LISTA: Fem magiska Europakvällar på Anfield under Klopp

På onsdag spelar Liverpool Champions League-semifinal mot Villarreal. Vad passar då bättre än att ladda upp med att åka tillbaka i tiden till några klassiska Europakvällar på Anfield under Jürgen Klopps ledning.

Liverpool – Dortmund 4-3, kvartsfinal Europa League 15/16
Efter att ha besegrat största rivalen Manchester United i åttondelsfinalen väntade sedan Klopps gamla gäng Dortmund i kvartsfinal. Det första mötet på Signal Iduna Park slutade 1-1 efter att Divock Origi stått för Liverpools mål i den första halvleken. Ett helt okej resultat för Liverpool att ta med sig hem inför returen på Anfield.

En match som till en början utvecklades till en mardröm för de röda inför ett hoppfullt Anfield. Dortmunds offensiv kom flygande gång på gång med Aubameyang, Reus och Mkhitaryan vilket resulterade i en 2-0-ledning för de gula redan efter nio minuters spel. Divock Origi (vem annars?) gav Liverpool lite hopp när han reducerade i matchminut 48. Kort därpå trodde nog nästan alla att det hela var över när Marco Reus gjorde 3-1, för där och då behövde Liverpool göra tre mål för att ta sig vidare.

Men de röda gav sig inte och visade upp en sanslös moral och styrka. Philippe Coutinho reducerade på klassiskt Coutinho-vis innan Mama Sakho lyckades kvittera på hörna i matchminut 78. Därefter blev det en mycket nervös avslutning på matchen där Liverpool hade svårt att skapa några riktigt heta chanser.

Men på tilläggstid nådde Dejan Lovren av alla människor högst på ett James Milner-inlägg och jublet på Anfield visste inga gränser. En riktig Europaklassiker och en av de mäktigaste comebackerna i turneringens historia var ett faktum. Det var också lite av början på startskottet kring Klopps ”we have to change from doubters to believers”-citat.

Dejan Lovren efter att ha nickat in 4-3 på tilläggstid.

Liverpool – Villarreal 3-0, semifinal Europa League 15/16
Efter att ha förlorat det första mötet på Estadio de la Cerámica med 1-0 kändes det som att returmötet på Anfield kunde bli en riktig nagelbitare.

Liverpool skulle dock komma ut rejält taggade och spände musklerna direkt. Redan i den sjunde matchminuten var dubbelmötet utjämnat då Bruno Soriano stod för ett självmål, och om inte fansen var med på noterna innan så var de sannolikt det nu. Det dröjde sedan till den 63:e minuten innan Daniel Sturridge efter ett fint förarbete av Roberto Firmino bröt dödläget, och när bortalagets Victor Ruiz fick syna det röda kortet en stund senare kändes det som att ett finalavancemang var mycket nära.

Adam Lallana satte sedan spiken i kistan drygt tio minuter från slutet när Firmino återigen visade klass när han var regissören bakom det hela.

Efter sammanlagt 3-1 var de gula ubåtarna ett slaget lag och Liverpool tog sig vidare till final i Europa League efter en riktigt bra insats inför en otrolig atmosfär.

Liverpool – Manchester City 3-0, kvartsfinal Champions League 17/18
Pep Guardiola hade inför mötet pratat om vilken respekt han hade för Liverpools fronttrio och att det är något mycket speciellt med hela atmosfären runt Anfield.

Hans tankar och känslor skulle visa sig bli sanna då Liverpool sköljde över City totalt och redan efter 31 minuter stod det 3-0 på uret. Den berömda fronttrion satte stor skräck i borta-försvaret och Mohamed Salah kunde utnyttja ett något halvtaskigt försvarsspel fram till 1-0. En formtoppad Alex-Oxlade Chamberlain bombade sedan in 2-0 inför en hemmapublik i extas. När Sadio Mané sedan nickade in 3-0 på ett inlägg från Salah kändes det som att det här dubbelmötet i princip var avgjort.

3-0 stod sig matchen ut och det var en otroligt imponerande insats av de röda som verkligen visade att de hade något stort på gång igen. Vi hade fått bevittna ännu en europeisk klassiker under Jürgen Klopps ledning. Och att pulverisera och kontra sönder världens då kanske bästa lag på det sättet satte nog skräck i de flesta klubbarna ute i Europa.

Liverpool – Roma 5-2, semifinal Champions League 17/18
Väl framme i semifinal ställdes Mohamed Salah mot sitt gamla lag Roma och det skulle visa sig att egyptiern hade en av sina allra bästa kvällar. Redan efter en dryg kvart visade han sin klass när han på ett fantastiskt sätt skruvade in 1-0 i det bortre krysset förbi en maktlös Alisson, som då vaktade Romas mål. Och precis innan halvlek skulle ”The Egyptian King” slå till igen och det var ett mål som hade ”Messi-vibbar” runt sig från argentinarens magiska chippmål hemma mot Arsenal i Champions League 2010/2011. Efter en genomskärare från Firmino blev han frispelad och chippade in bollen retfullt över den brasilianske skottstopparen.

Roma var som bortblåst och precis som i kvartsfinalen mot Manchester City var det ett helt otroligt hemmalag som bara körde på. De andra halvleken var inte speciellt gammal när de två andra i fronttrion skulle presentera sig. Salah spelade fram Mané som rakade in 3-0 och inte långt därpå agerade Salah framspelare igen. Firmino kunde enkelt raka in en passning från egyptiern i öppet mål innan brassen själv sju minuter senare nickade in 5-0. Det var till och med så att bortafansen applåderade ett furiöst hemmalag som återigen visade att deras Europaresa den säsongen inte var något att leka med.

Efter ett par halvtaskiga försvarsinsatser från Liverpool-försvaret kunde italienarna reducera två gånger om i slutskedet vilket skapade lite nerv inför returen i Rom.

Mohamed Salah trivdes verkligen mot sitt gamla lag Roma.

Liverpool – Barcelona 4-0, semifinal Champions League 18/19
”Corner taken quickly… ORIGI!” Ja, det är nog det bästa och största minnet många har från det helt galna vi fick bevittna den kvällen. Efter att något oförtjänt sett till matchbilden ha förlorat det första mötet på Camp Nou med 3-0 var läget inför returen minst sagt svårt. Och som om det inte vore nog saknade de röda två av sina viktigaste spelare i Salah och Firmino vilket gjorde att det på förhand i princip kändes hopplöst.

Men efter bara sju minuter slog han till, kultspelaren och den mytomspunne Divock Origi och där och då var känslan att något mycket speciellt var på väg att hända. Barcelona skapade sedan några vassa chanser till att helt punktera det här dubbelmötet innan paus, men Alisson stod som så många gånger för i vägen.

I halvtid kom sedan ett byte som förändrade allt. Andy Robertson tvingades utgå och in kom den flygande holländaren Gini Wijnaldum. I den 54:e minuten skulle han göra sitt första avtryck i den här historiska matchen. På ett fantastiskt inspel från Alexander-Arnold slog han till på ett tillslag och 2-0 var ett faktum. Nu var det verkligen ”game on” på Anfield. Och bara två minuter senare skulle han slå till igen. Ett fint inlägg från Shaqiri hittade holländarens panna och han nådde bland en drös Barca-spelare högst och Anfield var helt i extas.

Det var svårt att tro sina ögon, Barcelona-spelarna kunde nog inte heller tro sina ögon och nu hade Jürgens jaggernauts en otrolig chans att ta sig till sina andra raka Champions League-final.

Matchen stod sedan och vägde och känslan var att det hela skulle gå till förlängning. Men efter mycket kvickt tänkande från Alexander-Arnold och ett något sovande borta-försvar, slog han i den 79:e minuten in en låg hörna till en fristående Origi och resten är historia. 4-0 stod sig och vi hade just bevittnat den mest sanslösa vändningen någonsin på Anfield och en vändning i samma klass som med den i Istanbul 2005.

*** *** ***

Har du någon Europakväll på Anfield under Klopps ledning som du känner lite extra för? Kommentera gärna nedan, men kom ihåg att hålla god ton.

Källor: bbc.co.uk, uefa.com

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-04-25 14:00:00