Lagbanner
Lista: Fem underskattade spelare i modern tid

Lista: Fem underskattade spelare i modern tid

Liverpool har genom alla tider haft många stora spelare som varit direkt avgörande i kampen om de stora titlarna. Men det finns alltid några spelare som inte riktigt får det erkännande de ibland kanske förtjänar. Vilka är då några av dessa spelare?

Steve Finnan

Irländaren var en viktig del av Rafael Benitez framgångsrika bygge på Anfield och gjorde sällan bort sig från sin högerbacksposition. Finnan visade upp en imponerande stabilitet under sina fem säsonger och 217 matcher på Merseyside och lite likt Andy Robertson gjorde han livet surt för många spelare när han ångade på outtröttligt upp och ner längs sin kant. Han hann med att vinna den berömda Champions League-finalen i Istanbul 2005 samt FA-cupen 2006 i den röda tröjan, innan han senare blev ersatt av spanjoren Arbeloa och la skorna på hyllan 2008. Han är dessutom den enda spelaren i historien som har spelat VM, Champions League, UEFA-cupen, Intertoto cup samt i de fyra högsta divisionerna i engelsk fotboll, inte illa. Han är än idag väl omtyckt av många Kopites runt om i världen.

Fabio Aurelio

Den brasilianske vänsterbacken hämtades in under 2006 efter att tidigare ha spelat under Rafael Benitez i Valencia. Var likt Finnan ingen spelare som gjorde något större väsen av sig bland lagets dåvarande stjärnspelare. Han var faktiskt även den första brassen någonsin att bära den röda tröjan. Med en minst sagt känslig vänsterfot går det absolut att argumentera för att Aurelio var en av Europas mest underskattade vänsterbackar under en period där Liverpool var framgångsrika i Europa samt ytterst nära att vinna ligan säsongen 08/09.  Hans högstanivå var det inget fel på men skador förstörde dessvärre stora delar av brassens Liverpoolkarriär och efter lagets andraplats i ligan hämtade sig Aurelio aldrig riktigt från sina skador. Det hela slutade med att han till slut flyttade hem till moderklubben Gremio under Roy Hodgsons intåg som manager 2011/2012. Han blir framför allt ihågkommen för den fantastiska frisparken säsongen 08/09 borta mot Manchester United när Liverpool pulveriserade ärkerivalen på Old Trafford med 4-1.

Lucas Leiva

En annan Gremio-produkt hämtades in till Merseyside under 2007. En då 20 år gammal Leiva kom till Liverpool under en tid då klubben kanske hade världens bästa mittfält i form av Gerrard, Alonso och Mascherano. Till en början fick han föga förvånande inte så mycket speltid men brassens tid i klubben skulle komma. Efter att Alonso och sedermera Mascherano lämnat klubben började Leiva visa upp en fin stabilitet på den sittande mittfältspositionen. Han gjorde inte mindre än 50 matcher för klubben under säsongen 09/10 och hans peak i klubben kom kanske säsongen därpå då han efter många fantastiska insatser blev framröstad till årets Liverpoolspelare. Undertecknad fanns på plats på Anfield och minns brassens otroliga insats på mot Manchester City under säsongen 11/12 där han åt upp en av ligans då bästa spelare i Yaya Toure. Han drabbades dessvärre kort därefter av en allvarlig knäskada som höll honom borta en tid. Väl tillbaka var han aldrig riktigt samma spelare och lämnade till slut klubben efter tio år och 346 matcher på Merseyside för italienska Lazio, där han fortfarande huserar. En otroligt omtyckt spelare som verkligen älskade klubben och var en föredömlig ledartyp på och vid sidan av planen.

Yossi Benayoun

Den hale kreatören Benayoun hämtades in från West Ham under 2007 och anpassade sig snabbt till Benitez filosofi då han var delaktig i 47 av Liverpools 59 matcher säsongen 07/08. Benitez såg honom som en matchvinnartyp och ofta som en ”supersub”. Han bidrog trots ganska lite speltid med några fina aktioner och mål under säsongen varav ett hattrick i 8-0-krossen i Champions League mot Besiktas på Anfield. Säsongen därpå spelade han en vital roll när han gjorde matchens enda mål borta på Bernabeu mot Real Madrid i den första åttondelsfinalen i Champions League-slutspelet. Israelen stod också för några viktiga mål i jakten på den till slut förlorade ligatiteln där hans två mål i det galna 4-4-mötet mot Arsenal kanske är de som sticker ut mest. Efter ett hattrick tidigt på säsongen hemma mot Burnley blev han även den första engelsbaserade spelaren i historien att göra hattrick i Premier League, Champions League samt i FA-cupen. 29 mål och 134 matcher senare blev han till slut något märkligt såld till Chelsea under 2010. Lovordades av kapten Gerrard men var en spelare vars ibland loja arbetskapacitet samt något klena fysik säkert bidrog till att hans status i klubben aldrig riktigt nådde några högre höjder.

Emile Heskey

Den tunge brittiske centertanken hämtades in från Leicester inför säsongen 00/01 och bildade ett giftigt anfallspar med Michael Owen. Hans första säsong i klubben slutade succéartat då han var starkt bidragande till att Liverpool tog hem en historisk trippel när de vann UEFA-cupen, FA-cupen samt Ligacupen. Han stod för 22 mål på 56 matcher och var stundtals en mardröm för försvararna att tas med. Med sin kraftfulla spelstil var han svårstoppad. Heskey startade säsongen därpå lovande innan han drabbades av en kraftig måltorka men trots det slutade Liverpool på en fin andraplats i ligaspelet säsongen 01/02. De två kommande säsongerna dalade engelsmannens form tyvärr betänkligt vilket slutade med att han till slut blev såld till Birmingham under 2004. Han kanske inte var den mest profilstarka spelare som äntrat Anfields gräsmatta och stod ofta i skuggan av sin anfallskollega Owen. 60 mål på 223 matcher och många viktiga mål under trippelsäsongen 00/01 är likväl inte så illa för en spelare som hade det mesta förutom en riktig tro på sig själv och sin förmåga.

***

Vilka underskattade Liverpoolspelare har ni på näthinnan? Kommentera nedan!

Källor: lfchistory.net, givemesport.com, liverpoolcore.com







 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-02-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool