arnold 5 (ut 74’)
Slog bort en hel del passningar och slarvade gång på gång. En godkänd insats, men inte mer. Såg inte helt nöjd ut med att bli utbytt.

Ibrahima Konaté 7
En väldigt fin insats av fransmannen. Stod upp bra i den fysiska duellen mot Benjamin Sesko och vann det mesta i luftrummet. Ser ut att verkligen ha tagit det sista steget den här säsongen. Det är bara att hoppas på att han får vara skadefri.

Virgil van Dijk 7
Stabil och majestätisk som vanligt. Var farlig på offensiva fasta och höll bra koll på Leipzigs offensiva krafter. Lagkaptenen ledde laget till ytterligare en seger och en hållen nolla.

Kostas Tsimikas 7 (ut 74’)
Fick chansen när Robertson fick lite välbehövlig vila. Gjorde det bra på sin kant och var med i upprinnelsen till målet. Tenderar att vara lite virrig i positionsspelet, men idag stod han för en stark insats i båda riktningarna.

Ryan Gravenberch 7
Årets stora utropstecken stod för ytterligare en fin prestation. Höll ihop laget defensivt och öppnade upp ytor med sitt passningsspel. Numera känns det helt naturligt när Gravenberch står för 7/10-insatser på löpande band.

Alexis Mac Allister 6
Tillbaka i startelvan. Varnades ofattbart för en ”filmning”, som naturligtvis skulle ha varit frispark. Var nära att bli målskytt, men ribban var i vägen. I övrigt var argentinaren bra och det är tydligt att laget blir tryggare med bollen när han är med.

Dominik Szoboszlai 6
Jobbade stenhårt som alltid och täcker mycket ytor. Har vuxit ut till en väldigt nyttig lagspelare under Arne Slot. Behöver göra lite fler poäng, men Szoboszlai är onekligen en viktig del i lagbygget. Måste vara en dröm att spela med som medspelare.

Mohamed Salah 6 (ut 63’)
Assisterade Darwin Nunez med en nick, men var i övrigt ganska anonym. Blev utbytt efter en timme och såg märkbart irriterad ut. Redo för Arsenal.

Darwin Nunez - 7 (ut 74’)
Fick chansen på nytt i Jotas frånvaro. Som en typisk måltjuv petade han påpassligt in 1–0 målet på bortre stolpen efter att Salah elegant nickat ner bollen. Borde ha tilldelats en straffspark när han blev nersparkad av Orban i slutet på första halvlek. Börjar att hitta formen.

Cody Gakpo 7
Var en av lagets bästa spelare ikväll. Utmanade sin ytterback väldigt lyckosamt och var ett ständigt hot. Kunde ha blivit målskytt flera gånger om, framför allt när han avossade en projektil med bara några minuter kvar. Gakpo ser verkligen ut att trivas i Slots spelsystem.

Inhoppare:

Luis Díaz - 5 (in 63’)
Kom in med 30 minuter kvar att spela. Kom in med nödvändig energi och skapade lite halvchanser. Blir intressant att se vem av Diaz och Gakpo som får chansen mot Arsenal på söndag.

Andrew Robertson - 5 (in 74’)
Bytte av Tsimikas med kvarten kvar. Hjälpte till att hålla nollan intakt och fyllde på bra offensivt. Lär vara tillbaka i startelvan till helgen efter lite välförtjänt vila idag.

Curtis Jones – 6 (in 74’)
Kom in i samma veva som Robertson och bidrog till att Liverpool tog tillbaka kontrollen över matchen. Lyckades få tiden att gå på ett bra sätt. Bra inhopp.

Joe Gomez – 5 (in 74’)
Ersatte Trent Alexander-Arnold sista 15 minuterna. Stängde högerkanten och gjorde att Leipzigs forcering inte blev speciellt farlig. Gomez är verkligen en perfekt truppspelare.

Matchens bästa spelare enligt redaktionen: Caoimhín Kelleher.