Lagbanner
2020-06-24 21:15

Liverpool - Crystal Palace
4 - 0

Liverpool - Crystal Palace 4-0 (2-0)

Liverpool - Crystal Palace 4-0 (2-0)

Bara snygga mål när Liverpool körde över Crystal Palace inför ett folktomt Anfield.

Mål
Liverpool: Alexander-Arnold (15), Salah (44), Fabinho (55), Mané (69)
Crystal Palace: ---

Varningar
Liverpool: ---
Crystal Palace: --- 

Stadion: Anfield

Domare: Martin Atkinson

Efter den tämligen döda uppstartmatchen borta mot Everton återvänder Liverpool till Anfields gräs med starkast möjliga lag från start. Mohamed Salah byter av Takumi Minamino och Andy Robertson tar tillbaka sin vänsterbacksplats från skadade vikarien James Milner. Vidare går Gini Wijnaldum in på mitten istället för Naby Keïta. 

                     Mané - Firmino - Salah
          Wijnaldum - Fabinho - Henderson ©
Robertson - van Dijk - Gomez - Alexander-Arnold
                                  Alisson 

På bänken sitter: Adrían, Lovren, Keïta, Oxlade-Chamberlain, Jones, Williams, Minamino, Origi och Elliott. 

Skador & avstängningar: Milner, Matip, Shaqiri, Clyne

Första halvlek

Spelarna inleder matchen med att “ta ett knä” i solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen - en aktion som Sadio Mané tycks ha blivit informerad om den här gången. 

Det är ett märkbart högre och rappare bolltempo som de röda visar upp mot Roy Hodgsons Palace. Passningsspelet som kördes i tjära mot Carlo Ancelottis catenacciospelande Toffees har vridits upp ett par steg och sätter stundtals gästerna under stor press. 

Stort, stort avbräck för Palace när lagets i särklass största offensiva hot, Wilfried Zaha, tvingas utgå efter knappt en kvarts spel. Max Meyer ersätter ivorianen. 

Mål: Jordan Ayew knuffar Virgil van Dijk onödigt utanför straffområdet och bjuder Trent Alexander-Arnold på ett drömfrisparksläge knappa tjugo meter från bortamålet. Nummer 66 tackar och tar emot när han vackert bänder in bollen till höger om Wayne Hennessey. Scouserns tredje mål för säsongen. 

Fem minuter senare är Jordan Henderson en stolpe från 2-0 när han möter en misslyckad Hennessey-utboxning med högerfoten och prickar ramverket. Liverpool gör det riktigt jobbigt för Palace som efter Zahas skada får kämpa ordentligt för att ens orka sig över mittlinjen. 

Mål: Vi är bara någon minut från pausvila när Fabinho lyfter fram en fantastisk boll mot Mohamed Salah som elegant tar ned och placerar 2-0 bakom Londonlagets walesiske landslagsmålvakt. 2-0 till serieledarna efter 44 minuter. 

Andra halvlek

Mål: Det är Andy Robertson som spelar fram och domare Martin Atkinson som hoppar över när Fabinho drar till med en klassisk sträckt vrist från distans. Brassen får på en riktig projektil som letar sig in till höger om Palace-keepern. Väldigt likt hans mål mot Manchester City i höstas, om ni minns. 3-0 till hemmalaget med 55 minuter på matchuret. 

Tjugo minuter in i andra kommer Jürgen Klopps första byte när Jordan Henderson utgår för Alex Oxlade-Chamberlain

70 minuter spelade, 20 minuter kvar och Crystal Palace har gett upp för längesedan. Och med ett 3-0-underläge mot ligans rekordöverlägsna serieledare, bäste spelaren skadad efter en kvart och utan en bortaklack i ryggen är det heller inte speciellt svårt att förstå. 

Mål: Liverpool vinner tillbaka bollen på egen planhalva, den hamnar hos Salah som lyfter blicken och inte tvekar en sekund när han på en touch stöter fram en perfekt avvägd djupledspassning mot en framstormande Sadio Mané som ensam med Hennessey inte gör några misstag och rullar in fyran. 

Sammanfattning

Överlägsen. Det är väl ordet som ska sammanfatta den här ytterst komfortabla nedmonteringen av Crystal Palace. 

Efter 105 dagar (vilket all rapportering om flockimmunitet, malariamedicin och social distansering fått att kännas som minst det tredubbla) var alltså Liverpool och fotbollen tillbaka på Anfield. Och det med besked. Efter det antiklimax som var uppstartsderbyt på Goodison i söndags kom Reds till mötet med Londonlaget i gammal fin form, ungefär som om man snoozat sig igenom Merseysidederbyt för att sedan bestämma sig för att vakna till liv igen. Borta var det statiska, långsamma och rent av tråkiga spel som fått supportrarna att undra över exakt vad de saknat egentligen, tillbaka var den flödande, kreativa och rappa fotbollen som Jürgen Klopps mannar bärgat så stora framgångar med under säsongen. 

Matchen hann knappt blåsas igång förrän Palaces i princip enda hopp på en skräll försvann när Wilfried Zaha tvingades till byte efter tio minuter. Fem minuter senare hade Trent Alexander-Arnold vispat in en makalöst vacker frispark och därmed satt agendan för hur resten av matchen skulle komma att fortgå - i röd dominans och med snygga mål. Mohamed Salah vrickade sig förbi och rullade in ett andra, Fabinho krutade in ett tredje och Sadio Mané satte punkt för defileringen med ett fjärde. Palace var aldrig nära, jag kan inte erinra mig en enda sammanhängande offensiv sekvens från gästerna, en mindre en farlig målchans. Nej, det här var Liverpools match från minut ett och nu är man bara en Cityförlust på Stamford Bridge ifrån en historisk nittonde ligatitel. 

Spelaromdömen

Alisson Becker hade kanske sin allra lugnaste dag på jobbet. Behövde knappt göra ett enda ingripande. 

Trent Alexander-Arnold öppnade målkontot med en mycket vacker frispark och följde bra med i offensiven. Mittlåset Joe Gomez-Virgil van Dijk satte knappast på prov men imponerade ändå med sin inställning att ändå in på slutvisslan kämpa för varje bollvinst. Andy Robertson visade inga tecken på sin frånvaro, en dynamo ute till vänster. 

Fabinho fick Liverpool att ticka, höll hela tiden tempot uppe och tog sig in i matchprotokollet med sin projektil till 3-0-mål. I likhet med Fabinho var Jordan Henderson också en bidragande faktor till Liverpools brutala dominans. Kämpade om varje boll och kortade ned Palaces anfall till det obefintliga. Gini Wijnaldum gjorde ett gediget jobb på mitten, skapade någon målchans när han följde med upp i anfallen. 

Mohamed Salah gjorde 1+1 där hans passning till Manés 4-0-mål får ses som en av matchens stora delikatesser. Roberto Firmino kunde mycket väl ha tilldömts en straff när hans skott blockades av Gary Cahills ena arm. Sadio Mané hängde på Palaces för sjätte matchen i rad. En riktig favoritmotståndare för honom. 

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Fabinho
?

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-06-25 00:20:00
Author

Fler artiklar om Liverpool