Liverpool-Bournemouth 3-1: Seger i hemmapremiären trots svag inledning

Säsongens första match på Anfield inleddes kaotiskt men slutade med tre poäng för Liverpool.

Jürgen Klopp ställde upp med exakt samma elva som förra helgen, men på bänken fanns även det pinfärska nyförvärvet Wataru Endo. Inte ens minuten hade passerat när japanen fick se sina nya lagkamrater släppa in en boll efter misslyckad timing i försvarsspelet. Domaren dömde dock bort målet för offside, men minuten senare schabblade backlinjen igen och Antoine Semenyo gav bortalaget ledningen. Om Endo mot förmodan inte redan nu hade börjat fundera på till vilket dårhus han hade anlänt så fick han det bekräftat när en till synes onykter Alisson gav sig ut på djupt vatten och varnades innan vi ens nått tio minuters spel.

I en smått kaotisk första halvlek var det som tur nog inte bara Liverpools backlinje som behövde anstränga sig. Luis Diaz visade först från vilken världsdel han kommer när han akrobatiskt kvitterade till 1-1 och när Dominik Szoboszlai senare med en enkel kroppsfint gick åt höger precis innanför straffområdet sparkades han ner av en Bournemouthförsvarare. Neto i bortamålet överlistade dock Mohamed Salah från straffpunkten men lyckades inte styra bort returen vilket egyptiern tackade för och gav Liverpool ledningen med ett kontrollerat avslut. Utöver dessa händelser hade även Virgil van Dijk en nick i ribban under första halvleken.

Efter pausvilan utvecklades matchen mer till ett “vanligt hemmamöte mot Bournemouth” där Liverpool kontrollerade spelet och publiken kände lukten efter fler hemmamål. Innan timmen var spelad skulle dock förutsättningarna förändras rejält då Alexis Mac Allister blev utvisad. För att inte göra denna matchrapport överdrivet lång vill jag inte diskutera situationen alltför länge. Men vi måste ändå konstatera att argentinarens handling inte var särskilt våldsam trots att han visade sulorna. Det är mer en sammanstötning än en tackling och om detta resulterar i rött kort hoppas jag verkligen att domarna kommer vara lika konsekventa hela säsongen.

Trots en man mindre skulle sista halvtimmen ändå inte bli särskilt nervös eftersom Diogo Jota kort därpå ökade på till 3-1 då han snappade upp en retur efter att Szoboszlai testat bössan. Med Mac Allister utvisad så fick Endo till slut debutera och vi får hoppas att japanens intryck av att spela på Anfield övertrumfar de eventuella mardrömmarna som kan ha satt sig på hans hjärnhinna inledningsvis. 3-1 stod sig sedan hela vägen in, mycket tack vare Alisson som tvingades göra några starka räddningar på slutet.

Trots den svaga matchinledningen så blev det programenligt tre poäng i hemmapremiären. Förbättring krävs dock framöver eftersom bättre motståndare nog hade kunnat straffa oss hårdare än vad Bournamouth gjorde idag. Vi får även hoppas att Diaz och Alexander-Arnold som verkade få känningar på slutet inte drog på sig alltför allvarliga skador.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2023-08-19 18:03:24