-
-

Liverpool - Atlético Madrid 2-3 (Tot. 2-4)

Drömmen om dubbeln slogs i kras när de regerande mästarna från Merseyside slogs ut i CL-åttondelen efter 2-3 hemma mot Atlético Madrid.

Mål
Liverpool: Wijnaldum (43), Firmino (94)
Atlético Madrid: Llorente (97) (105+1), Morata (120+1)

Liverpool Football Club

Liverpool får tillbaka två nyckelspelare i vänsterbacken Andy Robertson och mittfältskaptenen Jordan Henderson samtidigt som Alisson Beckers namn står kvar på skadelistan. James Milner och Fabinho lämnas båda kvar på kvisten efter att ha startat i lördags mot AFC Bournemouth

Mané - Firmino - Salah
Wijnaldum - Henderson © - Oxlade-Chamberlain
Robertson - van Dijk - Gomez - Alexander-Arnold
                                  Adrián

På bänken sitter Lonergan, Matip, Fabinho, Milner, Lallana, Minamino och Origi.

Skador & avstängningar: Shaqiri, Alisson, Clyne

Club Atlético de Madrid

Tre nya namn i startelvan från lagens första möte för några veckor sedan. Nytt tvåmannaanfall när hela världens Bondskurk Diego Costa och supertalangen Joao Felix byter av Alvaro Morata (som förpassas till bänken) och Angel Correa (som tar plats till höger i Diego Simeones mittfältsfyra). Vidare får en comebackande Kieran Trippier chansen från start när han återvänder till hemlandet England.

Costa - Felix
Koke © - Saul - Thomas - Correa
   Lodi - Felipe - Savic - Trippier
                      Oblak

På bänken sitter Adan, Gimenez, Vrsaljko, Lemar, Llorente, Morata och Carrasco.

Skador & avstängningar: Poveda

Förutsättningar: Atlético Madrid har 1-0 med sig från det första mötet på Wanda Metropolitano.

Vi har inte ens passerat en minut förrän det hettar till ordentligt när annars så placeringssäkre Virgil van Dijk sackar efter och upphäver Liverpools offsidefälla. Diego Costa ser detta, sätter av i djupled och får passningen. Spanjoren styrs utåt höger och avslutet rullar utanför Adrians första stolpe. Nära en tidig kalldusch där.

Bortsett från VvD:s förvirring direkt på visslan en mycket bra start från Liverpool som spelar betydligt mer direkt och rakare än man gjorde nere i Madrid. Man kladdar mindre på bollen och i princip varje passning går framåt till en spelare i fart. Atlético står dock samlat och disciplinerat och har än så länge inte släppt till några jättechanser. Madrasserna är heller inte ofarliga framåt, Madridklubbens vilja att hitta in bakom Reds backlinje ger Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold en nödvändig påminnelse om att den här matchen minsann inte bara handlar om att hämta upp 1-0-underläget - man måste hålla nollan också.

Vi har spelat trettio minuter av matchen och det är en mycket underhållande och fartfylld tillställning lagen bjuder på. Atléti får en period med mer bollinnehav och visar upp ett rappt och precist passningsspel medan Liverpool väljer att lyfta långt på sina vingspelare när tillfälle ges. Tempot är högt och späds bara på ytterligare av en magisk hemmapublik och en eldig bortasektion.

I den 36:e minuten är Liverpool nära 1-0 när Alexander-Arnold hittar Roberto Firmino med ett inlägg från höger. Brassen får en fot på den men Jan Oblak räddar kvalificerad med en utsträckt högernäve.

Mål: Två minuter från paus när Alex Oxlade-Chamberlain (fullständigt suverän ikväll) slungar in ett inlägg mot Gini Wijnaldum som helt omarkerad får nicka in 1-0 (1-1) till de röda från Merseyside.

Liverpool behåller ett fast grepp om taktpinnen och fortsätter att pressa Atléti långt ned på deras egen planhalva. ”El Cholo” ser detta och agerar tidigt när han plockar av Diego Costa redan i den 55:e minuten. Marcos Llorente ersätter.

Med 60 minuter på matchuret är Liverpool nära att utöka sin ledning vid ett, två och tre tillfällen. Robertson följer med upp i en kontring och nickar i ribban från bara någon meters avstånd och minuten senare är han nära att ta revansch på sig själv när han är först på Oblaks retur på TAA:s tunga skott. Slovenen storspelar dock och räddar även det läget. Nu börjar tröttheten komma fram hos ett bortalag som fått jaga boll i mer än en timme nu.

Dryga tio minuter från slutet får Liverpools skotske landslagskapten ännu en chans att ta sig in i målprotokollet när han nås av en snett inåt bakåt-passning från sin ytterbackskollega och avslutar tätt över Oblaks ribba.

Minuten efter gör Jürgen Klopp sitt första drag när Oxlade-Chamberlain något överraskande plockas av till förmån för James Milner. Kanske är det dags för Liverpool att börja sejfa lite nu? Ett spanskt mål innebär ju trots allt att Reds måste göra två till.

Sadio Mané försöker med en, två bicicletas och Mo Salah ser ut som Arjen Robben när han snurrar upp halva bortalaget och curlar med vänstern mot bortre krysset. Avsluten susar dock över ribban och det blir faktiskt Atlético som kommer närmast ett avgörande under ordinarie tid när man har en boll i mål på stopptid. Linjemannens flagga åker dock upp direkt och vi har en förlängning att vänta.

Första förlängningskvarten

Mål: Liverpool tar ledningen i dubbelmötet när Roberto Firmino nickar i stolpen och slår in sin egen retur i en tom målbur. 94 minuter spelade och nu har Liverpool ett överjävligt momentum i matchen.

Mål: Ett momentum som slängs bort, kasseras och vaskas när Adrián följer upp en totalt misslyckad utspark med ett minst lika misslyckat ingripande på Marcos Llorentes badtoffel till avslut. 1-2 i den 97:e minuten.

Mål: Ytterligare ett Atléti-mål, ytterligare ett Adrián-misstag. Återigen är det Llorente som målar när han skruvar in 2-2 bakom en handfallen LFC-keeper.

Andra förlängningskvarten

Den avslutande kvarten rivs upp och slits sönder av ett frustrerat Liverpool som börjat tröttna rejält på ett maskande Atlético Madrid. De röda fokuserar på fel saker, tappar i tempo och slutar skapa lägen.

Mål: Alvaro Morata slår spiken i kistan med sitt 3-2-mål. Spanjackerna går vidare med ett sammanlagt resultat om 4-2.

Sammanfattning

Jag tror att jag talar för ganska många röda när jag konstaterar att det var ett bra tag sedan fotbollen fick mig att känna så här mycket. Man har liksom bäddats in i ett tjockt lager av likgiltighet i takt med att Reds staplat segrarna på hög. 0-1 i 87:e på Villa Park? De fixar det. 1-2 hemma mot Hammers? Det grejar de. 0-1 nere i Madrid? Vi tar dem på Anfield. Ikväll? Ångest, genuina raseriutbrott och förtvivlan. Vidrigt, förstås, men ändå helande på något obskyrt katarsisplan.

Till matchen då. Jag skulle ranka kvällens insats bland Liverpools bästa den här säsongen, tätt bakom 4-0an mot Leicester och 3-1-uppvisningen hemma mot Manchester City. Alex Oxlade-Chamberlains outtröttliga löpningar påminde om bussen från filmen Speed (som sprängdes till bitar om den färdades under en hastighet om 80 km/h), Jordan Henderson var tillbaka efter tre veckor och var dominant på mitten och Trent Alexander-Arnold matade fronttrion med frispelning efter frispelning. Europas bästa lag befäste sin plats i ordningen och såg länge ut att brotta ned ett defensivt starkt Atlético Madrid trots stundtals genomvått krut i bössan. Man gjorde 2-0 tidigt i den första förlängningskvarten och hade vänt dubbelmötet. Ett sådant momentum med såväl orken som supportrarna på sin sida ska inte gå att tappa i det läget, i alla fall inte med världens bästa målvakt mellan stolparna. Problemet var bara att Alisson Becker satt skadad på läktaren ikväll.

Adriáns misstag blev ödesdigra och förlorade Liverpool matchen. Tyvärr är det det som får bli kontentan av det här returmötet; Jan Oblak räddade Atlético, Adrián gjorde det motsatta för Liverpool.

Spelaromdömen

Adrián har räddat Liverpool flera gånger den här säsongen och har varit en suverän två bakom Alisson. Ikväll var dock ett rejält bottennapp.

Trent Alexander-Arnold skapade mängder i offensiv väg. Han spelade fram, sköt från distans och vann bollen högt upp i banan. En av planens främsta. Joe Gomez darrade vid någon nedtagning men var i stort sett fläckfri i övrigt. Virgil van Dijk somnade till när Reds försökte ställa Costa offside men växte in i matchen och utgjorde ett ständigt hot på de många offensiva hörnorna. Andy Robertson hade en rad chanser att avgöra för Liverpool men var alldeles för oskarp i avslutslägena.

Jordan Henderson var lugnet själv med bollen ikväll. Orädd i närkampsspelet. Fick Liverpool att ticka. Gini Wijnaldum nickade in 1-0 till Reds och jobbade stenhårt i sin roll till vänster på mittfältet. Alex Oxlade-Chamberlain var matchens bäste spelare. Alltid rättvänd, alltid spelbar och i ständig rörelse. Märkligt utbytt i 80:e.

Mohamed Salah hade en hel del chanser men brände dem alla. Frustrerande oskarp framför mål. Roberto Firmino höjde sig efter paus när ytorna blev större. Mannen bakom 2-0-målet. Sadio Mané var vital i de höga bollvinsterna, en lojal lagspelare som alltid tar jobbet över hela banan.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Alex Oxlade-Chamberlain

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-03-12 02:30:15