Lagbanner
LISTA: Fem värvningar som inte levde upp till sin prislapp

LISTA: Fem värvningar som inte levde upp till sin prislapp

Liverpool har under åren plockat in några spelare som inte lyckats uppfylla förväntningarna baserat på transfersumman de köptes för. Här är fem spelare som inte lyckades prestera på Merseyside sett till sin prislapp.

Alberto Aquilani  
Den tidigare italienske landslagsmannen kom till Liverpool från Roma inför säsongen 09/10 för 20m euro och var tänkt som en ersättare till Xabi Alonso som lämnat klubben för Real Madrid. Det skulle visa sig bli lite väl stora skor att fylla för Aquilanis del. Italienaren hade tillsammans med Lucas Leiva svårt att axla tappet efter Alonso och det visade sig inte minst resultatmässigt då Liverpool inte kunde upprepa sin fina fjolårssäsong. Redan efter en säsong i den röda tröjan valde italienaren att gå ut på lån i jakten på mer speltid.

Skutan styrdes mot hemlandet Italien och Juventus, där blev det bara en säsong innan han var tillbaka på Merseyside igen. Ett utlån som tyvärr inte verkade ha gett Aquilani de rätta bitarna för att lyckas i Liverpool, vilket gjorde att det blev ytterligare en lånesejour i stövellandet. Den här gången spenderade han en säsong i Milan, med ett liknande resultat som tidigare i Juventus. Efter tre år på de brittiska öarna lämnade han sedan permanent för Fiorentina i augusti 2012.  

Han gick nyligen ut i media där han grämde sig över tiden i klubben och såg sig själv som en misslyckad värvning. Det är svårt att inte skriva under på det då det bara blev ett mål och sex assist på 18 framträdanden i Liverpooltröjan för italienarens del.

Andy Carroll 
Den något sega och tunga anfallaren hämtades in under Kenny Dalglish ledning i januari 2011. Den legendariske Dalglish visste redan att klubben skulle tappa Fernando Torres den vintern och behövde göra allt i sin makt för att hitta en ersättare för pengarna. Carroll blev i och med övergången till Liverpool den dyraste engelsman någonsin. 35m pund fick klubben hosta upp för att plocka in honom från Newcastle. Det tog lite tid för Carroll att hitta in i laget och efter sex matcher gjorde han sina första mål då han nätade dubbelt hemma mot Manchester City.

Under resterande delar av säsongen kändes det mest som att den feta transfersumman satt som limmad över den tunge anfallarens axlar. Han gick mållös under stora delar av säsongen innan han fick lite upprättelse med mål i både FA-cup semin mot Everton och i finalen mot Chelsea.

Han spenderade lite drygt 2,5 år i Liverpool innan han lämnade för West Ham under sommaren 2013. ”Big Andy” hann med att vinna Ligacupen för The Reds och stod totalt för elva mål på 58 matcher. Han ses av många som en av klubbens sämsta värvningar någonsin sett till prislapp och vad han uträttade – och det är svårt att inte hålla med.

Lazar Markovic
Det serbiska kvicksilvret lämnade Benfica under sommaren 2014 och blev Liverpools fjärde "stora" värvning efter Rickie Lambert, Adam Lallana och Emre Can. För 25m euro fanns det förväntningar på honom i en klubb som höll på att bygga något nytt efter pengarna från Luis Suarez övergång till Barcelona. Den då 20-årige yttermittfältaren som gjorde succé i Benfica hade däremot svårt att göra detsamma på Merseyside. Han deltog i nitton Premier League-matcher och femton cupmatcher under säsongen 14/15, men redan under början av 2015 började speltiden minska för Markovic del. Efter en ganska trög 14/15-säsong gick han sedan ut på lån till turkiska Fenerbahce för att få speltid och erfarenhet.

Väl där inledde han fint innan en hamstringskada stoppade honom från att spela något mer under våren 2016. Hans låneresa fortsatte sedan tillbaka till Portugal och Sporting Lissabon och efter det blev det ett par sejourer i Hull City och Anderlecht, utan någon vidare lycka. Efter många turer lämnade serben till slut The Reds i januari 2019.

Lazar Markovic var en spelare undertecknad minns som en fin fotbollsspelare i sina bästa stunder. Tyvärr blev det väldigt få sådana för honom under sin tid i den röda storklubben. Hans handviftande incident som renderade i ett rött kort i Champions League-mötet hemma mot Basel i december 2014 är tråkigt nog säkert det starkaste minnet många supportrar har av Markovic tid i klubben. Det blev totalt tre mål och en assist på 34 matcher i Liverpooltröjan för serbens del.

Mario Balotelli 
Super-Mario eller inte, ja det var med facit i hand en riktig chansning klubben stod för när de plockade in den kontroversiella italienaren från Milan för 20m euro i slutet av sommarfönstret 2014. Han inledde annars sin tid i The Reds ganska lovande i säsongspremiären borta på White Hart Lane mot Tottenham. Han bildade en intressant duo framåt med Daniel Sturridge och gjorde i princip allt rätt utom mål. Efter det mötet var tiden i klubben tyvärr mestadels nattsvart för den gode Mario. Han var enligt flera uppgifter ofta ointresserad och stundtals usel på träning och rubrikerna kring honom var ofta av det negativa slaget.

Därför var det nog många Liverpoolsupportrar som blev glada när han bara en säsong senare återvände till Milan på lån. Låneuppehållet hos de rödsvarta blev ingen hit, då han kämpade med ljumskproblem som höll honom borta från spel i drygt tre månader. Han mäktade bara med ett mål på 20 matcher vilket fick Milan att skicka tillbaka honom till de brittiska öarna efter lånetidens slut.

Väl tillbaka i Liverpool blev det inget mer spel utan han lämnade klubben på fri transfer till Nice under sommarfönstret 2016. Balotelli stod totalt för fyra mål på 28 matcher och hans tid i Liverpool kan inte ses som något annat än ett totalt misslyckande. En värvning som i ärlighetens namn aldrig borde blivit av.

Christian Benteke 
Den store belgaren hämtades in under Brendan Rodgers vid rodret under sommaren 2015 för 32,5m pund. Efter en lång tid av spekulationer lämnade Benteke Birmingham och Aston Villa för att prova vingarna i en större klubb – efter att han under några säsonger visat framfötterna ordentligt hos de vinröda lejonen.

Han hämtades in för att försöka fylla målen som Rickie Lambert, Fabio Borini och Mario Balotelli misslyckats med att göra. Efter tappet av Luis Suarez och när den allt för skadebenägne Daniel Sturridge inte längre stod för klubbens mål behövde Rodgers en frontman att lita på. Han inledde sin tid i The Reds ganska lovande med fyra mål på de första 9 matcherna och de flesta minns säkert också hans fantastiska cykelspark borta mot Manchester United.

Den där riktiga succén uteblev tyvärr på Merseyside då Bentekes styrkor som spelare inte riktigt passade lagets spelsätt fullt ut. Det märktes tydligt att hans spel med fötterna och att den rätta arbetskapaciteten inte riktigt fanns där för att spela förstafiol i ett lag som ville spela possession-inriktad fotboll. Totalt blev det elva mål på 49 matcher i Liverpooltröjan för belgarens del innan flyttlasset gick vidare till London och Crystal Palace.

*** ***

Källor: lfchistory.net, transfermarkt.com

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-12-27 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool