Lagbanner
Liverpool - Arsenal 2-2: Upphämtning mot serieledarna

Liverpool - Arsenal 2-2: Upphämtning mot serieledarna

Efter en bedrövlig inledning stod Liverpool för 60 fantastiska minuter mot serieledarna på Anfield. Trycket som skapades från spelarna och publiken höll på att resultera i tre poäng men till slut var det Aaron Ramsdale som skulle få det sista ordet när han stod för helt galen räddning med bara sekunder kvar att spela.

Ett Liverpool som gått en ordentlig kräftgång under egentligen hela säsongen mot ett högt flygande Arsenal på Anfield. En match som på förhand egentligen bara skulle kunna sluta på ett sätt, med tre lätta poäng för bortalaget.

Jürgen Klopp gav det i alla fall chansen när han ruskade om ordentligt laget i jämförelse med den elva som klev ut på Stamford Bridge i tisdags. Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Cody Gakpo, Mohamed Salah och Virgil van Dijk var alla tillbaka från start. Glädjande var även att Thiago var tillbaka i truppen efter en tids skadefrånvaro. Hur som helst var det i alla fall så att elvan som Klopp valde att ställa på benen gjorde att man andades lite optimism.

För trots kräftgången och de uteblivna resultaten har det ändå funnits ljusglimtar även denna säsong. Matcher där Liverpool blixtrat till och sett ut som sitt forna jag, framför allt på Anfield, och då tänker jag främst på 1-0-segern mot Manchester City i oktober och 7-0-krossen mot Manchester United för någon månad sedan. Förhoppningen var såklart att vi skulle få se något av liknande karaktär även denna påskdag.

Liverpool inledde precis som man gjort de senaste matcherna, tempofattigt. Samtidigt såg det ut som att ingen spelare verkade veta vad spelidén var, om det ens fanns någon.

Det var givetvis bortalaget som skulle dra det första stråt. Efter en kavalkad av parodiska misstag från bland annat Robertson och van Dijk kunde Martinelli rinna igenom och rulla bollen förbi Alisson och in i mål.

Efter målet fortsatte Liverpool se exakt lika dåliga ut och som supporter väntade man bara på ett nytt Arsenal-mål. Och det skulle komma. En enkel djupledspassning in bakom Alexander-Arnold kunde Martinelli springa in i den ytan och slå ett pricksäkert inlägg till Jesus som lätt styrde in bollen i mål. Och samtidigt som han sprang iväg för att fira stod fortfarande van Dijk och Robertson och stirrade på varandra frågande om vem som faktiskt skulle markera honom.

Sedan tände matchen, men framför allt spelarna och publiken till, och allt började med att Xhaka (föga förvånande) och Alexander-Arnold kom i luven på varandra. Det gav Liverpool-spelarna energi och helt plötsligt började de visa lite hjärta. Efter ett fint anfall där Jones klackat till Jota som hittade in mot Henderson vars misslyckade avslut blev till en perfekt passning till Salah som kunde styra in reduceringen.

Liverpool fick luft under vingarna samtidigt som det fortsatte vara irriterat bland spelarna på planen. En fin kvitteringschans skulle komma. Alexander-Arnolds lyftning mot bortre ytan styrdes in centralt av Jota och till slut landade bollen framför fötterna på Henderson som däremot inte kunde hålla nere sitt avslut under ribban.

”The Reds” startade den andra halvleken som man avslutade den första, genom att trycka ner Arsenal. Efter en hörna gav det trycket resultatet när Jota gick omkull i en duell med Holding, domare Paul Tierney tvekade inte utan pekade på straffpunkten. Salah klev fram och gjorde precis som han gjorde mot Bournemouth, sköt utanför.

Där och då hade luften kunnat gått ur Liverpool. Men de fortsatte istället trumma på och pressade ner Arsenal och skapade chans efter chans. Till slut kom så kvitteringen när Alexander-Arnold läckert tunnlade Zinchenko och sedan lyfte in bollen mot den bortre delen där inhoppande Firmino kom och knoppade dit bollen i matchens slutminuter.

Men det var inte slut där. Med sex tilläggsminuter var det mycket fotboll kvar att spela. Ett gyllene läge skulle komma med bara sekunder kvar när Nunez nickade ner bollen mot Konate som bröstade bollen mot mål men Ramsdale hann över och lyckades precis förhindra bollen från att passera mållinjen.

Det vände sedan åt andra hållet när Arsenal kom tre mot en men Martinelli lyckades inte med sin passning mot Saka samtidigt som Alisson som vanligt var vaken och tajmade sin utrusning perfekt.

Bortsett från den dåliga inledningen var Liverpool det klart bättre laget och förtjänade definitivt alla tre poängen. Men det är lite symptomatiskt för den här säsongen, det är för mycket stolpe ut. Ett tydligt exempel på det är det faktum att Liverpool i denna match samlade ihop till hela 4,76 i expected goals, men trots det bara gjorde två mål. 

TV: Matchsammandrag Liverpool-Arsenal 
 

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-04-09 19:54:00
Author

Fler artiklar om Liverpool