Lagbanner
Anfield, 2023-05-20 16:00

Liverpool - Aston Villa
1 - 1

Liverpool - Aston Villa 1-1: Firmino vinkade adjö som målskytt

Liverpool - Aston Villa 1-1: Firmino vinkade adjö som målskytt

Roberto Firmino är den spelare som allra främst symboliserar Klopps tid i Liverpool. Mot Aston Villa fick han i sitt allra sista framträdande på Anfield vinka adjö till publiken, som sjungit hans namn i så många år, som målskytt.

Sista hemmamatchen för säsongen och Anfield-publiken fick vinka sina sista farväl till en kvartett spelare som alla spelat betydande roller för Liverpool under sina säsonger i klubben. Både Alex Oxlade-Chamberlain och Naby Keita har sedan de anslöt varit drabbade av enorma skadeproblem och det är den största anledningen till att ingen av dessa riktigt levde upp till de förväntningar som i alla fall jag hade på dem. Trots det har de fortfarande varit bidragande orsaker till de titlar som Liverpool lyft under Klopps tid i klubben.

Sen har vi den evigt unge James Milner. En av de absolut bästa fri transfer-värvningarna någonsin i Premier League, kanske till och med den bästa. Även om han nu lämnar klubben i sommar kommer hans namn alltid finnas kvar i väggarna på AXA Training Centre eftersom han har en dörr, ”James Milner Door”, döpt efter sig. Han kommer vara ihågkommen för mycket men det som jag kommer komma ihåg honom mest för är han ständigt hårda arbete. Det visar han inte minst när han varje försäsong är den som presterar allra bäst resultat på fystesterna. Frågan är nu, vem kommer ta över den stafettpinnen nu?

Till sist, den som haft allra störst påverkan sedan han kom till klubben. Roberto Firmino. En otroligt osjälvisk spelare som är Jürgen Klopps fotboll personifierad och den enskilt viktigaste spelare till att vi nått de höjder vi nått och vunnit de titlar vi vunnit under tyskens ledning. Det gjorde ont när Fernando Torres, Luis Suarez, Philippe Coutinho och Sadio Mané lämnade Liverpool. Men att vinka farväl till Firmino kommer vara tusen gånger jobbigare och det är något som kommer svida under en lång, lång tid.

Men det var inte hyllningarna till dessa fyra som till en början skulle hamna i fokus den här eftermiddagen, det skulle huvuddomare John Brooks se till. Liverpool startade otroligt dåligt och efter dryga tjugo minuters spel hann Konaté inte med Watkins i djupled. Han tvingades sträcka ut benet i ett försök att stoppa engelsmannen som föll och det var straff för bortalaget, en solklar sådan. Samme Watkins klev fram och rullade bollen bredvid Alissons vänstra stolpe. Skulle det kanske vara en väckarklocka för Liverpool? Nej. Bara minuter senare hade Ramsey gett Villa ledningen.

Det dröjde sedan till stopptid av den första halvleken innan det faktiskt hände något mer i matchen. Då var det Mings som stoppade Gakpos framfart genom att sparka honom, med dobbarna, i magen. Rött kort? Nej. Huvuddomare Brooks valde att hala upp det gula istället. Kanske skulle då VAR tala om för honom att det kanske borde vara en annan färg? Nej, inte alls, det gula kortet fick stå.

Bara minuter efter det fick Henderson en spark på vaden i straffområdet. Huvuddomaren vinkade avvärjande och VAR höll med även denna gång.

Tio minuter in i den andra halvleken var det dags för nästa viktiga domslut att fattas. Efter mycket om och men kunde Gakpo till slut dunka in kvitteringsbollen. Men glädjen för Liverpool-supportrarna skulle bli kortvarig. Domaren sprang ut till VAR-skärmen (när har det någonsin hänt när en offsidesituation ska bedömas?) och hittade en offside på van Dijk. Trots att Konsa klart och tydligt försöker rensa undan bollen och att det alltså ska bedömas som en aktiv handling, dömdes målet bort.

Men sedan var det dags för två andra herrar att kliva in i handlingarna till publikens enorma jubel när både Firmino och Milner äntrade Anfields gräsmatta för sista gången, i alla fall som Liverpool-spelare.

Och vilken avslutning det skulle bli på matchen. I den 89:e minuten hittade Salah en yttersida och där stormade Firmino fram, i sin allra sist hemmamatch, och prickade dit kvitteringen.

Liverpool tryckte därefter på för ett segermål men dessvärre kom det aldrig något sådant och det blev bara en pinne, något som innebär att jakten på att försöka nå en topp fyra-plats i princip är helt över.

Hur som helst är jag glad över att det åtminstone inte blev en förlust i Milners och Firminos sista framträdanden på Anfield. Att Firmino dessutom är den som får göra målet i matchen är väldigt glädjande.
 

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-05-20 18:25:00
Author

Fler artiklar om Liverpool