Liverpool – Burnley 1-1 (1-0)

Ett ineffektivt Liverpool, en storspelande Nick Pope i bortamålet och ett VAR som blundade för en straff på Andy Robertson satte stopp för Liverpool långa segersvit hemma och omintetgjorde chansen att slå Juventus poängrekord i Europa.

Domare: David Coote

Jürgen Klopp väljer med Jordan Henderson skadad och guldet i hamn sedan några matcher att fortsätta med Neco Williams som högerback och plockar in Chris Jones på mittfältet. I övrigt är det inga överraskningar. James Milner kände av den muskelskadan han slog upp för 2-3 veckor sedan och står över matchen.

Mané       Firmino          Salah
      Jones  Fabinho  Wijnaldum
Robertson  van Dijk  Gomez  Williams
                           Adrián

Xherdan Shaqiri är tillbaka från skada och tar plats på bänken tillsammans med Adrián, Dejan Lovren, Trent Alexander-Arnold, Naby Keïta, Alex Oxlade-Chamberlain, Takumi Minamino, Harvey Elliott och Divock Origi.

Ingen särskilt överraskande matchbild efter tio minuter. Burnley suger upp tempo och rörelse på egen planhalva och Liverpool söker bollar in i den täta gröten framför mål. Närmast är två vänsterinspel som dock inte leder till mer än en hörna. Det är dock inte den totala dödgrävarfotbollen Burnley stod för på bortaplan om vi backar några år utan de flyttar upp när det uppstår ett inkast eller de lyckas få loss bollen. Anfallsmässigt söker de gärna en lång lyftning upp mot Chris Wood samtidigt som mittfältet löper upp på ytan bakom forwarden.

Flytande anfall i minut elva med matchens klart bästa chans när en lång krossboll finner Robertson som löpt loss utanför ytterbacken. Liverpoolförsvararen låter bollen studsa två gånger och lägger in framför mål. Salah får hård uppvaktad av en försvarare lite för mycket fot under bollen och i stället för 1-0 skjuter han en bra bit över.

Första skottet på mål har Jones efter 16 minuter men det är bara för Nick Pope att lägga sig ner och greppa. Liverpool kommer närmare och Salah avslutar på volley via Popes utsträcka händer till en hörna. Hemmalaget har haft bollen 80 % av tiden så här långt och tillbringar mycket tid på Burnleys planhalva.

Bra upprullning av Liverpool ger Jones andra goda möjligheten i matchen och först ser det ut som att han missar helt, men bollen tar i ryggen på en Burnleyspelare och det slutar med en hörna i minut 21.
Tendensen är att Liverpool allt mer lyckas dra isär bortaförsvaret och hitta varandra med bollar närmare mål. Det är ofrånkomligt att många bollar fastnar i Burnleys dubbla backlinjer, men Liverpool är riktigt bra på att återerövra bollen högt upp där Fabinho är särskilt framstående.

Burnley vinner en hörna efter 26 minuter och tränger Alisson rejält som ändå lyckas boxa ut till en ny hörna. Det är märkligt att Liverpoolmålvakten inte får frispark med sig där. Den andra hörnan ger Liverpool ett fint kontringsläge, men Mané lyckas inte helt kontrollera Wijnaldums rensning och Burnley får stopp.

Efter vätskepausen och tio minuter framåt har matchen tvärtemot vad man kunde tro tappat i tempo och kvalitet, och Liverpools övertag har jämnats ut betydligt.

Burnleyförsvaret ger bort bollen till Salah inne i straffområdet men återigen kommer Pope till deras räddning och nollan är intakt i minut 33.

Mål: Till slut tvingas Pope kapitulera och det sker på ett inte helt invant sätt. Robertson har spelat fram till mängder av mål, men det är inte ofta han själv är sist på bollen innan den går i nät och om det skett är det ännu mer sällan på nick från högerkanten. I andravågen efter hörnan efter Popes räddning på Salahs avslut hamnar bollen ute till vänster hos Fabinho. Brasilianaren passar över bollen till andra kanten och där skottnickar Robertson mycket avstämt in 1-0 till Liverpool.

En lös boll av Gomez skänker bort en spelvändning för Burnley, men Gomez själv kan styra ut det resulterande inlägget över sidlinjen. Det ger dock bortalaget en chans att bita sig fast och de vinner i tät följd två hörnor. Sedan en hörna strax efter och ett inkast och så har det gått 5-6 minuter utan att Liverpool har kommit loss.

Men så får Robertson stor yta ute till vänster och då blir det genast farligt igen. Bollen in genom straffområdet är precis och perfekt. Ja, inte helt förstås eftersom Liverpoolspelaren som befinner sig högst upp i planen inte är två decimeter närmare mål och kan peta in bollen.

Halvleken avslutas med att Liverpool återetablerar sin press och det sista som sker är att Salah efter en finfin nedtagning serverar Mané som skjuter upp mot närmaste krysset. Burnleys klart bästa spelare i matchen så här långt, Pope, räddar även den bollen.

Sammanfattning

Burnley har en del lovande uppspel mot Wood där det är skönt att Alisson inte står och sover och att en av mittbackarna faller ner och följer med. Deras stora hot uppstår på hörnor när de omringar Alisson med tre-fyra spelare och åtminstone hälften av gångerna klänger och tränger honom så att det är direkt felaktigt att domaren inte blåser för frispark.

Liverpool äger mycket boll och spelar sig allt närmare mål från minut tio fram till vätskepausen. Sedan är det som att matchen startas om och det är rätt tamt åt båda hållen och chansfattigt. Här har Burnley sin första hörna och skapar lite oro. Så efter tio minuter skapar Salah en chans till sig och på den efterföljande hörnan gör Liverpool 1-0. Skulle Liverpool trumma på eller Burnley ändra taktik?

Ibland behövs det inte så mycket och när Gomez slår bort en enkel passning strax efter målet blir det startskottet för en lång period av ettrigt Burnley som på fasta situationer efter fasta situationer trycker ner Liverpool. Undantaget målet och chansen i slutsekunderna spelar Liverpool inte särskilt bra från vätskepausen och framåt.

Firminos måltorka på Anfield grinar honom fortsatt i ansiktet när han skjuter i stolpen i den 49:e matchminuten framspelad av Salah. Ett mål där hade känts som punkterande och givit Liverpool en fortsatt behaglig resa mot slutsignalen.

Salah, som borde haft i alla fall två assist redan, spela fram Jones till hans tredje möjligheten i matchen. Det hårda skottet går en halvmeter utanför stolpen och kanske blev det för mycket kraft och lite precision för mittfältaren där.

Wijnaldum spelar naivt och tappar bollen i konkurrens med tre motståndare. Jay Rodriguez skjuter rakt på Alisson. Den typen av chanser måste Liverpool undvika att ge bort i onödan.

Ett blockerat avslut från Firmino landar hos Salah som har chansen att bända in bollen med vänsterfoten i minut 62, men det är ett mycket misslyckat avslut från vad som borde vara ett favoritläge för anfallaren.

Dubbelbyte i Burnley när Sean Dyche tar av Erik Pieters och Wood samtidigt som Johann Berg Gudmundsson och Matej Vydra kommer in.

Vätskepaus och dubbelbyte för Klopp. Keïta och Alexander-Arnold in, Williams och Jones ut.

Mål: En frispark från mittplan seglar långsamt fram mot Liverpools straffområde i minut 69. Tarkowski når högst och sänker en medspelare på vägen. Bollen hamnar hos Rodriguez som snabbt viker runt kroppen och nyper till. Det är bra att så kvickt få både kraft och styrning på bollen. Burnley straffar Liverpool i effektivitet och det står 1-1.

Varning för Gomez när han går för hårt in på Vydra på mittplan.

Oxlade-Chamberlain ersätter Wijnaldum i minut 81. Orkar Liverpool uppbåda en tredje våg i matchen?

Robertson ser ut att fällas på kanten av straffområdet efter 84 minuter men VAR är inte på tårna.

Gudmundsson skjuter i ribban efter en hörna. Det är trångt igen när framför allt van Dijk hålls ner och Alisson blockeras lite av duellen. Bollen kommer in från vänster och en aggressiv Liverpoolmålvakt lyckas få ut den en bit där Gudmundsson står och drar till.

Ashley Westwood mejar ner Salah för att stoppa en kontring och får gult kort.

Robertson hittar på sen stopptid in till Salah som inne i straffområdet har bollen under kontroll och i alla fall en dryg meter till alla motståndare. Precis som tidigare i halvleken är det dock ett mycket klent avslut av egyptiern.

Liverpool går ut hårt i andra halvlek på jakt efter 2-0-målet och närmast är Firmino som dock vare sig nätar där eller senare i matchen. Vi får återigen se Liverpool etablera en tung press, men det skapas inte lika mycket chanser som i första halvlek och undantaget några dragningar av Salah som nästan öppnar lägen och Jones avslut är det tunnsått på målchanser från hemmalaget.

Pressen dämpas och med två dubbelbyten och vätskepaus stannar matchen av helt. När den återupptas kvitterar Burnley med sitt andra avslut på mål. Återigen har de fått matchen dit de vill med kortare spelsekvenser och en möjlighet att sjunka ner i försvar. När Klopps byten inte ger önskad effekt och i synnerhet Keïta mest far runt utan struktur får vi en matchavslutning som kan gå åt ettdera hållet. Gudmundsson skjuter i ribban och Salah bränner sin chans på stopptid, så i det avseendet var det i alla fall rättvist.

När Liverpool är som bäst under matchen är det tillräckligt för att städa av Burnley och det skiljer tre klasser i spel, men kritiken är att det bara är minut 10-23 (från avspark om jag är snäll) och minut 45-55 som laget verkligen ligger på framåt och skapar oreda för bortalaget. Inte så att Burnley är bättre resterande del av matchen och Liverpool skapar en jättemöjlighet i slutet av båda halvlekarna, det vill säga utanför de tidsperioder jag listade ovanför, men varför fanns det inte mer gas i pedalen sista halvtimmen? Kanske för att både James Milner och Jordan Henderson var skadade, kanske på grund av ett 3 månader långt speluppehåll på grund av covid-19, kanske för att laget efter att titeln bärgats av förståeliga skäl har svårt att tända till hundra procent eller kanske för att det saknas publik. Men också för att Burnley har en av ligans tre bästa målvakter, är ett av ligans formstarkaste lag och kan mönstra ett ”Atlético Madrid light”-spel som som bekant i sin fulla version beredde Liverpool problem.

Spelarkritik

Alisson Becker får noll hjälp av domarteamet och lyckas ändå vara på alla bollar han ska. Nej, två utboxningar borde ha kommit längre, men sätt Simon Mignolet, Jerzy Dudek eller Adrián där – eller 95 % av alla målvakter i världen – och de hade inte ens lyckats tränga sig fram genom alla Burnleyspelare.

Neco Williams var mycket mer komfortabel ute till höger och stod för en mogen om än stundtals något försiktig insats. Då tänker jag främst på lägen sista tredjedelen när förstavalet på positionen hade trampat på mer. Samtidigt skötte han sig föredömligt i defensiven som är det han främst bör bedömas utefter.

Andy Robertson är till skillnad från Williams hela tiden aktiv i offensiven och leder snarare än väntar på anfall. Han bryter dödläget med en mycket fin nick och var bra både hemåt och framåt.

Joe Gomez gav bort ett farligt läte i första och drog på sig en frispark och kort när han högt uppe i planen hamnade i knipa. Det är några lägen när han är sent på händelserna men det reder ut sig.

Virgil van Dijk slog likt flera spelare av något på gnistan mot slutet och vi fick se ovanligt många småmissar i andra halvlek, det vill säga tre icke-perfekta hanteringar av situationen… Totalt släpper defensiven till väldig få lägen och frisparken i samband med målet hanterar Liverpool som lag dåligt även om van Dijk förväntas vara huvuddirigent i uppställning.

Fabinho stal bollar högt och djup, fördelade med lugn och säkerhet och tryckte till när så behövdes i duellspelet. Bäst på mittfältet i dag.

Gini Wijnaldum var bättre än senast och bortsett från när han tappade boll djupt var det en habil insats utan insatser för säsongsarkivet.

Curtis Jones gavs sin debut från start i Premier League och tog för sig utan att bli överoptimistisk precis som jag vill se från en yngling som ges chansen. Kritiken kommer för de tre lägen mittfältaren får, där ett ska vara mål eller i alla fall minst på allvar sätta Pope på prov.

I fronttrion kunde Mohamed Salah med 55 minuter på klockan redan registrerats för två eller tre målpass om Jones, Mané och Firmino varit mer precisa eller ifall Pope stukat fotleden på uppvärmningen. Salah kan förstås inte beskyllas för sina lagkamraters avslut, men hans totalomdöme dras ner av de två lägen han missar. En spelare av hans kaliber måste näta på en av dem.

Sadio Mané var där och högg när Liverpool tryckte på i första halvlek och kom nära 2-0 just före halvtidsvilan, men föll bort alltmer ur matchbilden efter paus och här hade jag gärna sett Origi eller Minimino komma in.

Roberto Firmino har fortfarande inte nätat ett ligamål på Anfield sedan mars 2019. I dag kom han närmast med en stolpträff och förutom det bjöds det stundtals på sedvanligt uppoffrande spel i djupled på offensiv planhalva, men inte fullt ut av centralt forwardsarbete när Liverpool hade behövt öka takten igen i mitten av andra halvlek.

Trent Alexander-Arnold spelade sista dryga tjugo och tog en mer framflyttad position än Williams när Burnley omedelbart kvitterade. Det gav vissa blottor bakåt men också att Liverpool lyckades etablera press sent i matchen med tryck både till vänster och höger. Kom till ett avslut som gick rakt på Pope.

Naby Keïta spelade också sista tjugo och följer trenden att efter en strålande insats dyka påtagligt i prestation I dag var ett inhopp som inte bara inte höjde Liverpools spel utan direkt sänkte det med fladdrigt passningsspel och irrande löpningar.

Alex Oxlade-Chamberlain spelade sista tio och lyckades inte sätta en riktig prägel på matchen.