Lagbanner
Lista: Fem Liverpoolkarriärer som tog slut på grund av tränarbyten

Lista: Fem Liverpoolkarriärer som tog slut på grund av tränarbyten

Då nya tränare kommer in kan vissa spelare få ett uppsving medan andra inte längre är önskade. Här är fem spelare vars tid i Liverpool troligen hade blivit längre om klubben inte hade bytt tränare.

Glenn Hysén
Många av er känner till denna historia. Glenn Hysén värvades till Liverpool av dåvarande managern Kenny Dalglish sommaren 1989 och gjorde omedelbart ett starkt intryck. Under sin första säsong i klubben var Hysén en bidragande spelare när Liverpool blev ligamästare. Han utgjorde då ett starkt mittbackspar tillsammans med legendaren Alan Hansen. Säsongen efteråt var Hysén fortsatt ordinarie och fick även bära lagkaptensbindeln några gånger. Under vintern 1991 avgick dock Dalglish som tränare och när Graeme Souness den våren presenterades som ny tränare gjorde han det klart och tydligt för Glenn att hans dagar på Anfield var räknade. ”Big man, you’re out” har blivit lite av ett klassiskt citat. Det blev knappt någon mer speltid alls för Glenn som sedan mitt under efterföljande säsong återvände till Sverige. Det blev totalt 93 matcher i Liverpooltröjan men om Souness inte hade kommit in i bilden hade det säkerligen blivit ett par säsonger till för den gode Glenn. 
 
Stéphane Henchoz
Den Schweiziske försvararen Henchoz var en Gérard Houllier-värvning som tillsammans med Sami Hyypiä formade ett stabilt mittlås i början av seklet. När Liverpool vann cuptrippeln 2000-01 spelade Henchoz över 50 matcher och denna siffra upprepades även följande säsong. Det blev totalt över 200 matcher för den blonde mittbacken i klubben under fem säsonger. Mot slutet av Houlliers tid som manager började dock Henchoz dra på sig en hel del skadeproblem, samtidigt som andra spelare började visa framfötterna. När Rafa Benítez sommaren 2004 tog över som manager var schweizarens dagar definitivt räknade. Det blev någon enstaka ligacupmatch den hösten innan han för gott försvann i januari 2005. Enligt Henchoz själv så behandlades han som luft, utan respekt och som att han inte alls existerade. Han blev totalt utfryst och ingick överhuvudtaget inte i den spanske managerns planer. Att Benítez där och då valde att satsa på Carragher i mittförsvaret bredvid Hyypiä kan ju däremot ingen klaga på i efterhand, även om det i praktiken blev Henchoz exit.
 
Danny Murphy
En annan uppskattad spelare från Houlliers era och de första säsongerna under 2000-talet var Danny Murphy. Mittfältaren med den fina passningsfoten skrev in sig i målprotokollet med jämna mellanrum och gjorde det även till en vana att bli matchhjälte mot United på Old Trafford. Han var bidragande i cuptitlarna 2001 och säsongen 2002-03 röstades Murphy även fram till säsongens spelare i Liverpool. Benítez intåg som tränare skulle dock bli Murphys fall. Spanjoren gjorde snabbt klart för mittfältaren att han överhuvudtaget inte ingick i planerna. En besviken Murphy blev rejält förkrossad och upplevde det som att han i princip kastades ut från klubben han supportat sedan barnsben. Även nära vännen Steven Gerrard tyckte att det var överraskande och tråkigt att se sin lagkamrat tvingas lämna där och då.
 
Emiliano Insúa
Minns ni den argentinske vänsterbacken som värvades från Boca Juniors ungdomsled 2007? Han gjorde inte mycket väsen av sig de två första säsongerna, men fick under 2008-09 göra en del framträdanden. Under säsongen 2009-10 skulle Insúa däremot slå igenom rejält då han etablerade sig som ordinarie vänsterback och spelade hela 44 matcher. Den säsongen inleddes dock Liverpools fall från toppen, men Insúa var ändå en spelare som gjorde det bra och i alla fall jag såg stor potential i honom. Han var då 21 år och hade framtiden framför sig. Att Rafa Benítez tid på Anfield tog slut sommaren 2010 torde inte påverka Insúas framtid, men icke sa Nicke. Roy Hodgson kom in och ersatte honom med Paul Konchesky. Om det kändes märkligt där och då så känns det med facit i hand helt obegripligt. Argentinaren har senare också berättat om sin besvikelse över att han plötsligt tvingades lämna Liverpool där han hade tagit en ordinarie tröja. Trots att han ändå fick en okej karriär (fortfarande aktiv) hade det kunnat bli så mycket mer på Anfield.
 
Mamadou Sakho
Den franske mittbacken lämnade sin moderklubb PSG sommaren 2013 och skrev på för Liverpool. Tre säsonger i rött blev det totalt, varav den första slutade med en snopen andraplats i ligan. Sakho värvades av Brendan Rodgers men det var Jürgen Klopp som skulle komma att tappa förtroendet för honom. I detta blev det dock inget direkt exit efter tränarbytet som hos övriga spelare jag nämnt. Klopp som tillträdde hösten 2015 verkade gilla Sakho till en början och fransmannen fick också speltid under den nye managern. På våren skulle dock Sakho stängas av för doping (felaktigt har det visat sig i efterhand), vilket gjorde att han missade resten av säsongen. Under sommarens träningsläger i USA (Klopps första försäsong med Liverpool) bröt mittbacken sedan även mot flera ordningsregler och skickades hem. Han ska flera gånger ha kommit för sent till olika samlingar. Klopp gillade inte den attityden och Sakho fick tillbringa hela hösten med reservlaget innan han i januari 2017 hittade en ny klubb i Crystal Palace.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-10-21 10:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool