Anfield, 2022-01-16 15:00

Liverpool - Brentford
3 - 0

Liverpool – Brentford 3–0: Bekväm seger för Liverpool på Anfield

Liverpool gästades av Brentford i sin första match i Premier League sedan den 2 januari. Hemmalaget var dominanta och matchen slöt till sist med en bekväm 3–0-seger.

Den första halvleken inledde trevande och försiktigt från båda lagen och det dröjde innan den första målchansen dök upp. Liverpool dominerade bollinnehavet helt och Brentford spelarna var mest intresserade av att försvara eget straffområde och när man väl kom till anfall var man lite väl högt uppe och stod oftast offside. Inlägg efter inlägg plockades bort av Pontus Jansson och hans försvarskollegor och Liverpool hade väldigt svårt att dra upp tempot och verkligen hota Brentford.

Det första riktiga läget skulle dyka upp efter en av många slagna hörnor av Trent Alexander-Arnold i den första halvleken. Bollen damp ner hos Virgil van Dijk efter att Brentfords skottstoppare Alvaro Fernandez kommit fel till bollen på den första stolpen. Holländaren lade bollen till rätta och försökte placera in bollen förbi mållinjen, men den spanska målvakten hann tillbaka och nekade mittbacken sitt mål.

Tiden tickade på och matchen var fortsatt händelsefattig. Liverpool bjöd Brentford på några lägen genom felaktiga passningar, men närmare än ett långskott utanför Alissons stolpe av Ivan Toney kom inte Brentford i den första halvleken. Och det såg länge ut som att matchen skulle gå in i halvtidsvila med ett mållöst resultat men vår numera bäste målskytt i januari, Fabinho, ville annat. Med bara minuter kvar av den första halvleken så ställde Trent upp sig vid hörnflaggan nere vid de tillresta Brentford-supportrarna. Bollen gick förbi samtliga spelare inne i straffområdet hela vägen bort till Fabinho på den bortre stolpen som stack fram huvudet och lyckades nicka in ledningsmålet för ”The Reds”. Ett mål som Brentford nog inte var helt nöjda med då man hade visat upp ett bra försvarsspel i eget straffområde i den första halvleken, men ett väldigt förlösande mål för Liverpool.

Andra halvlek inledde på liknande sätt som den första halvleken. Liverpool fortsatte dominera bollinhavet utan att komma fram till de där riktigt vassa målchanserna. Och det var nära att Brentford lyckades chocka hemmalaget. Christian Norgaard drev upp bollen på mittfältet och hittade fram till Bryan Mbeumo med en öppnande passning. Fransmannen lyckades få bollen till rätta men hans avslut med vänsterfoten var inte bra nog och Alisson kunde se ytterligare ett avslut passera stolpen. En sekvens som fick en att känna att ett 2–0-mål behövdes för att det inte skulle krypa in för mycket nervositet hos spelarna desto längre matchen pågick.

När sedan Diogo Jota bara minuter senare först sköt i stolpen och sedan missade ett friläge så började tankarna komma hos en hemma i soffan om vi skulle bli straffade för dessa missade lägen. Men 2–0 skulle till slut komma. Andy Robertson fick bollen ute på sin vänsterkant och tryckte in bollen i Brentfords straffområde. På bortre stolpen fanns försvarande Ethan Pinnock som såg ut att ha full kontroll över situationen. Men kanske var engelsmannen lite för säker på sin sak och missade bollen med huvudet. Bakom honom kom en framstormande Alex Oxlade-Chamberlain som gjorde det Pinnock misslyckades med, träffa bollen med huvudet, och tryckte in 2–0. Otroligt skönt och man kunde slappna av mer framför teven.

Inbytte Takumi Minamino fick avsluta målskyttet efter att Brentford varit generösa och framför allt övermodiga nere vid eget straffområde. Firmino snodde åt sig bollen, var osjälvisk och spelade fram japanen som kunde rulla in 3–0 vilket även blev slutresultatet.

Det blev till sist en bekväm seger för Liverpool som tar tre poäng och går om Chelsea och upp på en andraplats i Premier League. Det är en bra bit upp till ledande Manchester City men ska man ha åtminstone en liten chans att utmana så är tre poäng i en sådan här match där spelet inte alltid är bländande väldigt viktigt.