Anfield, 2024-08-25 17:30

Liverpool - Brentford
2 - 0

Liverpool- Brentford 2-0- Stor klass med både nytt och gammalt.

Säsongspremiär på Anfield väntade och hemmalaget Liverpool svarade upp mot förväntningarna. Ett mål i vardera halvlek fastställde en tillslut väldigt övertygande och komfortabel seger där det gick att se prov på fotboll från både en gammal tysk och en färsk ny nederländare.

Det var en förväntansfull Anfieldpublik som fick se ett Arne Slot- Liverpool leva upp till förväntningarna. Brentford kommer ut och spelar ungefär som förväntat, hårt och genom att stå rätt i sina positioner. Efter lite försiktiga första 10 minuter gjorde Liverpool 1-0 på matchens första riktiga målchans. Salah vinner en andraboll på en Brentfordhörna och bollen hamnar hos Diogo Jota som serverar Luis Diaz i steget. Colombianen är i sin tur iskall framför mål och det var 1-0 en kvart in i matchen. Ett kontringsexempel vi sett ett antal gånger under Klopp.

Trots Liverpools ledningsmål fortsätter matchen att i stora delar vara väldigt kontrollerad och nästan lite låst. Det var två lag som stod rätt i sina positioner och var aggressiva i dueller och i återerövringspelet.
En halvtimme in i matchen får Brentford sin bästa period när det skapar tre farliga chanser på kort tid. Slarviga avslut av bland annat Brentfords danske mittfältare Christian Norgaard, gjorde att Liverpools ledning stod sig i halvlek.

Noterbart blev dock med den matchbild som var i första halvlek, hur Liverpools uppbyggnadsspel skiljer sig under Slot. Väldigt ofta bildas det en rätt centrerad trebackslinje, med Gravenberch framför dem och där Trent flyttas upp och används på många olika sätt. Alltifrån att vara inverterad som under Klopps sista tid, men även att han står brett och går på en del överlapp längs kanten. Ett tydligt spelmönster som ofta användes var att bryta av i det korta passningsspelet med en längre boll upp på en felvänd Salah. Liverpool skapade tack vare detta fler öppna ytor att kunna anfalla i.

Andra halvlek blir en betydligt mer öppen historia. Båda lagen kommer ut med en hög aggressivitet igen, men denna gång är matchen mycket mer böljande. I första kvarten i andra halvlek var matchen fortfarande vid liv där Alisson fick stå för en reflexräddning på en nick från Nathan Collins. Denna chans kom till på ett av Brentfors många försök på fasta situationer. Kanske inte helt otippat var det på hörnor och frisparkar som Brentford skapade sina bästa chanser i matchen.

Sedan var det dock bara Liverpool för hela slanten där chanser radades upp en efter en med många fantastiska kombinationsspel. Tillslut kom även utdelningen. Fabio Carvalho fick det kämpigt i sin återkomst till Anfield och tappade bollen i ett farligt läge efter bra press av Szoboszlai. Bollen hamnade efter ett par passningar hos Diaz, som hittade en fristående Salah som inte gjorde några misstag framför mål. 2-0 till Liverpool och game over. Resterande del av matchen kontrollerade Liverpool hem likt de gjorde mot Ipswich förra veckan.
Precis som i premiäromgången var det två halvlekar som skilde sig från varandra. En försiktig och tillknäppt första halvlek, följt av en betydligt mer färgstark andra. Det gick att se prov på vad Slot har kommit in med för nya idéer och vad som finns kvar från Klopp.

Spelarbetyg:

Alisson 7: Lugn och pålitlig som vanligt, alltid på tårna när han behövs. Har förutom en reflexräddning i andra halvlek rätt lite att göra.

Trent Alexander- Arnold 7,5: Väldigt intressant ny roll under Slot. Han används på många olika sätt i speluppbyggnaden där han ofta kommer till sin rätta och kan visa sina kvalitéer.

Ibrahima Konate 7: Fortsätter med samma trygghet och samma starka duellspel som han visade i andra halvlek mot Ipswich.

Virgil van Dijk 7: En rutininsats från van Dijk. Missar någon enstaka stödbrytning i första halvlek men är i övrigt lugnet själv där bak.

Andy Robertson 7,5: Gör en väldigt stark insats i en ny roll under Slot. Får ofta anfalla genom att bli en tredje mittback men kommer då och då även upp längs kanten likt man är van att se honom. Var även nära att hitta målet ett par gånger.

Ryan Gravenberch 8: Efter en lite otacksam roll i första halvlek med en hel del bolltapp i trånga ytor är han en av de bästa i andra halvlek. Betydligt mer självsäker med bollen och blir som en länk mellan backlinje och mittfält.

Alexis Mac Allister 7: Väldigt anonym i första halvlek men var mer involverad i andra. Lugnet han har med bollen blev viktigt när Liverpool ville kontrollera spelet ännu mer.

Dominik Szoboszlai 7: Gynnas väldigt mycket av att andra halvlek blev så mycket mer öppen. Kommer mycket mer till sin rätta där han med sina djupledslöpningar drar isär motståndarna.

Mohamed Salah 8,5: Salah när han visar upp stora delar av sitt register. Otroligt nyttig i spelet felvänd, vill alltid utmana sina motståndare och med ett stenhårt arbete på det. Dessutom med målet som punkterar matchen. Oersättlig allt som oftast, speciellt när han spelar på det här sättet.

Diogo Jota 7: Är den i anfallstrion som är mest anonym men gör trots det en klart godkänd insats och med assisten till Diaz 1-0 mål.

Luis Diaz 9: Bäst på planen. Alltid farligt när han har bollen, jobbar stenhårt för laget och är delaktig i båda målen. En komplett insats.

Cody Gakpo (In 72`): Spelade för kort tid för att betygsättas

Conor Bradley (In 72`): Spelade för kort tid för att betygsättas

Darwin Nunez (In 72`): Spelade för kort tid för att betygsättas

Harvey Elliott (In 83`): Spelade för kort tid för att betygsättas

Wataru Endo (In 91`): Spelade för kort tid för att betygsättas